• De kans op een terugval van aandelenbeurzen met 20 procent is toegenomen, volgens analisten van zakenbank Morgan Stanley.
  • De analisten werken met twee scenario’: ‘Ice’ en ‘Fire’. Het eerste scenario (Ice) gaat uit van een minder snelle groei van de bedrijfswinsten.
  • In het het tweede scenario (Fire) dreigt economische oververhitting, waardoor de Amerikaanse centrale bank  het goedkoopgeldbeleid zonder problemen kan terugdraaien.

De terugval van aandelenmarkten op maandag, gevoed door zorgen over een mogelijke vastgoedcrisis in China, moet worden gezien als een waarschuwingssignaal. Dat stellen analisten van zakenbank Morgan Stanley.

De analisten denken dat de kans op een terugval van aandelenbeurzen met 20 procent is toegenomen, omdat de economie een nieuwe fase ingaat, met minder uitbundige groei. Sinds de zomer van 2020 is juist sprake van aanhoudend economisch herstel, waarbij aandelenkoersen fors zijn opgelopen.

In een maandag gepubliceerd rapport hanteren de analisten van Morgan Stanley twee scenario’s: ‘Ice’ en ‘Fire’.

Het ‘Ice’-scenario gaat uit van een vertraging van de groei van bedrijfswinsten in combinatie met een minder gunstige ontwikkeling van economische conjunctuurdata.

De andere mogelijkheid (Fire) is dat de Amerikaanse economie richting overhitting gaat, waarbij het voor de centrale bank minder problematisch wordt om het goedkoopgeldbeleid terug te draaien. Per saldo is dit een minder ongunstig scenario.

Kans op beurscorrectie is groter geworden

De analisten zien 'Ice' momenteel als het meer waarschijnlijke scenario. Voor aandelenmarkten zou dit gepaard gaan met een koersval van 20 procent voor de brede S&P 500-index. 'Fire' leidt slechts tot een 'milde correctie' van 10 procent.

"We weten niet wat het wordt, maar 'Ice' pakt ongunstiger uit voor financiële markten en we neigen naar dat scenario", schrijven de analisten. "Dit heeft te maken met de overgang naar een andere fase in de groeicyclus."

De analisten van Morgan Stanley letten vooral op negatieve bijstellingen van de winstverwachting van bedrijven, data over het consumentenvertrouwen en het sentiment bij inkoopmanagers van bedrijven. "Veranderingen bij deze indicatoren vertonen allemaal een hoge correlatie met de S&P 500-index."

De analisten hebben op basis van hun economische scenario's een voorkeur voor "defensief georiënteerde kwaliteitsaandelen" in sectoren zoals de zorg en dagelijkse consumentengoederen. Mocht het Fire-scenario bewaarheid worden, dan zijn aandelen in de financiële sector interessant.

LEES OOK: Baas Chinees vastgoedbedrijf Evergrande schrijft sussende brief, maar kredietbeoordelaar S&P vreest faillissement