- Beleggers in de VS denken ten onrechte dat de Amerikaanse centrale bank dit najaar al de rente moet verlagen als gevolg van economische groeivertraging.
- Volgens beursstrateeg Katheryn Rooney van StoneX komt de groeivertraging echter pas in 2024 en zal de Federal Reserve tot die tijd de rente hoog houden.
- Rooney denkt dat het riskant is om nog in te zetten op techaandelen die al sterk gestegen zijn dit jaar.
- Lees ook: De beleggingsportefeuille met 60% aandelen en 40% obligaties werkt niet goed meer, volgens analisten van Bank of America – dit zijn alternatieven
Aandelenbeurzen presteren dit jaar behoorlijk sterk vanwege de rally van techaandelen, die worden aangejaagd door de hype rond artificial intelligence. Daarnaast leeft de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank dit najaar al het monetaire beleid moet versoepelen.
Volgens beursstrateeg Kathryn Rooney Vera van financiële dienstverlener StoneX lopen beleggers echter te ver op de zaken vooruit. “Aandelenbeleggers prijzen het best mogelijke scenario in”, zegt Rooney Vera tegen Insider.
Door uit te gaan van een zeer rooskleurig scenario – inclusief spoedige renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank – negeren beleggers de recente boodschap van de Federal Reserve. De bestuurders van de centrale bank voorzien in de loop van het najaar juist nog twee renteverhogingen.
De Amerikaanse economie, arbeidsmarkt en consumentenbestedingen staan er nog te goed voor om een versoepeling van het monetaire beleid te rechtvaardigen, volgens Rooney Vera. Pas als de consumptie en de lonen onder druk komen te staan is er een kans dat de inflatie richting het door de Federal Reserve gewenste niveau van 2 procent zal gaan.
Voor de komende maanden acht Rooney Vera een recessie in de VS nog onwaarschijnlijk. "De vertraging van de economie is waarschijnlijk pas in 2024 ver genoeg gevorderd om de inflatie voldoende omlaag te krijgen. Dat is ook het moment dat de Federal Reserve zich wat soepeler kan opstellen. Maar tot die tijd komen er geen renteverlagingen", aldus de beursstrateeg.
Rooney Vera gelooft dat een stijging van de werkloosheid dit jaar niet voldoende zal zijn om de Federal Reserve van gedachten te doen veranderen. Als beleggers zich beginnen te realiseren dat de Federal Reserve wacht met het verlagen van de rente, zal de aandelenmarkt te maken krijgen met een correctie, verwacht Rooney Vera. Die terugval zal vooral de technologiesector raken, want die is relatief gevoelig voor hogere rentes.
Voor technologieaandelen die het sterker van toekomstige winstgroei moeten hebben, betekenen hogere rentes dat toekomstige winsten tegen hogere tarieven verdisconteerd moeten worden.
Belegger moet niet meer meegaan met de techrally
Rooney Vera is op de korte termijn niet bijzonder positief over de aandelenmarkt en geeft de voorkeur aan kortlopende Amerikaanse staatsobligaties, die momenteel een relatief hoge rente bieden.
Toch ziet de beursstrateeg wel kansen in bepaalde segmenten van de aandelenmarkt. Voor de komende zes tot achttien maanden moeten beleggers anticiperen op een economische vertraging.
"Het is een goed moment om te starten met het opbouwen van defensieve posities in sectoren die het tot nu toe niet goed hebben gedaan. Ook sectoren die het historisch gezien goed doen in tijden van recessie, waaronder producenten van dagelijkse consumentengoederen, nutsbedrijven en de gezondheidszorg, worden interessant", zegt Rooney Vera. "Het wordt tijd om afscheid te nemen van kleinere, speculatieve aandelen die zijn meegegaan met de AI-rally."
Dit lijkt misschien contra-intuïtief, maar timing is cruciaal, volgens Rooney Vera. "Je kunt beter nu roteren naar defensieve aandelen, aangezien beleggers nog optimistisch zijn vanwege de recente koersstijgingen op de beurs. Dat is het moment om tegen de trend in te gaan", legt ze uit.
Pas als de economische neergang een feit is, de beurs inzakt en de Federal Reserve de rente begint te verlagen, kunnen beleggers weer aan cyclische sectoren zoals technologie gaan denken, aldus de beursstrateeg. Dus een rotatie in anticipatie op toekomstig economisch herstel.