Centrale banken fungeren momenteel als de belangrijkste verstrekkers van verslavende middelen voor aandelenbeleggers. Maar de schier oneindige beschikbaarheid van goedkoop geld brengt grote risico’s mee.
Zowel de Amerikaanse Federal Reserve als de Europese Centrale Bank staan klaar om een economische terugval het hoofd te bieden door rentes verder te verlagen.
Hoewel rentes op financiële markten al extreem laag zijn, hopen Fed-voorzitter Jerome Powell en ECB-topman Mario Draghi respectievelijk de VS en de eurozone een steuntje in de rug te geven. Vooral nu de economische groei dreigt te vertragen.
Lage rente: zeepbellen op de beurs
De keerzijde van het soepele monetaire beleid is dat lenen niet alleen goedkoop is voor bedrijven en consumenten, maar ook voor beleggers.
Beleggen in aandelen met vrijwel gratis geld brengt het risico van zeepbellen op de beurs mee. In de VS noteren aandelenbeurzen dezer dagen record op record, terwijl er bijvoorbeeld toenemende zorgen zijn over de winstgevendheid van bedrijven. Ook andere beleggingen zoals goud en de bitcoin doen het de laatste weken opvallend goed.
In een column voor beurssite finanzen.nl gaat managing director Didier Saint-Georges van vermogensbeheerder Carmignac op deze bijzondere situatie in.
Veel aandelenbeleggers zijn bang om de boot te missen bij koersstijgingen op de korte termijn. Maar volgens Saint-Georges is het "gevaarlijk om de onhoudbare logica van een irrationele situatie, die tot stand is gebracht door machtige en gerespecteerde centrale banken, te negeren."
De beleggingsstrateeg noemt zes manieren waarop het beursfeestje kan eindigen. Die zijn "in de meeste gevallen niet bijzonder aantrekkelijk voor beleggers", schrijft hij eufemistisch.