Door de hogere inflatie houden beleggers steeds meer rekening met stijgende rentes.

Dit biedt kansen voor banken, als het verschil tussen kort- en langlopende rentes weer groter wordt.

Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem zien positieve signalen voor het aandeel ING.

ANALYSE – In Europa zien we de belangrijke aandelenindices omhoog kruipen, de één wat sneller dan de ander. Zo blijft de AEX-index wat achter onder invloed van momenteel zwakker presterende technologiebedrijven die zwaar meewegen. Denk aan namen als Adyen en Prosus.

Auto’s, banken, basismaterialen en industriesectoren zijn net als de afgelopen maanden de motor in Europa. Dit is onder meer terug te zien in de prestaties van de Duitse DAX-index (auto’s) en de Franse CAC 40-index (banken).

Eind mei bespraken we de één na beste sector in Europa, namelijk die van de auto’s. Ditmaal staan we stil bij de Europese bankensector, waar we eerder al de aandacht op hebben gevestigd. Deze presteert dit jaar per saldo het sterkst (+35 procent) ten opzichte van de andere 18 subsectoren van de brede EUROSTOXX-index.

De bankensector is extra interessant omdat donderdag in de VS inflatiecijfers worden gepubliceerd waar beleggers scherp op letten. Dat kan invloed hebben op het koersverloop op de rentemarkten en daarmee de bankensector.

Binnen de bankensector bespreken we een aandeel dat we eerder hebben uitgelicht als kansrijk: ING. Is het tijd om je winst te verzilveren, of ligt er meer in het verschiet?

Inflatie valt niet meer te negeren

Je kunt er niet meer omheen, er komen steeds meer berichten dat alles duurder wordt. Inmiddels sijpelt dat besef door en voelen we het in onze portemonnee. Niet alleen meer bij de pomp, bouwmarkten of horeca, maar inmiddels ook in de supermarkt als gevolg van de oplopende voedselprijzen.

Onderstaande grafiek laat zien dat het om een wereldwijd fenomeen gaat:

Door de hogere inflatie houden beleggers steeds meer rekening met stijgende rentes. Toch bagatelliseren de meeste centrale bankiers de recente ontwikkelingen met de bewering dat de inflatie van voorbijgaande aard is. Echter, er komen ook steeds meer tegengeluiden. Grote, invloedrijke partijen zien inflatie als de belangrijkste “zwarte zwaan” die financiële markten kan ontregelen.

Donderdag worden in de VS inflatiecijfers voor de maand mei gepubliceerd. Kijk er niet van op als die wederom hoger uitvallen dan verwacht. Daarmee zal ook de opwaartse druk op de rente verder toenemen.

Steilere rentecurve: kansen voor banken?

Hoewel er vele nadelen aan een sterk oplopend inflatie kleven, geldt dat niet voor alle vermogenstitels. Denk hierbij aan grondstoffen zoals goud en zilver, maar ook bepaalde aandelensectoren die er juist van profiteren. Een daarvan is de bankensector, die sterk afhankelijk is van het rentebedrijf.

Banken verdienen geld met het verschil tussen de rente op leningen die ze verstrekken, en de rente die ze betalen op spaargeld en andere financiering. Van belang daarbij is het verschil tussen de rente op kort- en langlopende leningen.

De bankensector is jarenlang geraakt door dalende rentes en met name de afvlakking van de rentecurve, dat wil zeggen de kleinere verschillen tussen kort- en langlopende rentes.

Sinds november vorig jaar, toen duidelijk werd dat er coronavaccins zouden komen die de economie kunnen normaliseren, is de bankensector op de beurs aan een sterk herstel begonnen. Rentes zijn langzaam gaan stijgen en het verschil tussen de kort- en langlopende rentes is groter geworden.

Onderstaande koersgrafiek toont dat de Europese bankensector (dikke blauwe lijn) het sterkst blijft presteren, vergeleken met andere subsectoren in de brede EUROSTOXX-index. Dit in anticipatie op hogere rentes en betere winstmarges, maar ook omdat banken minder geld opzij hoeven te zetten voor brakke leningen nu de westerse economieën langzaam heropenen.

De lichtgroene lijn in de grafiek is overigens de autosector die we eerder beschreven. Voor de volledigheid: wij hebben in onze portefeuille uit deze sector de aandelen BMW, Volkswagen en Daimler. We zijn al een tijdje best overtuigd dus.

Winnaars blijven aan kop: ING op weg naar €12?

In de bankensector hebben wij een viertal namen in onze portefeuille. Te weten ING, KBC, BNP Paribas en JPMorgan. Want ook in de VS presteert deze sector uitstekend.

Uiteraard zijn al onze lopende posities gedekt met stops en door de recente stijgingen zijn dat zowel bij de banken als de auto's winststops geworden. Zolang het allemaal blijft rijden, rijden wij mee om het zo maar eens te zeggen.

We richten ons hieronder specifiek op het aandeel ING. In het eerste kwartaal van dit jaar boekte deze bank fors meer winst dankzij flink lagere voorzieningen (-66 procent) voor probleemleningen. Daarnaast heeft de bank 3,3 miljard euro klaarliggen voor distributie aan aandeelhouders.

Het is hier even wachten op de ECB om weer het dividend te mogen uitkeren, waarvan wij denken dat het een kwestie van tijd is.

Ervan uitgaande dat de rentebedrijf winstgevender zal worden en dat de stroppenpot niet onverwacht toeneemt, houden wij rekening met een verdere omzet- en winstgroei voor de komende drie kwartalen.

Qua omzet zijn wij wat behoudender vanwege de moordende concurrentie en druk op verschillende marges, maar de winstgevendheid kan op jaarbasis met meer dan 10 procent groeien. Dit vooral door de kostenbesparende maatregelen en het feit dat ING vooroploopt met digitalisering.

Daarnaast is een koers-winstverhouding van 10 voor de verwachte winst in de komende 12 maanden niet aan de prijs en is het bedrijf sterk gekapitaliseerd. Mocht dan ook al het gereserveerde dividend worden uitgekeerd, dan geeft dat een heerlijk windje in de rug. In dat geval houden wij rekening met een koers boven de 12 euro.

Het koersbeeld van ING in de grafiek hieronder toont dat we al een tijdje onderweg zijn en bijna het niveau van 12 euro hebben bereikt. Dat zou de hoogste koers sinds 2018 inhouden.

In de grafiek is de nadruk gelegd op één van de indicatoren die we gebruiken bij het selecteren van beleggingen. Het is de snelheidsmeter die aangeeft wanneer er een versnelling plaatsvindt binnen een trend. De cyclus van hogere toppen en bodems maakt dat de opwaartse versnellingen het meest interessant zijn.

De groene pijlen geven aan dat we een meting zoals die van nu, eerder hebben gezien in het derde kwartaal van 2020 en aan het einde van het eerste kwartaal van 2021.

De twee groene pijlen in de koersgrafiek geven de niveaus en momenten aan waarop we ING eerder hebben getipt met als koersdoel een niveau van boven de 10 euro.

Nu is er een vergelijkbaar signaal dat ditmaal wijst op een stijging naar koersen boven 12 euro. De eerdergenoemde noodzakelijke veiligheidsstop bevindt zich op een niveau van 10,50 euro. Pas daaronder is er schade aan de trend die de hoofdrichting bepaalt.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.