• Beurzen zijn in augustus sluipend van record naar record gekropen, maar de opmars gaat wel moeizamer.
  • Drie topanalisten van Wall Street hebben onlangs alarm geslagen dat een correctie op de aandelenmarkt zeer waarschijnlijk is.
  • Ze zien alle drie een terugval van de aandelenmarkt met minimaal 10 procent.

Aandelen hadden het begin vorige week even moeilijk, maar daarna zette de opmars van de beurs weer door. Deze week is de blik van beleggers vooral gericht op de bijeenkomst de belangrijkste centrale bankiers in de wereld.

Beleggers kijken uit naar aanwijzingen over het goedkoopgeldbeleid van centrale banken, dat cruciaal is geweest voor de sterke prestaties van aandelen in de afgelopen twaalf jaar.

Lees ook: Deze grafieken laten zien hoe zwaar de beurs leunt op het goedkope geld van centrale banken – komende week wordt belangrijk

Volgens drie stopstrategen van zakenbanken op Wall Street ziet de komende periode er een stuk minder gunstig uit voor aandelen. Savita Subramanian van Bank of America, Mike Wilson van Morgan Stanley en Barry Bannister van Stifel hebben alle drie waarschuwingen afgegeven voor een correctie op de aandelenmarkt.

Lees hieronder hoe de drie analisten hun visie onderbouwen.


Savita Subramanian - Bank of America

Savita Subramanian
Foto: Bank of America

Aandelenanalist Savita Subramanian van Bank of America heeft een koersdoel voor de S&P 500-index voor dit jaar van 3.800 punten. Dat is zo'n 14 procent lager dan het huidige niveau van 4.441 punten.

In haar optiek moet er de komende maanden dus een correctie komen van de belangrijkste Amerikaanse aandelenindex van ruim 10 procent.

Subramanian onderbouwt dit met de verwachting dat de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatslening eind dit jaar op 1,9 procent zal staan, een stijging van 0,6 procentpunt vanaf het huidige niveau. De rentestijging zal ervoor zorgen dat de relatieve aantrekkelijkheid van aandelen ten opzichte van veilige obligatieleningen afneemt.

Verder voorziet Subramanian een meer gematigde ontwikkeling van de bedrijfswinsten, als gevolg van hogere inflatie (die niet alle bedrijven kunnen doorberekenen in hun eindprijzen) en tragere economische groei.

Tot slot wijst de analist erop dat aandelen relatief duur zijn op basis van diverse maatstaven, zoals de koers-winstverhouding.

Stock valuations
Bron: Bank of America

Mike Wilson - Morgan Stanley

Mike Wilson
Foto: Bloomberg TV

Beleggers doen er goed aan op te letten als topanalist Mike Wilson een waarschuwing afgeeft. In de afgelopen anderhalf jaar voorspelde Wilson een aantal beurscorrecties juist, waaronder twee beursdalingen in 2020.

Afgelopen week stelde Wilson in een podcast dat er een correctie van "meer dan 10 procent" aan zit te komen voor de S&P 500-index. Hij wees hierbij op het vooruitzicht dat de Amerikaanse centrale bank een start gaat maken met het terugdraaien van het goedkoopgeldbeleid en wat dit betekent voor de waardering van aandelen.

"De combinatie van bedrijfswinsten die in 2022 waarschijnlijk lager uitvallen dan analisten gemiddeld voorzien en een correctie in de waardering van aandelen, zorgt ervoor dat we de komende paar kwartalen vrijwel geen ruimte zien voor koersstijgingen van Amerikaanse aandelen. Sterker, ons koersdoel voor de S&P 500 voor eind dit jaar ligt op 4.000 punten, wat een correctie van zo'n 10 procent impliceert."


Barry Bannister - Stifel

Stifel Barry Bannister
Foto: Stifel

Afgelopen week schreef beursstrateeg Barry Bannister eveneens dat een correctie van 10 procent op de aandelenmarkt eraan zit te komen. Bannister wees op een waslijst aan indicaties die duiden op koersdruk voor aandelen.

Zo wijst de ontwikkeling van de industriële productie in de VS erop dat de economische activiteit vertraagt. Verder ziet Bannister het aanbod van goedkoop geld in de wereld afnemen, omdat centrale banken de eerste stapjes gaan zetten voor normalisatie. Dit heeft vrijwel altijd een negatief effect op aandelenmarkten.

Money supply and stock returns
Bron: Stifel

Daarnaast ziet ook Bannister dat de groei van de bedrijfswinsten gaat afnemen en rentes gaan stijgen.


Het grote plaatje

Om de bovenstaande prognoses in perspectief te plaatsen: Subramanian en Bannister zijn het meest pessimistisch in hun prognoses bij de analisten op Wall Street, met in beide gevallen koersdoelen van 3.800 punten voor de S&P 500-index eind dit jaar. Wilson is niet veel optimistischer met een koersdoel van 4.000 punten.

Uit data van Bloomberg blijkt dat het gemiddelde koersdoel van analisten op Wall Street voor de S&P 500 index op 4.240 punten ligt eind dit jaar. Ook dat is lager dan het huidige niveau van deze index.

Tot de meer optimistische analisten behoren David Kosten van Goldman Sachs en Jonathan Golub van Credit Suisse, die respectievelijk koersdoelen hebben van 4.700 punten en 4.600 punten voor de S&P 500 eind dit jaar.

Toch plaatsen ook de positief gestemde analisten kanttekeningen. Zo stelde Goldman Sachs recentelijk dat de S&P 500-index een correctie van 20 procent voor de kiezen kan krijgen, als de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatslening versneld stijgt.

Tot dusver hebben aandelen dit jaar een scherpe rit omhoog gemaakt. Tegelijk zijn er de nodige wolkjes aan de horizon verschenen, uiteenlopend van het rentebeleid van de Federal Reserve tot zorgen over de economische groei als gevolg van de oplaaiende Delta-variant van het coronavirus.

De consensus op Wall Street is in ieder geval dat de aandelenmarkt voorlopig tegen een plafond aanloopt. Of dat zo uitpakt, moet de komende maanden blijken.

LEES OOK: Zo kun je in 20 jaar met beleggen zelf 2 ton vermogen opbouwen – en bijsturen als het een paar jaar tegenzit op de beurs