• Beleggers zijn eraan gewend geraakt dat de Amerikaanse centrale bank aandelenmarkten te hulp schiet, als koersen flink dalen.
  • Maar sommige beursexperts denken dat we door de hoge inflatie in een nieuw tijdperk zijn beland.
  • De Federal Reserve zou andere prioriteiten hebben die niet stroken met het onvoorwaardelijk steunen van aandelenmarkten.
  • Lees ook: Is de bodem op de beurs gezet? Oekraïne-crisis kan verraderlijk uitpakken voor beleggers

Beleggers worden geconfronteerd met de realiteit dat de Amerikaanse centrale bank van plan is om het goedkoopgeldbeleid van de afgelopen jaren aan te passen.

Maar veel beleggers denken dat er nog steeds een vangnet is: een concept dat bekend staat als de Fed Put (een verwijzing naar een putoptie, een beleggingsinstrument waarmee je je kan indekken tegen koersdalingen).

Het idee is dat de Fed ingrijpt als de aandelen met zo’n grote terugval krijgen te maken dat een economische crisis in het verschiet ligt. Dit betekent doorgaans een soepeler monetair beleid met lage rentes.

De Amerikaanse centrale bank heeft er zelf voor gezorgd dat die verwachting er is, aangezien de Federal Reserve beleggers er voortdurend van heeft verzekerd dat zij haar volledige steun zou blijven verlenen, toen de Amerikaanse economie zich herstelde van de gevolgen van de coronapandemie.

Volgens een enquête van de Bank of America onder honderden managers van beleggingsfondsen denken veel beleggers dat de Fed 'de put' zal inzetten als de S&P 500-index tot ongeveer 3.700 daalt. Dat is ongeveer 14 procent dam het huidige niveau van ongeveer 4.300 punten.

fed put
Bank of America

Geen steun meer van de Fed voor de beurs

Maar volgens sommige beursexperts op Wall Street is het concept van de 'Fed Put' niet langer actueel.

Savita Subramanian van Bank of America denkt dat de steun van de Federal Reserve voor aandelen tot het verleden behoort, althans voorlopig. De hoofdstrateeg voor Amerikaanse aandelen en kwantitatieve strategieën van de bank heeft gezegd dat de centrale bank niet zal ingrijpen, omdat de Fed zich op andere dingen concentreert - namelijk het bewaken van werkgelegenheid en een goed functionerend financieel systeem.

"Ik denk dat de Fed Put weg is. Ik denk niet dat de Fed als een vangnet voor de markt wil fungeren. Ik bedoel, de S&P 500 is niet een van hun doelstellingen", zei Subramanian tijdens een recent webinar van Insider. "Ik denk niet dat we ons in dezelfde omgeving bevinden als vier of vijf jaar geleden."

Volgens Subramanian behoort het niet tot de officiële doelstellingen van de centrale bank om de aandelenmarkt overeind te houden. "Sommige centrale bankiers hebben recent zelfs gesproken over de zeepbellen die we op de aandelenmarkt zien."

Beursstrateeg Jonathan Golub, Chief US Equity Strategist van Credit Suisse onderschrijft de analyse van Subramanian. Golub vindt dat de centrale bank zich moeten concentreren op z'n wettelijke mandaat: maximale werkgelegenheid bevorderen en de inflatie beheersbaar houden.

Subramanian en Golub denken allebei dat er bij de Amerikaanse centrale bank weinig animo is om in te grijpen en de aandelen te ondersteunen, als er een grotere beurscrash komt.

Andere beursexperts betwijfelen of de Fed de middelen heeft om in te grijpen. Vermogensbeheerder John Hussman, die de beurscrashes van 2000 en 2008 voorzag, zei in een recent commentaar dat hij denkt dat beleggers de illusie hebben dat steun van de Fed de markt op een mechanische wijze overeind houdt.

Volgens Hussman ondersteunt de Fed vooral de psychologie van beleggers. Als het sentiment eenmaal overheerst wordt door pessimisme, wordt het voor de de centrale bank lastig om een neerwaartse trend op korte termijn te stoppen, waarschuwde hij.

Hussman zei dat de aandelen in 2000 en 2008 met 50 procent daalden, ook nadat de Fed steun had gegeven. Verder benadrukte hij dat wanneer de markt er slecht voor staat - zoals nu het geval is - monetaire versoepeling niet gaat helpen.

"Een monetaire versoepeling heeft aandelen niet gesteund in perioden waarin beleggers risicomijdend gedrag vertoonden", aldus Hussman. "Dat is een onderscheid dat veel beleggers waarschijnlijk over het hoofd zien. De gevolgen hiervan zijn desastreus, als deze door de Fed veroorzaakte zeepbel in elkaar stort."

market internals and fed stance
Hussman Funds

Hoge inflatie beperkt speelruimte van de Fed

Tom Essaye, oprichter van adviesbureau Sevens Report Research, heeft een iets genuanceerdere mening.

In een normale omgeving gelooft Essaye nog steeds dat de Fed Put bestaat, en dat het koersniveau van 3.700 punten voor de S&P 500 waarschijnlijk dicht bij het punt ligt waar de Fed zou ingrijpen.

Maar de huidige situatie is anders, als we rekening houden met de de hoge inflatie, vertelde hij aan Insider. Als de inflatie hoog blijft, rond de 4 procent of zo, is de centrale bank min of meer met handen en voeten gebonden en kan de Federal Reserve de rente niet onbeperkt laag houden.

In dit geval zou de Fed Put lager kunnen liggen dan het niveau van 3.700 punten voor de S&P 500. Essaye verwacht dat de structurele problemen die de inflatie aanwakkeren, het komende jaar zullen aanhouden en dat de Amerikaanse inflatie in die periode rond het niveau van 3 procent tot 4 procent zal blijven.

"Als we dalen tot 3.700 punten door een negatieve omgeving waarin zowel de inflatie als de werkloosheid hoog is, kan de Fed Put lager zijn, omdat de Fed niet in staat zal zijn om de rente te verlagen totdat de inflatie zich weer dichter bij 2 procent bevindt", vertelde Essaye. "Als de inflatie meer dan 4 procent per jaar bedraagt en elke politicus in de wereld schreeuwt dat de inflatie zijn kiezers raakt, zal de Fed niet in staat zijn om stimulerend beleid te voeren."

Lees meer over de beurs: