Wat is een goed moment om te beleggen in aandelen of een andere vermogensklasse op de beurs? Volgens beleggingsstrateeg Michael Lebowitz van financieel adviesbureau RIA Advisors spelen twee factoren een belangrijke rol bij de timing van beleggingen: de waardering (is een belegging duur of niet?) en de liquiditeit (hoe makkelijk kun je een belegging kopen of verkopen?).

Vooral wat betreft het eerste punt is Lebowitz nog allerminst gerust dat de aandelenmarkt er beter voor staat, ondanks de forse daling van de beurs in de eerste helft van 2022.

Lebowitz denkt dat er gegronde redenen zijn om te verwachten dat de aandelenmarkt de komende maanden nog verder daalt en wijst op een aantal indicatoren die van belang zijn.

De waardering van aandelen is gedaald, maar bevindt zich historisch gezien nog steeds op een relatief hoog niveau. Beursstrateeg Lebowitz kijkt onder meer naar de zogenoemde cyclically adjusted price-to-earnings (CAPE) van de brede S&P 500-index in de Verenigde Staten. Dit is een langetermijnmaatstaf voor de koers-winstverhouding van aandelen.

De CAPE is de afgelopen maanden gedaald naar een niveau van 28 keer de winst, maar ligt nog steeds boven het historische gemiddelde van 20 keer de winst, dat sinds 1950 geldt.

Foto: RIA Advisors

Het feit dat de Amerikaanse inflatie tot boven de 9 procent is gestegen, dwingt de Amerikaanse centrale bank volgens Lebowitz om het monetaire beleid serieus te verkrappen. Dat gebeurt via renteverhogingen en de afbouw van de gigantische schuldenberg op de balans van de Federal Reserve.

Een verkrappend monetair beleid is in principe minder gunstig voor aandelen, mede omdat de financiering van toekomstige winsten duurder wordt door hogere rentes.

Lebowitz stelt op basis van een analyse van data die teruggaan tot 1920 dat de waardering van aandelen doorgaans daalt als de inflatie zich boven het niveau van 4 procent bevindt. Bij een inflatieniveau van 9 procent zakt de koers-winstverhouding van de S&P 500-index, zoals gemeten door de bovengenoemde CAPE-indicator, meestal naar 5 tot 15 keer de winst.

Foto: RIA Advisors

Een terugval van de CAPE-indicator naar het gemiddelde van 20 keer de winst, zou momenteel overeenkomen met een niveau voor de S&P 500-index van 2.647 punten. Dat wil zeggen: liefst 33 procent lager dan het slot van afgelopen vrijdag, van iets onder de 4.000 punten.

Foto: RIA Advisors

Lebowitz denkt dat een terugval van de S&P 500 index naar een niveau van 3.400 punten het meest waarschijnlijke scenario is, maar kent nog een kans van 25 procent tot 30 procent toe aan een terugval naar 2.650 punten.

"Zolang de Federal Reserve het agressieve monetaire beleid in stand houdt, zullen aandelenkoersen blijven dalen", vertelt Lebowitz aan Insider. "In dat perspectief sluit ik een daling naar rond de 2.600 punten niet uit."

Lebowitz wijst erop dat het verkrappende monetaire beleid van de Federal Reserve gepaard zal gaan met neerwaartse bijstellingen voor de bedrijfswinsten. Dat is een extra risico voor aandelen.

Volgens de beursstrateeg dalen de bedrijfswinsten doorgaans met 10 procent tot 25 procent in een periode van economische recessie. Maar soms is sprake van sterkere winstdalingen.

Foto: RIA Advisors

Bij bedrijfsanalisten is nog steeds sprake van een overdreven optimistisch inschatting van de bedrijfswinsten, denkt Lebowitz. "Je ziet dat bedrijven steeds meer moeite te hebben om hogere inkoopkosten, als gevolg van de inflatie, door te schuiven naar de consument in de vorm van een verhoging van de verkoopprijzen."

Waardering van aandelen: veel indicatoren

De door Lebowitz aangehaalde CAPE-indicator voor de waardering van aandelen is slechts één van de vele manieren om te bepalen hoe duur aandelen zijn.

Sommige analisten op Wall Street vinden dat de waardering van aandelen al is gezakt naar redelijke niveaus. Maar dat hangt er dus vanaf naar welke indicator je kijkt.

Hoofdstrateeg Savita Subramanian van Bank of America wijst er in een recent rapport op dat veel maatstaven voor de waardering van aandelen in historisch perspectief nog aan de hoge kant zijn. Dat is te zien in onderstaande tabel van Bank of America.

Foto: Bank of America

Subramanian heeft haar koersdoel voor de S&P 500-index voor dit jaar recent verlaagd naar 3.600 punten. Hiermee is ze de meest negatieve hoofdstrateeg bij de grote zakenbanken op Wall Street.

Het belangrijkste probleem voor de beurs is dat de Amerikaanse centrale bank zich gedwongen ziet om het monetaire beleid te verkrappen zolang de inflatie bovengemiddeld hoog blijft. "We zullen onze inschatting wat betreft de dalende trend van de beurs pas heroverwegen als de Federal Reserve signalen geeft die duiden op een afzwakking van het agressieve monetaire beleid", geeft Lebowitz aan.

LEES OOK: Zomerrally op de beurs stuit op technische weerstand: dit moet er gebeuren om aandelen verder te laten stijgen