- Het opduiken een nieuwe Zuid-Afrikaanse coronamutatie leidt wereldwijd tot bezorgde reacties.
- Enkele landen sluiten hun grenzen voor reizigers uit getroffen gebieden en zowel Aziatische aandelenmarkten als de olieprijs daalden als reactie op de bekendmaking.
- In Amsterdam noteerde de AEX-index vrijdag bijna 3 procent lager.
- Lees ook: Het Outbreak Management Team adviseert horeca en niet-essentiële winkels vanaf 17.00 uur te sluiten, maar al het onderwijs open te houden
De nieuwe coronamutatie B.1.1.529 die in Zuid-Afrika rondwaart en donderdag wereldkundig werd gemaakt, zorgt overal ter wereld voor bezorgde reacties.
Op financiële markten reageren aandelenmarkten wereldwijd negatief. In Amsterdam noteerde de AEX-index kort na de opening bijna 3 procent lager op 784 punten.
Het Verenigd Koninkrijk en Israël sluiten de grenzen voor meerdere Afrikaanse landen en ook Australië overweegt reisbeperkingen in te stellen.
De coronamutatie wijkt in veel opzichten af van de Delta-variant en lijkt volgens een analist van de BBC “nauwelijks meer” op het originele virus zoals dat begin vorig jaar in de Chinese stad Wuhan werd aangetroffen.
Wetenschappers vinden het nog te vroeg om iets te zeggen over de effectiviteit van de bestaande vaccins bij deze nieuwe variant, want er is nog te weinig data beschikbaar.
Het baart zorgen dat de variant in de Zuid-Afrikaanse provincie Gauteng volgens wetenschappers al verantwoordelijk lijkt voor 90 procent van alle besmettingen. De mutatie heeft zich al verspreid naar onder meer Botswana, Zimbabwe en Namibië. Ook in Hongkong zijn twee besmettingen met de variant gemeld nadat een reiziger vanuit de regio in hotelquarantaine iemand anders besmette.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO doet de komende dagen en weken onderzoek naar de variant B.1.1.529, die afhankelijk van het potentiële risico ook een Griekse naam krijgt. "Iedereen begrijpt dat des te meer het coronavirus circuleert, des te groter de kans dat het verandert en we mutaties blijven tegenkomen", aldus Maria van Kerkhove, een Amerikaanse epidemioloog van de WHO.
Op het hele Afrikaanse continent is slechts 6,6 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Omdat het aantal besmettingen de afgelopen tijd geleidelijk steeg, gingen er al geruchten rond over een mogelijk nieuwe virusvariant.
Een BBC-correspondent stelt dat er in Afrika onvrede is over de ingestelde reisbeperkingen en dat landen in de regio juist beloond moeten worden voor het melden van de nieuwe variant.
De Europese Commissie wil dat er onmiddellijk gestopt wordt met het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika vanwege de daar ontdekte coronamutatie. Voorzitter Ursula von der Leyen zegt dat de maatregel snel wordt besproken.
Beurzen reageren negatief: flinke klap voor AEX
Het nieuws zorgde er vrijdag voor dat beurzen in Azië daalden. De Japanse Nikkei-index verloor meer dan 3 procent. In Hongkong, Sydney, Singapore en Wellington daalden de koersen met meer dan 1 procent. Luchtvaartmaatschappij Qantas daalde meer dan 5 procent in waarde en Cathay Pacific verloor meer dan 2 procent.
Beleggers op de Amsterdamse beurs maken zich vrijdag op voor een roerige handelsdag. Vooral de Europese bedrijven in de luchtvaartsector en reisbranche lijken forse klappen te krijgen door de vrees voor nieuwe reisbeperkingen. Air France-KLM raakte 8 procent kwijt van zijn beurswaarde kwijt.
Op het Damrak wordt verder gewacht op de nieuwe coronamaatregelen van het Nederlandse kabinet. Ook in veel andere Europese landen zijn de coronamaatregelen inmiddels aangescherpt.
Beleggers leken zich tot nu toe weinig zorgen te maken over de mogelijke negatieve impact daarvan op het economisch herstel, maar door de nieuwe mutatie van het virus zou dat snel kunnen veranderen.
De openingsindicatoren voor de beurzen in New York, die vrijdag weer opengaan na de viering van Thanksgiving, wijzen op forse openingsverliezen voor Wall Street. De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag maar een halve dag open en veel handelaren hebben een lang weekend genomen. De Dow Jones-index koerst af op een 2 procent lagere opening.
Ook olieprijzen kelderen in reactie op het coronanieuws. Een vat Noordzee-olie was vrijdag 4 procent minder waard op 78,25 dollar.