- Energie-aandelen zijn in opmars op de beurs ten koste van de techsector.
- Dit kan grote gevolgen hebben voor de weging van sectoren binnen de brede Amerikaanse S&P 500-index, verwacht vermogensbeheerder Louis Navellier.
- De dominantie van de techsector zal waarschijnlijk een stuk kleiner worden.
- Lees ook: Komende week is het make-or-break voor de beurs: alle ogen op de Federal Reserve
De energiesector is dit jaar in opmars op de beurs en dat gaat ten koste van de techsector. Dit kan grote gevolgen hebben voor de weging van de brede Amerikaanse S&P 500-index.
Energiebedrijven behoren dit jaar tot de best presterende aandelen in de S&P 500-index, maar de komende jaren zal energie de markt nog meer gaan domineren. Althans dat verwacht vermogensbeheerder Louis Navellier.
Twee jaar geleden had de energiesector een weging van slechts 2 procent in de S&P 500-index. Dat was een reactie op de zeer lage olieprijzen in de onrustige beginmaanden van de coronapandemie.
Inmiddels is het aandeel van de energiesector in de S&P 500 gestegen tot zes procent. Dat heeft onder meer te maken met de Russische oorlog in Oekraïne, die de olie- en gasprijzen sterk heeft laten stijgen.
Energiesector in opmars
In een recent rapport laat vermogensbeheerder Louis Navellier weten dat hij verwacht dat het aandeel van de energiesector in de S&P 500 nog groter zal worden. De vermogensbeheerder denkt dat de weging van energiebedrijven in de brede Amerikaanse index over drie jaar zelfs 30 procent kan bedragen.
De grootste relatieve verliezer zal dan de techsector zijn. Techbedrijven vertegenwoordigden tijdens het hoogtepunt van de coronapandemie iets meer dan de helft van de S&P 500-index.
"Ik voorzie dat de energiesector in 2025 dertig procent van de S&P 500 uitmaakt en dat techaandelen nog maar 32 procent van de index zullen vertegenwoordigen", schrijft Navellier. Dat komt volgens de vermogensbeheerder vooral omdat beleggers het idee hebben dat ze een inhaalslag moeten maken.
"Technologieaandelen gedragen zich onrustig en bij sommige bedrijven is er een verandering in de strategie", schrijft Navellier. Hij verwijst hiermee naar de slechte kwartaalcijfers van grote bedrijven als Amazon en Meta. Laatstgenoemd bedrijf verloor afgelopen week een kwart van z'n beurswaarde.
"Beleggingsfondsen zullen systematisch energieaandelen gaan kopen en meer techaandelen verkopen. Dat zal leiden tot een nieuw evenwicht", aldus Navellier.
Zo'n extreme verandering in beleggingsstrategieën zou overigens verrassend zijn, aangezien veel beurshandelaren verwachten dat olieprijzen zullen dalen als er een vredesakkoord wordt bereikt tussen Rusland en Oekraïne. De verwachting is dat de energieprijzen dan net zo hard dalen, als dat ze stegen in de aanloop naar en tijdens de oorlog.
De verwachtingen van Navallier komen neer op een extreme extrapolatie van huidige trends. Aandelen van technologiebedrijven in de S&P 500 zijn in vergelijking met een jaar geleden 25 procent gedaald, terwijl energie-aandelen in dezelfde tijd gemiddeld genomen met 70 procent zijn gestegen.