Aandelen van bedrijven uit de chipindustrie blijven sterk presteren op de beurs.

De SOXX-index voor de halfgeleidersector kan op korte termijn een belangrijke indicator worden voor de bredere ontwikkeling op de beurs.

Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem behandelen de koersniveaus waar je op moet letten.

ANALYSE – Wat de afgelopen dagen opvalt in een redelijk kalme beurs zijn de klappen die techbedrijven ASML en ASMI uitdelen. De koersen van de twee toeleveranciers van de computerchipindustrie stegen extra hard door een aankondiging van chipfabrikant Intel.

Deze belangrijke klant van ASML en ASMI gaat 20 miljard dollar investeren in onder meer nieuwe fabrieken in de Amerikaanse staat Arizona. Er is dus nieuw goud gevonden in het westen.

De investeringen moeten Intel helpen om beter te concurreren met rivalen als het Taiwanese TSMC en het Zuid-Koreaanse Samsung. Het spel is op de wagen. Protectionisme of toekomstvisie?

Wat ook opvalt is dat de stijging in de technologiehoek niet de gehele breedte van de sector omvat. Het is vooral de halfgeleiderindustrie, want de rest staat onder behoorlijke druk, momenteel met name vooral die aandelen die van de coronacrisis hebben geprofiteerd en een aantal Chinese techbedrijven die problemen kunnen krijgen met hun beursnotering in de VS.

Terug naar de semiconductors: er is een nijpend tekort aan alles wat met computerchips te maken heeft. Dit is uiteraard gunstig voor beursgenoteerde bedrijven uit de chipindustrie met veel cash en een fysieke schaarste omtrent hun producten. Waar zie je dat nu nog tegenwoordig? Nou de autosector dus, en waar hebben die weer tekort aan? Precies, specifieke computerchips om autosoftware op te laten draaien.

Een belangrijk gegeven is het huidige tekort dat is ontstaan doordat de chipindustrie de aandacht verschoof naar de elektronicamarkt tijdens de pandemie. Dit ter compensatie van het wegvallen de vraag uit de auto-industrie, toen diverse autofabrikanten als gevolg van de coronapandemie tijdelijk de deuren sloten.

Nu de auto-industrie als een feniks uit de as herrijst met nieuwe elektronische aandrijving zien we een ongekend en structureel tekort aan specifieke computerchips, die gemaakt worden met machines die onder meer door ASML worden geleverd. Maar ook voor gameconsoles zoals de Playstation 5 en de Xbox Series X is de vraag naar computerchips hoog.

De technologiesector lijkt zich in maart te herpakken

In de onderstaande grafiek weerspiegelt de dikke blauwe lijn de sector technologie en de zwarte lijn de brede Eurostoxx-index. Hierbij wordt de koersontwikkeling sinds begin november 2020 getoond.

Hoewel de technologiesector de kar de afgelopen jaren voor een groot gedeelte heeft getrokken, kwam er sinds medio maart de klad in (zie rode pijl). Dit is te wijten geweest aan de sindsdien snel oplopende rentes. Immers, groei-aandelen houden niet van stijgende rentekosten. En dat terwijl ze zelf met tekorten in de chipindustrie prijsopdrijvende en dus mogelijk inflatoire effecten uitoefenen.

We zien dat de relatieve underperformance van de technologiesector begin deze maand een halt werd toegeroepen en dat de sector weer heel lichtjes beter ging presteren. Dit komt vooral door aandelen uit de halfgeleiderindustrie.

Nu er enige gewenning is ontstaan aan ietsje hogere renteniveaus zien we dat de techsector de afgelopen twee weken de best presterende sector was en deze week door het nieuws van Intel een extra boost kreeg (zie groene pijl).

Je ziet in bovenstaande plaatje dat er ook sinds deze week winst wordt genomen in sectoren die dit jaar de kar hebben getrokken, zoals onder meer de energiesector en banken.

Wij gaan ervan uit dat als de heropening van de economie deze zomer tractie krijgt, bovengenoemde sectoren weer kunnen profiteren.

Technologiesector blijft van belang

Echter, heropening van de economie of niet: om technologie zelf kun je niet heen. De bedrijven uit deze sector zullen zichzelf steeds verder en sneller ontwikkelen. Bovendien worden er bij techbedrijven nog steeds bovengemiddelde winstmarges gemaakt.

Er zijn wel wat zaken die goed in de gaten gehouden moeten worden. Denk hierbij vooral aan regulering of mogelijke nieuwe belastingen, vooral voor grote techbedrijven zoals Alphabet (Google), Facebook en Amazon. Op zich zou opsplitsing van grote techbedrijven in bepaalde gevallen niet erg zijn, want soms is de som der delen meer waard.

Andere spelbreker op de kortere termijn kan toch de rente zijn, aangezien veel bedrijven aan de prijs zijn op basis van verschillende waarderingsmaatstaven. Maar als centrale banken de controle over de ontwikkeling van de rentecurve weten te houden en de recent ingezette trend van aandelen uit de chipindustrie wat meer vaart krijgt, zullen semiconductoraandelen de bredere beursindices mogelijk naar records kunnen katapulteren.

Sectorindex voor semiconductors: SOXX

Nu zitten alle toeleveranciers van chipfabrikanten min of meer in hetzelfde schuitje. ASMI, ASML of BESI om het alfabetisch en Nederlands te houden, het scheelt allemaal niet zo veel. De belangrijkste factor is de connectie die deze bedrijven hebben met de markt voor computerchips. Daarom hieronder een grafiek van de SOXX-index, waarin alle belangrijke bedrijven uit de chipindustrie zijn opgenomen. Het spel wordt namelijk op dit niveau gespeeld.

De trend zoals die vanaf de laagste koersen van precies een jaar geleden opgetekend kan worden is nog steeds positief. Koersen zijn na een correctie begin dit jaar boven het trendniveau gestabiliseerd.

We stellen de houdbaarheidsgrens voor deze trend bij de rode lijn op de 385 punten. Daar waar de meest recente bodem werd gerealiseerd. Zolang de koersen van de SOXX-index daarboven blijven, geldt naar verwachting ook dat de brede S&P 500-index boven het belangrijke niveau van 3.800 punten blijft en dat de NASDAQ Composite zich nog steeds bij de 13.000 punten ophoudt.

Boven de groene lijn bij de 425 punten is voor de SOXX-index sprake van een versnelling binnen deze trend waardoor er flink hogere niveaus op gezocht kunnen worden. We spreken dan van een toenemend positief momentum.

Dit zal dan naar verwachting corresponderen met een NASDAQ Composite die de eerder genoemde grens van 13.600 heeft weten te slechten. De beslissing kan snel vallen, dus het is van belang om de vinger aan de pols te houden bij de halfgeleidersector. Komend weekend kijken we weer naar de brede markt.

Deze column is op geen enkele wijze bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide langer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Gedurende hun loopbaan zijn zij vooral betrokken bij het begeleiden van particuliere en professionele relaties met een actieve beleggingsstijl.