- De 10-jaars rente op Amerikaanse staatsobligaties klom donderdag weer boven 1,5 procent.
- Dat gebeurde nadat voorzitter Jerome Powell van Federal Reserve zei dat de centrale bank “geduldig” zal omgaan met stijgende inflatie.
- De rentestijging maakt lenen duurder en dat zet de aandelenkoersen onder druk. Vrijdag zakte ook de AEX-index.
De rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties kwam donderdag weer boven het cruciale niveau van 1,5 procent uit. Daarmee handelden de stukken opnieuw dicht bij het hoogtepunt van dit jaar.
De rente kwam in beweging na commentaar van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve, die aangaf dat de Amerikaanse centrale bank niet van plan is zijn monetair beleid aan te passen ondanks de toenemende inflatie.
Powell woonde virtueel de Wall Street Journal Jobs Summit bij die gehouden werd in New York. Daar zei hij dat de Fed “geduldig” zal wachten tot de inflatie boven de 2 procent uitkomt.
Zijn woorden waren de eerste bevestiging dat de centrale bank, ondanks de plotselinge rentestijging op de markt voor staatsobligaties, vasthoudt aan het extreem ruime monetaire beleid.
De 10-jaars rente tikte vrijdagochtend 1,56 procent aan, de hoogste stand sinds een week, toen het tarief even voorbij 1,6 procent schoot.
De rente op staatsobligaties wordt gestuwd door de hoop van beleggers op economisch herstel na de coronapandemie en de verwachting van een snellere stijging van prijzen van producten en diensten.
De rentestijging betekent dat het duurder wordt om geld te lenen. Dat straalt negatief af op aandelen, waarbij vooral groeibedrijven die zich momenteel extreem goedkoop kunnen financieren op de beurs onder druk staan.
De stijging van de Amerikaanse 10-jarige staatslening boven 1,5 procent schrikt beleggers ook om een andere reden af.
Het renteniveau van 1,5 procent komt namelijk min of meer overeen met het dividendrendement voor aandelen in de VS. Als de rente van veilig geachte staatsobligaties boven dat niveau stijgt, worden obligaties relatief aantrekkelijker ten opzichte van aandelen en komen koersen onder druk.
Donderdag verloor de technologie gerelateerde Nasdaq-index in de VS uiteindelijk 2,1 procent tot 12.723,47 punten. Halverwege februari stond de techindex nog boven de 14.000 punten.
De Dow-Jonesindex leverde 1,1 procent in en kwam uit op 30.924,14 punten.
De breed samengestelde S&P 500 eindigde 1,3 procent in de min op 3768,47 punten.
In Amsterdam is de AEX-index vrijdag zo'n 1 procent lager geopend op 652 punten.