Huizenprijzen blijven hard doorstijgen in Nederland, waardoor het vermogen dat in woningen zit fors toeneemt.
De beurs bereikte in februari nieuwe records, om vervolgens in de ban te raken van stijgende rentes.
Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.
Van echte vrieskou naar lentekriebels binnen één week: februari kende grote contrasten wat betreft het weer, maar dat gold ook voor zaken die je portemonnee raken: zoals de beurs, de hypotheekrente en huizenprijzen.
Om met dat laatste te beginnen: de stijging van huizenprijzen zet nog altijd hard door in de eerste maanden van 2021. Dat is zo extreem dat de gemiddelde toename van de waarde van woningen in de afgelopen 12 maanden in de buurt komt van een modaal salaris.
Op de beurs piekte de AEX-index begin februari op een niveau dat dicht in de buurt zat van het hoogste niveau ooit in het jaar 2000. Maar daarna nam de aandelenmarkt gas terug. Beleggers kregen oog voor een nieuw risico: stijgende rentes.
Snel oplopende rentes op financiële markten kunnen een risico vormen voor aandelen: bedrijven gaan immers meer betalen voor het financieren van groei, wat aandelen minder aantrekkelijk kan maken.
Ook de hypotheekrente en de spaarrente kunnen gaan stijgen, als rentes op op financiële markten verder klimmen. In februari was dit overigens nog niet zichtbaar, want zowel de hypotheekrente als de spaarrente bleef zeer laag.
Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld?
Bekijk hieronder de Blik op je Geld van februari 2021:
Download hier de app voor Upday Nieuws
De huizenprijs: als een raket omhoog
In januari is de gemiddelde huizenprijs in Nederland opnieuw hard gestegen, waarbij de fiscale stimulans van de overheid waarschijnlijk een extra zetje gaf.
Per 1 januari 2021 is de overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar tijdelijk helemaal afgeschaft. Dat duurt tot 1 april dit jaar. Vanaf dat moment betalen starters bij de aankoop van woning tot 4 ton geen overdrachtsbelasting; bij huizen boven de 4 ton wordt de overdrachtsbelasting 2 procent voor starters.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek zag in januari opvallend veel transacties op de woningmarkt, te weten ruim 24.500. Dat is bijna 40 procent meer dan in dezelfde maand een jaar eerder.
De gemiddelde huizenprijs schoot ruim 9 procent omhoog, waarbij de doorsnee verkoopprijs op 357.458 euro uitkwam.
Hiermee is een gemiddelde koopwoning liefst 28.000 euro duurder geworden in twaalf maanden tijd! Ofwel 2.334 euro per maand. Dat scheelt maar een paar honderd euro met een modaal bruto maandsalaris, dat zo'n 2.800 euro bedraagt.
Lees ook: huizenprijs kan in 2021 onder druk komen: woningvoorraad stijgt sneller dan aantal huishoudens
Hypotheekrente: bodem bereikt?
Vanaf de zomer van 2020 zijn hypotheekrentes verder gedaald en inmiddels zijn daarbij nieuwe laagterecords neergezet. Voor de rentevaste periode van 10 jaar vast betaal je mét een NHG-verzekering gemiddeld nog maar 1,05 procent. Zonder NHG betaal je voor deze rentevaste periode gemiddeld 1,55 procent aan hypotheekrente, wat nog steeds zeer laag is.
De lage hypotheekrentes zijn mede een gevolg van het feit dat centrale banken rentes op financiële markten stelselmatig omlaag hebben geduwd, maar de afgelopen weken zijn langlopende rentes op de kapitaalmarkt vrij snel gestegen.
Omdat kapitaalmarkten wereldwijd sterk verbonden zijn is ook de Nederlandse kapitaalmarktrente opgelopen. De 10-jarige staatsrente is de afgelopen weken verdubbeld. Vraag is of dit gevolgen gaat krijgen voor hypotheekrentes.
Financieel intermediair De Hypotheekshop signaleerde deze maand dat enkele aanbieders hun rentetarieven verhoogd hebben, zij het met kleine percentages. Tegen deze achtergrond is het denkbaar dat de bodem van de hypotheekrente is bereikt.
Sparen: inflatie hakt er harder in
Een tegenvaller voor spaarders in Nederland: de inflatie is in januari relatief hard gestegen. De gemiddelde toename van prijzen van goederen en diensten bedroeg afgelopen maand 1,6 procent.
Dit staat in scherp contrast tot de hoogste variabele spaarrente in Nederland. Die bedraagt nog altijd 0,3 procent en veel banken bieden voor vrij opneembare rekeningen rentes die dicht tegen het nulpunt aanzitten.
Gevolg is dat de koopkracht van spaargeld verder afneemt.
De inflatie is overigens niet de enige bedreiging voor spaarders. Vanaf maart kunnen Nederlanders weer aan de slag met de belastingaangifte over 2020. Daar geldt in box 3 voor spaargeld en beleggingen een vrijstelling van 30.846 euro per persoon.
Maar vervolgens is er een getrapt heffingssysteem, waarbij je voor het vermogen boven de vrijstelling tot een bedrag van 103.644 euro effectief 0,54 procent belasting betaalt, ongeacht het (spaar)rendement dat je haalt.
