- Een reeks bedrijven kwam donderdag met de kwartaalcijfers naar buiten.
- Energieconcern Shell gebruikt de miljardenwinst voor een groot deel om geld naar aandeelhouders terug te sluizen.
- Bouwer BAM kampt met aanhoudende vertragingen van projecten.
- Lees ook: Shell trekt zich terug uit omstreden gasproject bij de Australische kust
Een reeks bedrijven kwam donderdag met de kwartaalcijfers naar buiten. Onder meer olie- en gasconcern Shell, bouwer BAM en ingenieursbureau Arcadis presenteerden de resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar.
Shell gebruikt zijn miljardenwinsten opnieuw om forse bedragen uit te keren aan aandeelhouders. Bouwer BAM kampt nog altijd met projectvertragingen door problemen met de toelevering. En ingenieursbureau Arcadis boekt forse groei.
Het aandeel Shell steeg donderdag met 3 procent op de Amsterdamse beurs. Beleggers beloonden Arcadis met een stijging van bijna 5 procent. Het aandeel BAM daalde daarentegen met 6 procent.
Shell koopt voor $4 miljard eigen aandelen in voor tweede kwartaal
Shell heeft in het eerste kwartaal een winst geboekt van 8,7 miljard dollar. Dat is iets minder dan eind vorig jaar, mede doordat de gas- en olieprijzen ongunstiger waren en de belastingen hoger. Maar vergeleken met dezelfde periode vorig jaar steeg het nettoresultaat wel met ruim 1,5 miljard dollar.
Aandeelhouders profiteren fors mee van de miljardenwinst. Shell kondigde aan in het tweede kwartaal voor 4 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen, waarmee de overgebleven stukken meer waard worden. In de eerste helft van dit jaar beloont Shell zijn aandeelhouders op die manier voor in totaal zo'n 12 miljard dollar.
Shell profiteerde net als concurrenten vorig jaar flink van de sterk gestegen gas- en olieprijzen als gevolg van de Russische inval in Oekraïne, wat het bedrijf een recordwinst bezorgde over heel 2022. Eerder dit jaar liet het Britse bedrijf al weten dat de resultaten van zijn gasdivisie begin dit jaar op peil waren gebleven, ondanks dat de prijzen voor gas veel lager waren dan de recordniveaus uit 2022.
Deze week maakte BP al bekend een iets lagere winst te hebben geboekt door de gedaalde prijzen, maar het resultaat was nog altijd erg hoog. Daardoor laaiden oproepen om hogere belastingafdrachten door olie- en gasconcerns in het Verenigd Koninkrijk opnieuw op.
BAM heeft nog steeds last van vertraging projecten door toeleveringsproblemen
Bouwconcern BAM laat bij zijn kwartaalbericht niets los over eventuele financiële consequenties van het recente treinongeluk in Voorschoten. Bij het incident was een bouwkraan van BAM betrokken. De bestuurder van de bouwkraan overleed als gevolg van het ongeluk. BAM wil eerst het onderzoek naar het ongeluk afwachten, laat een woordvoerder weten.
Afgelopen kwartaal bleef de grootste bouwer van Nederland kampen met aanhoudende impact van toeleveringskwesties en vertragingen bij enkele projecten. Ook de afgekoelde woningmarkt zat het concern niet mee. BAM verkocht in januari, februari en maart slechts 180 nieuwe woningen, tegen 580 in het eerste kwartaal van vorig jaar.
De opbrengsten van de divisies in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland gingen wel met 4 procent omhoog, maar de totale omzet zakte met 6 procent omdat er eerder activiteiten zijn afgestoten.
De winst kwam, gecorrigeerd voor onder meer belastingen, uit op 58 miljoen euro. Dat was een jaar terug nog 97 miljoen euro. Destijds werden de resultaten nog vooruitgeholpen door de schikking die het bedrijf sloot over de geplaagde bouw van de zeesluis in IJmuiden.
Volgens topman Ruud Joosten ligt BAM ondanks de tegenwind door de onzekerder geworden economie nog wel op schema bij de uitvoering van de eigen strategie en streeft de onderneming naar een prestatie "richting de strategische doelstellingen voor 2023". Hij wijst erop dat het orderboek met 10 miljard euro op een goed niveau blijft. Gezien de hoeveelheid bouwprojecten die nog in de pijplijn zitten verwacht BAM voor de komende kwartalen hogere woningverkopen, maar het lukt waarschijnlijk niet om de meer dan 2000 verkochte woningen van vorig jaar te evenaren.
Arcadis boekt recordomzet en forse winstgroei
Het Nederlandse advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een recordomzet behaald van 940 miljoen euro, waarbij de omzet op eigen kracht met 12,3 procent groeide. De operationele winst steeg met een derde tot 87 miljoen euro, maakte het concern bekend.
Volgens Arcadis leverde het bedrijf "uitzonderlijk sterke prestaties" in Noord-Amerika in de afgelopen periode. Mede daardoor steeg het orderboek van het concern naar recordhoogte. De orderportefeuille bedraagt nu 3,2 miljard euro.
Arcadis zegt op koers te liggen om zijn doelstellingen voor 2023 te behalen.
Zalando beperkt kwartaalverlies tot €39 miljoen
De Duitse webshop Zalando heeft zijn verlies in het eerste kwartaal teruggedrongen dankzij besparingen op marketing en efficiëntere logistiek. Het internetbedrijf profiteerde er onder andere van dat klanten per bestelling meer in hun digitale winkelmand stopten, wat vervoerskosten scheelt. Een jaar eerder leed de modewebshop fors verlies door leveringsproblemen, hogere kosten en pessimisme bij consumenten.
Het nettoverlies kwam in de eerste drie maanden van 2023 uit op 38,5 miljoen euro, terwijl Zalando in dezelfde periode vorig jaar nog een verlies van 61,3 miljoen euro leed. Daarnaast kochten klanten via de webshop ook weer meer, terwijl een jaar eerder nog sprake was van krimp. Toen kwam Zalando net uit de coronaperiode waarin webshops het veel drukker kregen doordat fysieke winkels gesloten waren.
Zalando probeert klanten onder andere te verleiden meer te kopen per bestelling door verzendkosten in rekening te brengen onder een bepaald bedrag. Het zorgde voor een gemiddeld bedrag per bestelling van 57,4 euro, bijna 2 procent meer dan een jaar eerder. Maar de resultaten verbeterden volgens het bedrijf ook door de efficiëntere aanpak van het vervoer. Daarnaast verkopen steeds meer andere bedrijven via het platform van Zalando kleding, wat gunstig is voor de winstgevendheid van de webshop zelf.