- Het warme weer werkt door op de beurs en de economie, maar vaak gaat het om vluchtige effecten.
- Bekend is dat aandelenkoersen op zonnige dagen gemiddeld genomen vaker stijgen.
- Maar, zo betoogt valuta-expert Joost Derks, het effect van klimaatverandering op valutakoersen is eerder een zaak van de lange termijn.
ANALYSE – Het prachtige weer buiten werkt op allerlei manieren door in het alledaagse leven. Mensen zijn vrolijker en trekken er vaker op uit. Bijvoorbeeld naar het strand of even langs het terras na het werk. Indirect werkt het weer zo ook door in de economie en de financiële wereld.
Wist je bijvoorbeeld dat aandelenkoersen relatief net iets vaker stijgen op zonnige dagen? Dat weetje is te danken aan wetenschappers David Hirshleifer en Tyler Shumway. Dit duo heeft een aantal jaren terug de historische weerberichten nageslagen in 26 landen met een grote aandelenbeurs. Uit de analyse van 92.445 handelsdagen kwam naar voren dat het rendement net iets hoger ligt als de zon schijnt, dan wanneer het bewolkt is.
Behalve op de beurs werkt het weer ook door in de economie. Je zult misschien deze week gemerkt hebben dat je met het warme weer net wat minder productief bent. Ook op andere manieren zet de hitte een rem op de economische groei. De lage waterstand brengt bijvoorbeeld het scheepvaartverkeer en de industrie in de problemen.
Klimaatverandering raakt productiviteit landen op lange termijn
In het grotere economische plaatje is het effect van een hittegolf nauwelijks terug te zien. Maar het beeld verandert als de temperaturen over langere periodes beduidend hoger liggen dan in het verleden. In de financiële wereld komt er steeds meer aandacht voor het verband tussen klimaatverandering en economie.
Het Britse fondsenhuis Schroders heeft bijvoorbeeld vorig jaar berekend dat de economische productiviteit in India met meer dan een procent daalt als de gemiddelde temperatuur op onze planeet met 3 graden oploopt. In Brazilië is die impact net iets minder dan een procent, terwijl ook Zuid-Afrika tot de groep kwetsbare klimaatlanden behoort. Een lagere economische groei werkt ook door in de valutawereld.
Wanneer de productie in een land toeneemt, wordt vaak een deel van de extra goederen en diensten verkocht aan het buitenland. Het Internationaal Monetair Fonds heeft in het verleden al een verband gelegd tussen economische productiviteit en de reële wisselkoers. In dat opzicht ziet het er niet goed uit voor de Indiase roepie, de Braziliaanse real en Zuid-Afrikaanse rand.
De drie munten kregen overigens in 2013 al eens de aandacht, toen zakenbank Morgan Stanley in een rapport schreef over de ‘fragile five’ (de breekbare vijftal). Behalve de genoemde munten, behoorden de Turkse lira en Indonesische rupiah ook tot de groep valuta’s die behoorlijk kwetsbaar oogden.
Canadese dollar stijgt door dure olie en hogere rente, niet door hittegolf
Overigens zijn er ook landen waar de productiviteit juist kan toenemen als gevolg van klimaatverandering. Bijvoorbeeld omdat er meer grond beschikbaar komt voor landbouw, waar het momenteel nog te koud is om iets te verbouwen. In Canada kan de productiviteit bijvoorbeeld met een procent toenemen als de gemiddelde temperatuur met 3 graden stijgt.
De Canadese dollar is dit jaar overigens al met ruim 10 procent gestegen ten opzichte van de euro. Dat heeft echter niets te maken met de recente hittegolf, maar alles met de hoge olieprijs en de snelheid waarmee de Canadese centrale bank het officiële rentetarief dit jaar met ruim 2 procent heeft verhoogd.
Net als in de natuur, laten de effecten van klimaatverandering zich ook in de valutawereld meestal pas op de zeer lange termijn voelen.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.