- Aandelenmarkten bieden vooral in de Verenigde Staten weinig potentieel, omdat koersen relatief hoog zijn, gelet op het risico van een recessie.
- Een beleggingsstrateeg van vermogensbeheerder UBS stelt dat er niet veel hoeft te gebeuren om aandelenkoersen te laten dalen.
- Jason Draho geeft ook suggesties voor beleggers die verwachten dat rentes zullen gaan dalen, als de economie afkoelt.
- Lees ook: Beleggen in artificial intelligence met een ETF: door in de hele keten te beleggen, verklein je de risico’s
De Amerikaanse centrale bank is al sinds begin 2022 bezig met een reeks van agressieve renteverhogingen om de inflatie te beteugelen. Dit is gepaard gegaan met toenemende zorgen over een recessie in de VS. Officieel is daar echter nog altijd geen sprake van.
Toch rekenen veel professionele beleggingsexperts erop dat een recessie inmiddels onvermijdelijk is. Tegelijk houdt de aandelenmarkt zich opvallend koest, waarbij koersen sinds enkele maanden in een vrij nauwe bandbreedte bewegen.
“Het is een beetje wachten tot er iets gebeurt waardoor de aandelenmarkt uit de huidige bandbreedte kan breken”, zegt Jason Draho, hoofd beleggingsstrategie in de VS van vermogensbeheerder UBS Global Wealth Management tegen Insider.
Vooralsnog noteert de brede S&P 500-index in de Verenigde Staten dit jaar ongeveer 8 procent hoger. Op 12-maandsbasis staat deze index 3 procent in de plus. Dit duidt erop dat beleggers nog altijd denken dat het zal meevallen met de economische tegenwind.
Beurs kwetsbaar, ook zonder grote schokken
Wat Draho betreft is er door de huidige situatie juist weinig opwaarts potentieel voor aandelen. Beleggers zijn optimistisch gebleven, ondanks toenemende risico's op groeivertraging en een recessie. De kans dat aandelen alsnog onder druk komen te staan is hierdoor toegenomen.
"Als we te maken krijgen met tragere groei en lagere inflatie wordt de markt beetje bij beetje onder druk gezet", aldus Draho.
Er zijn echter ook risico's die voor een plotselinge schok op de beurs kunnen zorgen. Zo kunnen de problemen bij regionale banken in de VS weer oplaaien en is er de kwestie van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Er hoeft volgens Draho dan ook maar weinig te gebeuren om de beurs onder druk te zetten.
"Gelet op de waarderingsniveaus van sommige beleggingen, is voorzichtigheid geboden", zegt Draho. Een verkoopgolf op de aandelenmarkt kan zelfs zonder een grote schok worden ingezet. Als bepaalde bedrijfscijfers tegenvallen of de economie het net wat slechter doet dan verwacht, kan dat al genoeg zijn om beleggers op de kast te jagen.
Draho merkt hierbij op dat de risico's momenteel groter zijn op de Amerikaanse beurs dan in andere delen van de wereld. Europa is wat hem betreft een ander verhaal. En in opkomende markten gaat het dit jaar niet geweldig, maar als de heropening van de Chinese economie meer tractie krijgt, kan dat anders worden.
Beleggers die denken dat de economie inderdaad gaat afkoelen en dat rentes gaan dalen, kunnen wat Draho betreft beter obligaties kopen dan aandelen. "Bij dalende rentes zijn hoogwaardige bedrijfsobligaties een interessantere keuze dan aandelen. Daar krijgt je vaak nog een rendement van 5 procent op." Voor obligaties geldt dat de marktrente en de koers tegengesteld bewegen, dus bij een rentedaling stijgen de obligatiekoersen.
Als het inderdaad komt tot een verkoopgolf van aandelen op de beurs in de komende maanden, wordt het bij serieuze koersdalingen interessant om weer te kijken naar cyclische aandelen en vastgoed, geeft Draho aan.