Aandelenmarkten stegen in de week van de Amerikaanse verkiezingen fors, waarbij het vooruitzicht van een verdeeld Congres plotseling werd omarmd.
Toch is er nog grote onzekerheid rond eventuele nieuwe steunpakketten voor de Amerikaanse economie en de ontwikkeling van de coronapandemie.
Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem buigen zich over de vraag of er meer in het vat zit voor aandelen.
Te midden van het spektakel van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn aandelenbeurzen tot vrijdag aardig opgelopen.
Toch is er op allerlei fronten nog grote onzekerheid, al lijkt het er steeds meer op dat Joe Biden inderdaad de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. Dus hoe nu verder?
Afgelopen week schreven we over het belang van de steunzone van 3.200 punten voor de brede S&P 500-index. Deze zone deed zijn werk naar verwachting en was het startschot voor een imposante rally. Direct in de richting van de huidige weerstandszone die rond de 3.600 punten ligt.
Het opvallende is dat financiële markten voorafgaand aan de Amerikaanse verkiezingen een klinkende overwinning van de Democraten inprijsden.
Dat wil zeggen een combinatie van het presidentschap voor Biden en een meerderheid in beide Kamers van het Congres. Vooralsnog lijken de Republikeinen controle te houden over de Senaat.
Gedurende de verkiezingsavond bleek vrij snel dat de opiniepeilers er opnieuw flink naast zaten en dat de Republikeinen boven verwachting presteerden.
Vanaf dat moment werden de verwachte scenario’s in de prullenbak gegooid en prijsden de markten snel een nieuw scenario in. Het scenario van een Democratische president en een Republikeinse Senaat.
Beleggers waren opgelucht dat een linkse agenda in de VS weinig kans zou maken. Geen dure plannen zoals de “new green deal”, geen belastingverhogingen, weinig nieuwe regulering en waarschijnlijk geen verslechtering van de handelsbetrekkingen met China en de rest van de wereld.
Kortom: nagenoeg een voortzetting van de status quo voor nog minstens twee jaar.
Lastige politieke agenda voor Joe Biden
Ondanks de opluchting is het nog allerminst zeker welk scenario er uiteindelijk gaat komen. Wat we wel weten is dat Donald Trump niet zomaar zal opgeven.
Een hard juridisch gevecht en het uitblijven van een stevig stimuleringspakket voor de Amerikaanse economie, is in onze optiek niet gunstig.
Als Biden inderdaad wint, heeft hij een behoorlijk uitdagende taak. Veel verkiezingsbeloftes zal hij bij een door de Republikeinen gedomineerde Senaat niet kunnen waarmaken en dat zal binnen zijn eigen partij voor veel onvrede zorgen.
Bovendien wordt de VS momenteel zwaar getroffen door het coronavirus en is Biden meer van het sluiten dan van het openhouden van de economie. Ook dat kan op de korte termijn een wissel trekken op de economie.
Financiële markt geeft gemengde signalen
Hoewel de markten wederom een uitermate gunstig scenario inprijzen, inclusief een goed werkend coronavaccin, blijven de vooruitzichten mistig.
Financiële markten zijn ook enigszins verdeeld. Niet alleen aandelen worden gekocht, maar ook de veilige havens zoals obligaties en goud. Zelfs de bitcoin lijkt op weg naar de oude recordstanden. Alleen de Amerikaanse dollar daalde in de afgelopen dagen.
Bovendien, als je naar aandelen kijkt blijven de regio- en sectorverschillen erg groot. Europa heeft het relatief zwaar en de VS profiteert vooral van de prestaties van technologie gerelateerde aandelen, terwijl China en andere Aziatische landen waar corona onder controle is, de beste prestaties laten zien.
Nieuwe steunpakketten nodig voor verdere koersstijgingen
Gelet op het bovenstaande blijven wij, ondanks de euforie van deze week, voorzichtig.
Dat geldt overigens ook voor centrale banken, want voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve gaf deze week aan dat het nog wel even kan duren voordat we weer op de oude groeiniveaus komen. Ook is de Amerikaanse centrale bank bezorgd dat het huidige herstel afvlakt door het oplaaien van het coronavirus.
Powell benadrukte opnieuw de noodzaak van meer fiscale stimulans om de boel draaiende te houden.
Als er nieuwe stimuleringspakketten komen, monetair en/of fiscaal, kan dat op de korte termijn voor verdere koersstijgingen zorgen, vooral als er een goed werkend coronavaccin bijkomt. Licht aan het eind van de tunnel zal voor opluchting zorgen.
Punt blijft dat zo’n scenario al voor een groot gedeelte is ingeprijsd op aandelenmarkten. De vraag is in welke mate. Is er voldoende kracht om aandelen in de VS naar nieuwe recordstanden te brengen?
S&P-500: let op de zone 3.550-3.600
Met bovengenoemde vraag in gedachten kijken we naar het technische plaatje van de brede, Amerikaanse S&P 500-index.
De bodem die in september werd gezet bij 3.200 punten heeft als springplank gefungeerd naar de bovenkant van de range waarbinnen de S&P 500 zich sinds augustus beweegt. De vraag is nu of er kracht genoeg is om deze fase te verlaten.
Is de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen het enige dat nieuwe records in de weg zit? Zolang de koersen boven de zone rond de 3.400 punten blijven, die het midden van de range aangeeft, is de poging om door te stijgen gaande.
Bij koersen onder de 3.400 punten is het weer de vraag of de onderzijde het alsnog gaat begeven. Zo gaat dat in de zijwaartse fase die een correctie vormt op de stijging tussen afgelopen maart en augustus. Beleggers hebben nog niet gekozen.
Lees meer beursanalyses op TradeIdee.nl. Deze analyse is niet bedoeld als een advies tot het doen van individuele beleggingen.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), is onafhankelijk beleggingsspecialist. Sinds 1989 is hij nauw betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties met een actieve beleggingsstijl. Lees hier zijn meer gedetailleerde biografie.
Gökhan Erem, ook CMT, is sinds 1995 werkzaam in de financiële sector. Tot 2008 bij instituten en daarna voor eigen rekening bij LeoMont, waar hij zakelijke en particuliere klanten begeleidt. Lees hier zijn meer gedetailleerde bio.