De Amerikaanse bankensector staat sinds enkele dagen vol in de schijnwerpers, na het omvallen van Silicon Valley Bank, Signature Bank en de cryptobank Silvergate Capital. De snelle stijging van rentes in de afgelopen maanden wordt gezien als een belangrijke oorzaak van de acute problemen bij een aantal banken.

De stijging van rentes in de VS is een direct gevolg van verhogingen van de beleidsrente door de Amerikaanse centrale bank, die probeert de hardnekkig hoge inflatie te bestrijden. Nu de hogere rentes zwakkere partijen in de financiële wereld onder druk zetten, twisten marktexperts over de vraag of de Federal Reserve een pauze gaat inlassen voor het agressieve monetaire beleid.

Als de Federal Reserve vasthoudt aan het voornemen om de rente verder te verhogen, kan dat voor extra stress zorgen bij zwakkere financiële instellingen. Eén van de redenen dat Silicon Valley Bank het niet redde, lag bij het feit dat de bank had geïnvesteerd in Amerikaanse staatsobligaties die in waarde zijn gedaald door de renteverhogingen van de Fed.

Hoofdeconoom Jan Hatzius van zakenbank Goldman Sachs gaf zondag aan dat hij geen renteverhoging meer verwacht bij de rentevergadering van de Federal Reserve later deze maand. Economen van Barclays rekenen ook op een pauzering.

Financiële experts van zakenbank Nomura gaan nog een stapje verder: zij rekenen op een verlaging van de beleidsrente in de VS met 0,25 procentpunt later deze maand.

Beurshandelaren lijken ook te anticiperen op een minder agressief rentebeleid bij de Fed. De rente op de 2-jarige Amerikaanse staatsobligatie is in enkele dagen tijd gezakt van 5 procent naar 4,25 procent, een teken dat de markt rekent op een wijziging in het rentebeleid van de Fed.

Maar niet iedereen is het met deze analyses eens. Oprichter Tom Essaye van financieel adviesbureau Sevens Report denkt niet dat de Federal Reserve gaat afwijken van het beoogde pad voor de rente dit jaar. Volgens Essaye zal de centrale bank het omvallen van Silicon Valley Bank als een incident zien, zo schrijft hij in een maandag gepubliceerd rapport.

"De markt prijst in dat de recente gebeurtenissen de Fed voorzichtiger zullen maken, maar dat lijkt me niet waarschijnlijk. Het risico van financiële stress bij banken is aanwezig, maar tegelijk bedraagt de inflatie nog altijd 6 procent. Ervan uitgaande dat de problemen bij banken beperkt blijven en er geen nationale bankencrisis ontstaat, is er geen reden voor de Fed om te stoppen met renteverhogingen op de korte termijn", schrijft Essaye.

Hij wijst erop dat de steunmaatregelen die de Amerikaanse overheid afgelopen weekend heeft opgetuigd voor klanten van Silicon Valley Bank in feite neerkomen op méér economische stimulering, die de inflatie kan aanjagen. "Dat kan er uiteindelijk voor zorgen dat de Fed rentes nog verder moet verhogen dan eerder gedacht."

Essaye krijgt steun voor zijn analyse van topbelegger Jeffrey Gundlach van DoubleLine Capital. Gundlach, die de bijnaam 'bond king' heeft in de VS, zei maandag tegen tv-zender CNBC dat hij een renteverhoging van 0,25 procentpunt verwacht bij de rentevergadering van de Federal Reserve later deze maand.

Wat te doen als belegger?

Beursstrateeg Essaye verwacht niet dat het omvallen van enkele Amerikaanse banken grote gevolgen heeft voor de aandelenmarkt op de langere termijn. Wel kan de brede S&P 500-index op de korte termijn zo'n 10 procent dalen door onrust op financiële markten.

Beleggers met een lange horizon kunnen voorlopig het beste relatief defensief gepositioneerd blijven, volgens Essaye. "De vooruitzichten voor de middellange tot lange termijn zijn niet wezenlijk anders dan twee weken geleden. Voor beleggers met een langere horizon kan een kernportefeuille van aandelen en obligaties prima werken, met een nadruk op defensieve sectoren (nutsbedrijven/dagelijkse consumptiegoederen/gezondheidszorg), waarde-aandelen en ETF-fondsen met een lage volatiliteit."

LEES OOK: Hogere rentes doen binnen enkele dagen 2 banken omvallen: hier moeten beleggers op letten