- Beursstrateeg Luke Barrs van Goldman Sachs Asset Management denkt dat veel aandelensectoren in 2022 minder goed zullen presteren dan dit jaar.
- Barrs is onder meer sceptisch over de kansen van makers van elektrische auto’s in beursjaar 2022.
- Hij geeft aan dat beleggers selectief moeten zijn en noemt 5 belangrijke trends om op te letten.
- Lees ook: Zeepbel op de beurs: dit kun je doen om grote koersverliezen te voorkomen
Fabrikanten van elektrische voertuigen krijgen veel aandacht op de beurs, maar sommige professionele handelaren zijn sceptisch voor de kansen voor aandelen uit deze sector in 2022.
Beursstrateeg Luke Barrs van Goldman Sachs Asset Management hoort tot de sceptici en zegt dat vooral de toeleveranciers van makers van elektrische auto’s zullen profiteren op de beurs.
Makers van elektrische voertuigen kopen de meeste materialen en componenten voor de assemblage van hun auto’s in via derden. Batterijen zijn daarbij cruciaal. Zelfs marktleider Tesla leunt hierbij nog sterk op het Japanse Panasonic, ondanks de grote stappen die Tesla heeft gezet in de richting van de batterijproductie.
In 2021 hield het succes van Tesla aan, terwijl nieuwe spelers zoals Rivian en Lucid Motors de beurs betraden en bakken met geld ophaalden bij beleggers. Nikola, de fabrikant van elektrische vrachtwagens, heeft onlangs zijn eerste voertuig afgeleverd, terwijl het nog altijd onder vuur ligt vanwege beschuldigingen van fraude tegen zijn oprichter Trevor Milton.
Intussen versnellen traditionele autobedrijven zoals GM en Volkswagen de overstap naar elektrische voertuigen. Naarmate deze bedrijven hun productie volgend jaar opvoeren en er meer spelers op de markt komen, zal de strijd om onderdelen die essentieel zijn voor de productie van elektrische auto's, heftiger worden. Dat is goed nieuws voor toeleveranciers maar minder voor de fabrikanten zelf.
"Het verhaal van elektrische voertuigen blijft ongelooflijk spannend. Toch zijn we over het algemeen voorzichtig over de perspectieven van makers van elektrische voertuigen, aangezien de technologie hierachter vrij eenvoudig is", schrijft Barrs onlangs in recent rapport. "We geven de voorkeur aan fabrikanten van originele apparatuur, batterijleveranciers en andere technologieleveranciers. Zij zullen profiteren, ongeacht welke maker van elektrische voertuigen de grootste wordt."
Beurs stijgt door in 2022, maar beleggers moeten selectief zijn
Barrs denkt dat aandelen per saldo zullen blijven stijgen in 2022, maar voegt hieraan toe dat het lastig wordt om net zo'n sterk jaar te realiseren als in 2021. Beleggers moeten kieskeuriger zijn bij de selectie van aandelen.
"2021 was een vruchtbaar jaar voor aandelenbeleggers, met sterke winstgroei van bedrijven, ondersteund door accommoderende centrale banken. Dit heeft rendementen met dubbele cijfers opgeleverd", schrijft hij. "Ervan uitgaande dat coronalockdowns opnieuw tijdelijk blijken te zijn en bedrijfswinsten blijven groeien, kan de aandelenmarkt in 2022 blijven stijgen, maar in een meer gematigd tempo. Hierbij is selectiviteit essentieel."
"We geloven dat de winstgroei bij bedrijven zal aanhouden, maar minder sterk zal zijn dan dit jaar", vervolgt Barrs. "Hoewel er verschillen blijven per beleggingsklasse kunnen wij in 2022 op zijn best een winstgroei van iets minder dan 10 procent zien. Dit biedt echter een gezonde basis."
Barrs constateert ook dat de waardering van aandelen in sommige delen van de markt te hoog was geworden en dat hier een reactie op is gekomen. Dat kan ook weer kansen bieden voor beleggers. Maar de uitdagingen bij het identificeren van deze kansen zijn groter geworden.
"Begin 2021 werden hoge koers-winstverhoudingen ondersteund door hoge verwachte winstgroei die gepaard ging met het versoepelen van de coronabeperkingen. De aanvankelijk zeer hoge koers-winstverhoudingen zijn minder extreem geworden."
"In de loop van het jaar zijn bedrijfswinsten zijn met 45 tot 50 procent gestegen", schetst Barrs. "Als het gevolg daarvan zijn koers-winstverhoudingen teruggezakt naar het langetermijngemiddelde. In sommige markten zelfs iets lager dan dat, wat een aantrekkelijk punt is om in te stappen."
Belangrijke trends voor beleggers om zich op te richten
Beleggers moeten op aantal grote trends letten, schrijft Barrs.
"De laatste jaren is er een tweedeling op de aandelenmarkt ontstaan", aldus Barrs. "Aandelen die het historisch goed hebben gedaan, zijn dat blijven doen. Aandelen die zijn achtergebleven, hebben het moeilijk. Disruptieve bedrijven, en ondernemingen die zijn gericht op langetermijngroei, hebben vijf keer beter gepresteerd dan de S&P 500 gemiddeld in de laatste tien jaar.
"Dit blijft ook nu het geval. Om de komende drie tot vijf jaar succesvol te zijn op de aandelenmarkt, moet je goed in de gaten hebben waar de echte groeikansen liggen. Onze voorkeur gaat uit naar trendmatige ontwikkelingen, waarbij we kijken naar industrieën die een omslag maken vanwege digitalisering en marken als cloud computing , software as een service (SaaS), internet der dingen (IoT) en cyberveiligheid."
Maar Barrs waarschuwt ook dat niet elk bedrijf dat op deze markten actief is, koopwaardig is op de beurs.
"Een disruptief thema is niet genoeg. Je moet selectief zijn in de bedrijven waarin je investeert", zegt hij. Aandelen van bedrijven die geen winst maken en weinig cash genereren zijn kwetsbaar. Verder worden grote techaandelen steeds meer bedreigd door regulering vanwege hun marktdominantie. Ook staat het vermogen van grote techbedrijven om winsten snel te laten groeien onder druk, gelet om de enorme omvang van deze ondernemingen. Wij zijn steeds meer geïnteresseerd in kansen bij kleinere en middelgrote techbedrijven."
"Aandelen die kunnen profiteren van hogere inflatie zijn ook aantrekkelijk", aldus Barrs. "Het gaat dan vooral om bedrijven die tot op zekere hoogte zelf hun verkoopprijzen kunnen bepalen en kosten kunnen doorberekenen aan hun klanten."