Het seizoen voor de kwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven is in volle gang. Donderdag kwamen grootbank ING en energieconcern Shell met de resultaten naar buiten en woensdag nabeurs presenteerde socialmediareus Meta de cijfers over het tweede kwartaal.

ING boekte lagere rente-inkomsten in het tweede kwartaal van dit jaar, Shell kondigde aan voor 3,5 miljard dollar eigen aandelen te gaan inkopen, terwijl Meta profiteerde van hogere advertentie-inkomsten bij platforms als Facebook en Instagram.

In de nabeurshandel in de VS steeg het aandeel Meta met 7 procent.

Op de Amsterdamse beurs werd het aandeel ING donderdag 3 procent lager gezet. Het aandeel Shell klom 1,4 procent.

ING ziet winst dalen door lagere rente-inkomsten

ING heeft in het tweede kwartaal bijna een vijfde minder winst in de boeken gezet. De rente-inkomsten van de bank gingen omlaag en ING zette ruim drie keer zoveel geld apart voor leningen die mogelijk nooit meer worden terugbetaald. Wel lukte het ING zijn klantenbestand uit te breiden en op andere manieren meer geld te verdienen.

Onder de streep bleef een kleine 1,8 miljard euro over, wat neerkomt op een winstdaling van meer dan 17 procent. In hetzelfde kwartaal vorig jaar had ING zijn winst nog bijna verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Het succes van toen was vooral te danken aan de gestegen rente. Inmiddels is de renteomgeving veranderd.

Begin juni kwam de Europese Centrale Bank (ECB) met de eerste renteverlaging sinds 2019. Dat komt doordat de inflatie in het eurogebied flink is gezakt. De centrale bank begon vanaf midden 2022 in een recordtempo de rente te verhogen om de hoge inflatie te bestrijden. Verwacht wordt dat de rente in het eurogebied later dit jaar verder omlaag gaat.

Topman Steven van Rijswijk vindt dat de rente-inkomsten ondanks de lagere rente toch aardig op niveau zijn gebleven. Dat is te danken aan een toename van de kredietverlening.

Ook wordt de laatste tijd veel gespaard, zoals eerder deze week al naar voren kwam uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Het totale saldo van spaarrekeningen in Nederland bedraagt inmiddels meer dan 480 miljard euro. In een periode van ongeveer vijf jaar is er meer dan 100 miljard euro spaargeld bij gekomen.

ING stopte afgelopen kwartaal 300 miljoen euro in de stroppenpot. Dat is dik drie keer zoveel als een jaar geleden, maar relatief gezien nog steeds vrij weinig. De toename heeft volgens ING niets te maken met de recente krimp van de Nederlandse economie. Hier is het risico op kredietverliezen volgens de bank juist wat afgenomen.

Maar de bank houdt er rekening mee dat bepaalde Russische leningen mogelijk niet meer helemaal afgelost worden. ING besloot eerder al zijn leningenboek in Rusland af te bouwen. Het gaat nu nog om 1,2 miljard euro, van 6,7 miljard euro rond de Russische inval in Oekraïne ruim twee jaar terug.

ING probeert daarbij al een tijdje minder afhankelijk te zijn van rente-inkomsten alleen. Zo worden de laatste tijd ook goede zaken gedaan met verzekeringen. Groei met hypotheken zorgt eveneens voor meer commissie-inkomsten. Het aantal klanten dat meer dan een product afneemt van de bank, groeide afgelopen kwartaal met meer dan 200.000 tot zo'n 15,6 miljoen.

Shell begint met nieuw inkoopprogramma voor aandelen van $ 3,5 miljard

Shell heeft in het tweede kwartaal meer winst geboekt dan in dezelfde periode een jaar eerder. Over de maanden april tot en met juni ging een bedrijfswinst van 6,3 miljard dollar (5,8 miljard euro) in de boeken, bijna 1,2 miljard dollar meer. Het olie- en gasconcern wil nu opnieuw zijn aandeelhouders belonen.

