De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1 procent lager op 458,15 punten. TNT was hekkensluiter met een verlies van bijna 7 procent.
De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdagochtend lager geopend. Ook de andere Europese effectenmarkten begonnen met verliezen. Het uitblijven van een oplossing voor het Griekse schuldenprobleem zorgde voor onzekerheid onder beleggers. Op Beursplein 5 ging TNT onderuit na publicatie van de jaarcijfers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1 procent lager op 458,15 punten. De MidKap zakte ook 1 procent, tot 688,69 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,3 procent.
De beurs in Athene daalde 3,8 procent. Het zoeken naar een oplossing voor de Griekse schuldenkwestie ontaardde maandag in een patstelling. De eurolanden willen een verlenging van het huidige leningenprogramma. Griekenland wil echter niets met het huidige pakket te maken hebben en noemt de eisen van de eurolanden onacceptabel.
TNT fors lager
Alle 25 fondsen in de AEX stonden in het rood. TNT was hekkensluiter met een verlies van bijna 7 procent. Het koeriersbedrijf leed in het vierde kwartaal een nettoverlies van 137 miljoen euro. Ook heeft TNT volgens analisten teleurstellende doelen gepresenteerd voor de komende jaren.
Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen wees op de voorspelling van TNT dat de marge op internationale markten rond 2018 op 8 tot 10 procent uitkomt, terwijl die op de binnenlandse markten dan 4 à 5 procent moet zijn. ,,Als je die samen neemt, kom je op een totale marge van 7 procent'', rekende de analist voor. ,,Vorig jaar lieten ze al weten het originele doel van een marge van 8 procent voorlopig niet te gaan halen. Hiermee zeggen ze eigenlijk dat dat doel nooit zal worden gehaald.''
TNT liet ook weten dat de markten in heel 2015 moeilijk zullen blijven. ,,Ik heb nog geen bedrijf zo pessimistisch gehoord over dit jaar'', concludeerde Versteeg.
Kleine winst voor TomTom
In de MidKap sloot roestvrijstaalmaker Aperam de rij met een min van meer dan 3 procent. Navigatiebedrijf TomTom ging aan kop met een winst van 0,3 procent.
Telefónica daalde ruim 1 procent in Madrid. De Spaanse telecomaanbieder heeft miljarden afgeschreven op zijn bezittingen in Venezuela. In totaal schreef het concern 2,8 miljard euro af, vanwege de enorme waardevermindering van de Venezolaanse munt bolivar.
In Parijs zakte Orange 1,9 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Het Franse telecombedrijf verwacht dat zijn bedrijfsresultaat dit jaar verder daalt, maar in een minder sterk tempo dan in 2014.
De euro was 1,1342 dollar waard, tegen 1,1392 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op maandag.
Opec hoopvol over recente stijging olieprijs
De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 53,04 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 61,52 dollar per vat.
De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) denkt dat de markt de recente prijsstijgingen van de olie kan vasthouden. Verschillende bewindvoerders van de OPEC-landen spraken hun vertrouwen uit in een passend vervolg op de positieve prijsontwikkeling.
Volgens minster van Olie Ali Al-Omair van Koeweit is de prijsstijging onder meer het gevolg van een overaanbod dat met 1,8 miljoen vaten per dag lager ligt dan gedacht. Zijn collega Mohammed al-Sada uit Qatar predikte een gevoel van optimisme en een trendbreuk.
De olieprijs is aan het herstellen van het laagste prijsniveau in bijna zes jaar. Door de sterke daling schroefden olieproducenten wereldwijd de afgelopen tijd hun investeringen terug en werden boorplatforms buiten werking gesteld. De prijs van Brentolie schommelde eind januari nog rond de 48 à 49 dollar per vat, na meer dan 110 dollar eind juni. De prijs van Amerikaanse olie piekte boven de 100 dollar per vat, maar viel daarna terug tot onder de 44 dollar eind vorige maand.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl