• De waarderingen van technologieaandelen zijn nog steeds te hoog, zegt de Amerikaanse beursstrateeg Bill Smead.
  • De verdere daling van technologieaandelen zal de rest van de markt meeslepen, meent hij.
  • Smead denkt dat de ‘bear market’ voor aandelen waarschijnlijk pas halverwege is.
  • Lees ook: Weer een bear market rally op de beurs…of is het deze keer anders?

De grote Amerikaanse techreuzen behoorden tot de populairste aandelenbeleginggen van de afgelopen tien jaar: de groep die met verschillende afkortingen wordt aangeduid, zoals FAANMG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Microsoft en Google), nam het voortouw bij de langste ‘bull market’ ooit voor de brede S&P 500-index in de periode van 2009 tot 2020.

In de afgelopen jaren heeft dit handjevol aandelen consequent meer dan 20 procent van de S&P 500-index uitgemaakt.

Net als de rest van de aandelenmarkt hebben de grote techaandelen in 2022 echter een zware klap gekregen. Vooral Facebook en Netflix zijn hard gedaald, met respectievelijk met 56 procent en 60 procent.

Maar volgens de Amerikaanse beursstrateeg Bill Smead, die al 42 jaar actief is als beursprofessional, zijn techaandelen nog steeds overgewaardeerd. En dat is problematisch voor deze aandelen en de rest van de markt, volgens de oprichter en hoofdstrateeg van Smead Capital Management.

In een recente analyse keek Smead naar de verhouding tussen de beurswaarde van de 4 belangrijkste aandelen in de S&P 500 en de omvang van de Amerikaanse economie. Deze vergelijking paste hij toe op de dotcomzeepbel van rond de eeuwwisseling en de huidige periode. Het resultaat is te zien in de onderstaande grafiek.

Foto: Smead Capital Management

"Zoals je kunt zien, duurde het jaren voordat de aandelen die deel uitmaakten van de techzeepbel van 1999, weer interessant werden. Microsoft piekte op ongeveer 58 dollar per aandeel en stond in 2012 op 28,50 dollar per aandeel. Intel en Cisco Systems hebben hun hoogtepunten van 2000 nooit meer gehaald," zei Smead. "Waarom zou het anders uitpakken voor Amazon, Facebook, Netflix, Alphabet en Apple?"

Smead heeft ook een grafiek opgenomen over de gemiddelde waardering van de top 100 techaandelen, die nog steeds op een historisch hoog niveau ligt.

Foto: Smead Capital Management

"Hannibal Lecter zei tegen Clarisse in de film The Silence of the Lambs, 'Zijn de lammetjes gestopt met jammeren?' Het antwoord op basis van de grafiek hierboven luidt: nee", zei Smead. "Ze moeten nog beginnen met jammeren in de huidige markt! Daarom is dit niet het moment om te gaan bodemvissen."

Vanwege zijn pessimistische blik op techaandelen en de historische analyse van eerdere perioden van beurseuforie denkt Smead dat de S&P 500-index de komende negen tot twaalf maanden nog verder weg kan zakken. 

"Historisch geldt voor alle bear markets die volgen op perioden van euforie dat ze minimaal 22 maanden duurden tot meer dan drie jaar. Dus deze zou minimaal een jaar en negen maanden, of twee jaar of langer moeten duren", vertelde Smead aan Insider. "Er moet een prijs betaald worden voor euforie. De straf moet passend zijn in verhouding tot de zonden. Charlie Munger, de zakenpartner van Warren Buffett, noemde de afgelopen periode van opgaande koersen de meest extreme opleving uit zijn carrière."

Vooruitzichten voor de beurs

De mening van Smead dat technologieaandelen overgewaardeerd zijn, wordt door meerdere beursstrategen gedeeld.

Zo vertelde David Eiswert, een portefeuillemanager van T. Rowe Price, aan The Wall Street Journal dat beleggers voorzichtig moeten zijn met techaandelen. Hij gaf ook aan dat de bereidheid om hoge prijzen te betalen voor techaandelen minder groot kan zijn dan in de afgelopen jaren, toen de rente extreem laag was.

Anderen zijn echter optimistischer over de sector: sommige beleggers lijken voortdurend bereid om recente dieptepunten bij te kopen

Technologieaandelen zijn sterk rentegevoelig. De afgelopen jaren profiteerden ze van de TINA-mentaliteit (There Is No Alternative). Beleggers konden elders geen aantrekkelijk rendement vinden, omdat bijvoorbeeld de rente op veilige obligaties extreem laag was. Maar die situatie is omgeslagen, door de stijging van rentes dit jaar.

Neem bijvoorbeeld de Nasdaq 100-index, waarin techaandelen een zware weging hebben, Die is 28 procent gedaald op jaarbasis, terwijl de bredere S&P 500-index met 16 procent is gedaald.

Vorige week vertelde hoofd beleggingen Scott Minerd van Guggenheim Partners aan Insider dat hij de S&P 500 volgend jaar een bodem ziet bereiken rond 3.000 punten, omdat de gemiddelde koers-winstverhouding van de index nog steeds te hoog is. De index staat momenteel rond de 4.000 punten.

Bob Doll, hoofd beleggingen bij Crossmark Global Investments en voormalig beursstrateeg bij BlackRock, vertelde Insider ook dat de huidige beursrally binnenkort ten einde zal komen, net zoals eerdere stijgingen dit jaar. Hij ziet de S&P 500 echter wel boven de 3.500 punten blijven.

Wat aandelen in de komende maanden doen, hangt mede af van de inflatiecijfers en hoe de Amerikaanse centrale bank daarop reageert.

De Amerikaanse inflatie nam in oktober af tot 7,7 procent op jaarbasis, tegen 8,2 procent in september. De beurs reageerde daar zeer positief op.

Maar vooralsnog lijkt de Federal Reserve niet van plan het agressieve monetaire beleid te versoepelen. De centrale bank heeft aangegeven vastbesloten te blijven om de inflatie terug te brengen tot 2 procent.

Als de rente op korte termijn blijft stijgen en een tijdje hoog blijft, kunnen techaandelen en de bredere aandelenmarkt verder in de problemen komen, waarschuwt Smead.

Lees meer over de beurs: