Aandelenmarkten maken in de eerste twee weken van augustus een pas op de plaats, na een beursrally die bijna vier maanden heeft geduurd. Volgens een ervaren beursstrateeg is dit mogelijk een voorbode van meer tegenslag.

Chief investment officer Brent Schutte van de Amerikaanse vermogensbeheerder Northwestern Mutual betwijfelt of de sterke stijging van de beurs in de eerste helft van dit jaar houdbaar is. De brede S&P 500-index noteert vooralsnog een plus van 16 procent, maar die koerswinst is vrijwel volledig te danken aan een paar grote techaandelen.

Schutte ziet een parallel met de dotcomzeepbel van rond de eeuwwisseling die beleggers voorzichtig zou moeten maken. “Dit doet me erg denken aan de jaren 1999-2000, toen een kleine groep aandelen de markt hoger bleef trekken”, zegt Schutte in een interview met Insider. “In de daaropvolgende vijf, zes, zeven jaar deden de voormalige hoogvliegers het niet zo goed. Het waren fantastische bedrijven, maar de groeiverwachtingen waren volledig verdisconteerd in de aandelenkoersen en ze hadden een hoge waardering.”

Enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de productiviteitswinst die dit voor bedrijven kan opleveren, heeft beleggers dit jaar in zijn greep. Maar zelfs als artificial intelligence (AI) de hype waarmaakt, vrezen sommigen dat de huidige hoogvliegers hetzelfde lot beschoren zal zijn als internetaandelen in de techbubbel van 2000.

Volgens Schutte is AI niet het enige marktsegment waar overdreven optimisme hoogtij viert. Hij gelooft dat de positieve retoriek over de Amerikaanse economie eveneens een piek heeft bereikt. "Er was sprake van extreem pessimisme aan het begin van het jaar. Dat is omgeslagen naar meer optimisme", zegt Schutte.

Volgens Schutte laten beleggers zich echter te veel meeslepen door de recente daling van de inflatie en het feit dat er nog geen recessie is geweest. "Men gaat ervan uit dat er geen recessie komt en dat de Federal Reserve klaar is met renteverhogingen. Dat vind ik een beetje misplaatst."

Sterke Amerikaanse arbeidsmarkt stelt economen voor raadsel

Economen worstelen met de vraag hoe het kan dat de Amerikaanse arbeidsmarkt dit jaar zo goed stand heeft gehouden. Door de historisch hoge inflatie en een serie renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank, leek het onvermijdelijk dat er in 2023 een economische neergang zou komen.

In plaats daarvan kregen beleggers schijnbaar het beste van twee werelden. De Amerikaanse inflatie is gestaag gedaald naar een minder hoog niveau, zonder dat de economische groei is afgenomen. Ondertussen is de Amerikaanse werkloosheid zeer laag gebleven.

Schutte zegt echter dat de schijnbare kracht van de Amerikaanse economie enigszins misleidend kan zijn. Het aantal gewerkte uren van werknemers daalt lichtjes en hij geeft aan dat bedrijven misschien wachten met ontslagrondes, omdat ze bang zijn dat ze niet opnieuw mensen kunnen werven in een krappe arbeidsmarkt.

"Ik denk dat er op een gegeven moment een recessie voor de deur staat", zegt Schutte. Hij wijst in dit verband ook op stijgende creditcardschulden van Amerikanen en minder liquiditeit door een krimpende geldvoorraad en de strengere voorwaarden die banken hanteren voor het verstrekken van leningen.

3 manieren om je beleggingsportefeuille te beschermen

Beleggers lijken zich vooralsnog niet al te veel zorgen te maken. De beweeglijkheid van de aandelenmarkt, zoals gemeten door de CBOE Volatility Index (VIX), is recentelijk iets gestegen, maar ligt nog steeds op een bescheiden niveau. De huidige zelfgenoegzaamheid en dat onwrikbare vertrouwen van beleggers is een belangrijke reden voor Schutte om behoedzaam te zijn.

In mei besloot Schutte om aandelenposities terug te brengen ten faveure van obligaties. Hoewel aandelen achteraf gezien nog verder bleken te kunnen stijgen, heeft Schutte geen spijt van die beslissing. "We proberen niet alles te timen en hebben een deel van onze aandelenrisico's beperkt, terwijl we die delen van de markt die goedkoper zijn, blijven benutten en onze blootstelling aan obligaties vergroten. Het is dus een beetje geven en nemen."

Schutte is op dit moment positief over drie soorten beleggingen: vastrentende waarden, waarde-aandelen en small- en midcapaandelen.

Obligaties zijn een voor de hand liggende keuze voor veilige, stabiele inkomsten in een laatcyclische omgeving, aldus Schutte.

"Ik wil gewoon dat aandelenmarkten een beetje worden afgeremd", zegt Schutte. "We zijn dichter bij het einde van de economische cyclus en dan wil je net wat minder risico nemen."

Schutte houdt van waardeaandelen en kleinere en middelgrote bedrijven, omdat ze op de beurs handelen tegen een korting ten opzichte van groei-aandelen en grote beursgenoteerde bedrijven. En hoewel kleinere bedrijven vaak zwaarder getroffen worden tijdens recessies vanwege hun gevoeligheid voor de economische conjunctuur, denkt de beleggingsstrateeg dat de pijn voor kleinere bedrijven al grotendeels is ingeprijsd in de beurskoersen.

LEES OOK: Dit zijn de 9 beste manieren om te beleggen in AI, volgens drie grote Amerikaanse zakenbanken