Shell kondigt een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 3,5 miljard dollar. Dat deed het concern in de voorgaande drie kwartalen ook al, waardoor aandeelhouders meer konden verdienen aan hun belang in het in Londen gevestigde bedrijf. Vorig jaar ging 23 miljard dollar naar aandeelhouders, op een winst van ruim 19 miljard.

Ten opzichte van het voorgaande kwartaal nam het resultaat wel af. Shell verdiende onder meer aan de winning van olie. De ruwe olieprijzen bedroegen de afgelopen maanden ongeveer 85 dollar per vat, wat dat resultaat ondersteunde. In andere segmenten leverde het concern juist in, bijvoorbeeld bij de verhandeling van aardgas door schommelende gasprijzen.

De focus van Shell is "om ervoor te zorgen dat we onze aandeelhouders consequent kunnen belonen, terwijl we onze schulden in bescheiden mate blijven afbouwen en blijven investeren", zegt topman Wael Sawan tegen persbureau Bloomberg in een toelichting op de resultaten. Daarbij moet Shell ook bestand zijn tegen lage olieprijzen, zelfs als deze dalen tot 50 dollar per vat. Ook dan wil Shell doorgaan met het inkopen van aandelen, aldus Sawan.

Shell verdiende het meest aan de divisie waar onder andere de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) onder valt. Deze tak was goed voor bijna 2,7 miljard dollar. Dat was wel 1 miljard dollar minder dan in het voorgaande kwartaal.

Maar Shell heeft naar eigen zeggen zijn positie op de lng-markt verstevigd de afgelopen tijd. Zo heeft het bedrijf een overeenkomst gesloten voor de overname van Pavilion Energy, een handelaar in lng. Ook heeft Shell een belang genomen in een groot lng-project in Abu Dhabi ter waarde van 5,5 miljard dollar. De totale productiecapaciteit van dit project bedraagt 9,6 miljoen ton lng per jaar vanaf 2028. Shell zal jaarlijks 1 miljoen ton afnemen.

Shell maakte begin juli bekend de bouw van een biobrandstoffabriek in Rotterdam tijdelijk te stoppen. Als gevolg verwacht Shell 600 miljoen tot 1 miljard dollar te moeten afschrijven. Met de fabriek wilde Shell duurzame vliegtuigbrandstof en hernieuwbare diesel maken, maar de marktomstandigheden vallen tegen.

Meta profiteert van hogere advertentie-inkomsten

Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer socialmediasites Facebook en Instagram, heeft een sterk financieel kwartaal gedraaid. Het concern profiteerde vooral van een groei van de advertentie-inkomsten.

De omzet kwam in het tweede kwartaal uit op ruim 39 miljard dollar, een stijging van 22 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat is hoger dan de verwachtingen van marktkenners. De nettowinst in het tweede kwartaal ging met 73 procent omhoog tot 13,5 miljard dollar.

"We hebben een sterk kwartaal gehad, en Meta AI ligt op schema om tegen het einde van het jaar de meest gebruikte AI-assistent ter wereld te zijn", zei Mark Zuckerberg, topman en oprichter van Meta in een toelichting.

Zijn bedrijf gebruikt kunstmatige intelligentie om advertenties beter onder de aandacht van geïnteresseerde gebruikers te brengen. Dit heeft de winstgevendheid van de lucratieve reclamedivisie verhoogd. Het bedrijf profiteerde afgelopen kwartaal ook van besparingen door de duizenden ontslagen die eerder waren aangekondigd.

Het in Menlo Park gevestigde bedrijf verwacht dat de omzet in het huidige kwartaal uitkomt tussen de 38,5 miljard en 41 miljard dollar.

LEES OOK: ASML hoeft waarschijnlijk niet aan Amerikaanse exportregels naar China te voldoen – beurskoers stijgt fors