- De brede Amerikaanse S&P 500-index heeft opwaarts momentum te pakken voor de korte termijn, stelt een ervaren beursstrateeg.
- Ondanks toenemende geopolitieke spanningen, kunnen aandelen toch stijgen.
- Keith Lerner wijst op de signalen waar beleggers op moeten letten.
- Lees ook: Waarom er genoeg reden is om optimistisch te zijn over de beurs, juist nu het sentiment somber is
De geschiedenis herhaalt zich, volgens een ervaren beursstrateeg bij de Amerikaanse bank Truist.
Stijgende rentes en een vertraging van de economie zorgden ervoor dat Amerikaanse aandelen in oktober 2022 op het laagste niveau in 52 weken belandden. Maar op dat moment zette de brede S&P 500-index ook een bodem neer, waarna aandelen aan een nieuwe rally begonnen.
Twaalf maanden later lijkt zich eenzelfde scenario af te spelen. Afgelopen maand kreeg de S&P 500 klappen door aanhoudende zorgen over rentetarieven en een recessie. De aandelenindex zakte flink terug, stelt beursstrateeg Keith Lerner van Truist in een nieuw rapport.

Maar sinds een week hebben aandelen de neerwaartse spiraal tot stilstand weten te brengen. De beursstrategen van Truist denken dat de recente koerswinsten stand houden. Ze zitten daarmee op één lijn met collega's bij Bank of America en Goldman Sachs.
"De risicobeloning voor aandelen is gunstiger geworden", zegt Lerner tegen Insider. "Het wordt een beetje lastiger naarmate je vanuit de dieptepunten opklimt, maar ik zou nog steeds zeggen dat er meer te halen valt uit deze recente beweging."
Beursrally, ondanks geopolitieke onrust en hoge obligatierentes
Beleggers die nog mee willen doen met de recente opleving van aandelen, hebben nog tijd om in te stappen, volgens Lerner. De beursstrateeg denkt niet dat de S&P 500 instort of naar nieuwe recordhoogten stijgt. De belangrijke aandelenindex blijft volgens Lerner bewegen tussen de 4.200 punten en 4.600 punten. "Er is een opleving vanuit een 'oversold' positie die nog meer potentie heeft."

Het optimisme voor de korte termijn neemt niet weg dat Lerner verwacht dat de Amerikaanse economie komend jaar in een recessie belandt. Althans, die kans is aanzienlijk. Het kan ook zo zijn dat een recessie wordt vermeden, maar dat de groei significant vertraagt.
"Als je het me op de man af vraagt, zou ik zeggen dat een recessie nog steeds het meest waarschijnlijk is", aldus Lerner.

De wereldeconomie heeft momenteel te maken met flink wat bedreigingen, waaronder een groot aantal geopolitieke conflicten. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne houdt de markten al 18 maanden in zijn greep en de hernieuwde gevechten in Israël baren ook zorgen.
Zonder de humanitaire ramp te willen bagatelliseren, ziet Lerner in de escalatie van het conflict in Israël nog geen bedreiging voor aandelenmarkten in brede zin.
"Gaat dit de wereld wezenlijk veranderen wat betreft de perspectieven voor de economische groei? Er kan van alles gebeuren, maar op dit moment is dat nog niet heel waarschijnlijk", aldus de beursstrateeg.
Beleggers moeten vooral letten op de rente-ontwikkeling. De financiële condities zijn momenteel behoorlijk restrictief. De Amerikaanse centrale bank zou kunnen terugkomen van het voornemen om de beleidsrente voor langere tijd op een hoog niveau te houden, als de geopolitieke spanningen aanhouden, denkt Lerner.
Als de Federal Reserve geen renteverhogingen meer doorvoert, kan dat obligatiemarkten kalmeren. Rentes op langlopende obligaties zijn afgelopen week gestegen tot de hoogste niveaus van dit jaar. Lerner denkt echter dat de piek hiermee wel bereikt is, hoewel het rendement van obligaties vooralsnog aantrekkelijk blijft.