De beurs kan alleen echt herstel boeken als aandelen eerst nog eens 20 procent inleveren, de inflatieverwachting stijgt of als centrale banken extra monetair vuurwerk ontsteken.

Beleggers moeten zich niet laten foppen door het beursherstel van de voorbij weken, schrijft zakenbank Goldman Sachs in een memo aan beleggers, waaruit beursblogger Tyler Durden van Zerohedge citeert.

De opleving van februari is grotendeels gevoed door het kantelen van posities van speculanten, en niet zozeer omdat de economie aan de beterende hand is.

Gelet op absolute waarderingen vindt de zakenbank aandelen geen koopjes. Koersen zijn gedaald, maar dat geldt ook voor de winstverwachtingen. Het maakt aandelen kwetsbaar als bij beleggers het gevoel de overhand neemt dat risico’s toenemen.

Serieuze stijging

Aandelenmarkten kunnen pas een serieuze stijging laten zien als waarderingen inklinken van circa 14 keer de winst naar 11 of 12 keer. Doordat bedrijfswinsten echter dalen, kan dat alleen als ook aandelen circa 20 procent van hun waarde inleveren.

Als dat niet gebeurt, blijft de markt waarschijnlijk beweeglijk, totdat deflatie-angst verdwijnt of centrale banken tot meer actie overgaan, aldus Goldman Sachs.

Dalende inflatieverwachting

Alleen als de wereldeconomie harder groeit, kan de trend van een dalende inflatieverwachting in Europa en de Verenigde Staten worden gekeerd.

Ook nieuwe monetaire stimulering lijkt in ieder geval in de Verenigde Staten uitgesloten. Met de introductie van negatieve rentes is bij centrale banken de bodem van de monetaire gereedschapskist min of meer in zicht gekomen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl