De Amerikaanse beursveteraan Richard Bernstein, van de gelijknamige vermogensbeheerder, waarschuwt voor het risico van stijgende rentes met een lange looptijd.
Tegenover tv-zender CNBC zegt Bernstein dat de huidige zeepbel op de beurs de grootste uit zijn carrière kan blijken te zijn.
Bernstein vindt dat beleggers diversificatie moeten aanbrengen in hun beleggingsportefeuilles om zich in te dekken tegen marktrisico’s.
Beursveteraan Richard Bernstein, topman van de gelijknamige Amerikaanse vermogensbeheerder, denkt dat een verdere stijging van langlopende rentes ervoor kan zorgen dat de huidige zeepbel op aandelenmarkten knapt.
In een gesprek met tv-zender CNBC gaf Bernstein deze week aan dat beleggers zich hebben gestort op beleggingen die baat hebben bij lage rentes, zoals techaandelen, cryptovaluta en zelfs meme-aandelen. Dit is het gevolg van het beleid van centrale banken om langlopende rentes kunstmatig laag te houden. Het gevolg hiervan is dat er een zeepbel is ontstaan op de aandelenmarkt.
Lees ook: Aandelen zijn zwaar overgewaardeerd volgens de vermogensbeheerder van beursgoeroe Jeremy Grantham – dit zijn 3 manieren om je in te dekken tegen een beurscrash
“De Fed heeft langlopende rentes in extreme mate kunstmatig laag gehouden. Daar is een reactie op gekomen die een eigen leven is gaan leiden. Op het moment dat je beleggingen koopt die afhankelijk zijn van lage rentes, moet je er sterk van overtuigd zijn dat de langlopende rentes niet stijgen. Want dat is dynamiet voor de huidige zeepbel”, aldus Bernstein.
"Wellicht is dit de grootste zeepbel in mijn carrière", voegde hij eraan toe.
Aandelen verbreken al meer dan een jaar record na record, naarmate de economie zich herstelt van de gevolgen van de coronapandemie. Hierdoor wordt er op grote schaal van een zeepbel gesproken en roepen veel beleggingsexperts op tot voorzichtigheid, in verband met een mogelijke crash.
Spreiden, spreiden en nog eens spreiden
Vermogensbeheerder GMO noemde het huidige klimaat onlangs een wereldwijde ‘groeibubbel’. En Robert Kiyosaki, auteur van het populaire boek Rich Dad Poor Dad, vertelde beleggers dat ze zich moeten voorbereiden op een beurscrash.
Bernstein raadt particuliere beleggers aan om te spreiden en, zolang de markt zich nog in een zeepbel bevindt, met name op te passen met risicovollere beleggingen.
"Je moet spreiden om dezelfde reden dat we een reserveband in de kofferbak van de auto en een brandblusser in ons huis hebben”, zei Bernstein tegen CNBC. “Wanneer je in een zeepbel komt, wordt spreiding nog belangrijker, omdat we weten dat de zeepbel gaat barsten, maar niet wanneer.”