Lees ook: Aftrekposten in box 3 bij de belastingaangifte 2020: je spaargeld en beleggingen
Beurs: zorgen over stijgende rente beginnen te bijten
In januari leek het nog of beleggers geen genoeg konden krijgen van stijgende beurskoersen en extreme speculatie. Februari laat een ander beeld zien: angst voor inflatie en stijgende rentes maakt aandelenbeleggers nerveus.
Wereldwijd zijn rentetarieven op obligatiemarkten gestegen. Zolang langlopende rentes extreem laag waren, redeneerden veel beleggers dat er geen alternatief was voor aandelen en stroomde er volop geld naar de aandelenmarkt. Met stijgende rentes komt er mogelijk wel een alternatief. Bovendien betekent dit dat de financiering van groei voor bedrijven meer gaat kosten.
Dat laatste raakt vooral technologiebedrijven waarvan de koersen hard zijn gestegen sinds maart 2020. Deze aandelen hadden het in de tweede helft van februari zwaar.
En de AEX-index? Die zette in februari een recordstand neer op 689 punten, maar eindigde de maand een stuk lager op 651 punten. Overigens staat hiermee sinds de start van het jaar nog steeds een kleine plus in de boeken.
Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem schreven deze maand op Business Insider dat vooralsnog sprake is van stoom afblazen voor de AEX. Pas onder het niveau van 630 punten is sprake van een lagere bodem en komt de trendmatige stijging in gevaar die sinds november is ingezet.
Benzine en diesel: stijging olieprijs voelbaar
Prijzen van ruwe olie zijn in februari verder aangetrokken. Een vat Noordzee-olie is in een maand tijd klom in een maand tijd bijna 20 procent duurder geworden.
De olieprijs wordt mede ondersteund door gecoördineerde acties van grote olieproducerende landen. Zo zal de Opec+ groep (bestaande uit de Opec-landen, Rusland en een aantal andere grote olielanden) in februari en maart de productie met iets meer dan 7 miljoen vaten per dag beperken.
Tegelijk nemen financiële marken een voorsprong op het verwachte economische herstel, als economieën door grootschalige vaccinatieprogramma's in de loop van dit jaar weer open kunnen. Dat zal gepaard gaan met een stijgende vraag naar energie.
De prijzen van benzine en diesel gaan traditiegetrouw mee omhoog met de prijs van ruwe olie.
In Nederland betaalde je voor een liter ongelode benzine per medio februari gemiddeld alweer 1,70 euro, waarmee de benzineprijs terug is op het niveau van begin 2020. Een liter diesel kostte medio februari gemiddeld 1,38 euro.
De stijging van de prijzen van benzine (en diesel) gaat verhoudingsgewijs wel iets minder hard dan de stijging van de ruwe olieprijs; dit komt mede doordat de benzineprijs in Nederland voor ongeveer twee derde uit accijns en btw bestaat.
Vaste stroomprijs hoger dan variabele stroomprijs
De variabele energietarieven worden elk halfjaar aangepast en dat is ook per 1 januari 2021 gebeurd. Vaste tarieven voor bijvoorbeeld 1 jaar of 3 jaar worden elke maand aangepast. Lange tijd lagen de variabele stroomtarieven gemiddeld hoger dan de tarieven voor 1 jaar vast.
Maar in februari is hier verandering in gekomen, blijkt uit data van online consumentenadviseur Pricewise.
In de bovenstaande grafiek is te zien dat het gemiddelde stroomtarief voor 1 jaar vast is gestegen naar 6,24 cent per kWh en dat is net iets hoger dan het gemiddelde variabele tarief van 5,86 cent per kWh.
We zijn hiermee weer terug bij de situatie uit de tweede helft van 2018, toen 1-jaarstarieven voor stroom ook enige tijd duurder waren dan de variabele stroomtarieven.
De bovenstaande grafiek toont overigens de gemiddelde prijzen per kilowattuur zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Deze belastingen zorgen voor extra kosten van ruim 16 cent per kilowattuur boven op de kale stroomprijs.
Vaste gasprijs sterk gestegen
Ook bij de gasprijzen is het 1-jaarstarief boven het niveau van het variabele tarief uitgestegen. Voor een 1-jarig contract betaal je in februari gemiddeld 22,87 cent per kuub, tegen een variabele prijs van gemiddeld 21,98 cent per kuub.
Pricewise signaleert wel dat de relatief koude maanden januari en februari zorgden voor extra vraag naar energie. Maar na de vrieskou van februari is de temperatuur ook weer snel opgelopen. "Nu de temperaturen waarschijnlijk op niveau blijven, is de verwachting dat de energietarieven weer zullen stabiliseren of zelfs zullen dalen."
Bij de bovengenoemde prijzen gaat het wederom om de tarieven zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Van belang hierbij om te weten is dat voor gas zowel de energiebelasting als de ODE per 1 januari zijn gestegen, in totaal met ruim 2 cent per kuub.
Per saldo moet je bovenop de kale gasprijs nog ruim 58 cent optellen aan energiebelasting, de ODE-heffing en btw om op de prijs per kuub inclusief alle belastingen te komen.
[activecampaign form=24]