• Er is weinig reden voor enthousiasme op de beurs.
  • De druk blijft voorlopig op de ketel door de opstapelende problemen in Europa, de oplopende inflatie in de VS en de haperende economische groei in China.
  • Toch stellen beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem dat er kansen zijn voor een (tijdelijk) herstel van de aandelenmarkten. Ze leggen uit waarom.

ANALYSE – Als je deze week oog had voor alle nieuwskoppen, was er weinig reden voor enthousiasme. De inflatie in de VS noteert op nieuwe recordstanden en ook wij in Europa kunnen ons schrap zetten.

De Europese Commissie houdt voor dit jaar rekening met een Nederlandse inflatie van gemiddeld 9,4 procent. Ook de economische groei loopt verder terug, voorspelt Brussel. Volgend jaar zou het iets beter gaan.

In Europa stapelen de problemen zich ondertussen op, waaronder in de Italiaanse politiek. Mario Draghi wil opstappen als premier, maar president Sergio Mattarella denkt daar anders over. Deze onzekerheid leidt tot hogere risicopremies op de obligatiemarkt.

Daarnaast speelt de vraag of volgende week de Nord Stream 1-gaspijplijn na twee weken onderhoud weer opengaat. Zo niet, dan vrezen economen voor een stevige recessie in Europa.

Ook in China loopt het niet op rolletjes. De economische groei bedroeg in het tweede kwartaal 0,4 procent. Dat is het laagste niveau in twee jaar tijd. Door de coronalockdowns en de instortende vastgoedmarkt raakt het overheidsdoel van ongeveer 5,5 procent economische groei voor dit jaar steeds verder buiten bereik.

Bron: Bloomberg
Bron: Bloomberg

Dit groeicijfer viel lager uit dan verwacht. Afgezien van de economische ineenstorting tijdens de lockdown in het eerste kwartaal van 2020, is dit verreweg het zwakste bbp-kwartaalcijfer voor China in de afgelopen dertig jaar.

De goede prestaties ontbraken ook bij de start van het cijferseizoen in de Verenigde Staten. We schrijven al geruime tijd dat de verwachtingen van analisten te hoog zijn. Inmiddels zitten we midden in het proces waarin de verwachtingen en de koersdoelen neerwaarts worden bijgesteld.

Ruimte voor (tijdelijk) herstel op aandelenmarkten?

Ondanks al deze tegenslagen, zien wij toch kansen voor een (tijdelijk) herstel van de aandelenmarkten. De inflatie in de VS zou namelijk wel eens gepiekt kunnen hebben. En dus zou de Fed niet nog agressiever hoeven te worden met zijn rentebeleid.

In een eerdere bijdrage bespraken wij dat de kerninflatie (de inflatie zonder energie en voedselprijzen) in de VS na de zomer wel eens lager zou kunnen zijn dan nu. Dit in verband met de verslechterende economie.

Maar nu ook de prijzen van grondstoffen sinds begin juni dalen, heeft dat een effect op het gehele inflatiecijfer. Dit zouden we best in augustus en september in de cijfers terug kunnen gaan zien.

De bovenstaande grafiek van de CRB-index, die een breed mandje van grondstoffen volgt, geeft de recente correctie weer. Maar dat is het dan ook voorlopig: een correctie op de stijging. De langere termijn trend is nog steeds opwaarts gericht, waardoor het te vroeg is om van een structurele ommekeer te kunnen spreken.

Daarnaast kampt Europa nog met een extra inflatoire factor: de sterke Amerikaanse dollar. Voor het eerst in twintig jaar waren de dollar en de euro deze week evenveel waard. Hierdoor wordt onze import, van onder meer olie en gas, duurder.

Vertaalt de mogelijke opluchting zich in hogere koersen?

We zien inmiddels dat de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsleningen wat begint af te vlakken. Hoewel ook dit plaatsvindt binnen een sterke opwaartse trend, kan het beleggers moed geven.

Dat heeft in eerste instantie zijn weerslag op de groeiaandelen. En die kunnen een mogelijke opleving ook goed gebruiken, zoals te zien valt in de onderstaande grafiek van de Nasdaq 100-index.

Uiteraard is er sprake van een neerwaartse trend. Maar terwijl de Europese beurzen de laagste koersen tot dusver dit jaar noteren, zien we in de VS onder aanvoering van de met name uit groeiaandelen opgebouwde Nasdaq steeds hogere bodems aan de rechterzijde van de grafieken.

Ook hier is slechts sprake van een correctie, maar het toont wel de intentie om te willen positioneren naar een vermindering van de rentedruk. Het is een speculatief en fragiel patroon, maar in procenten kunnen correcties best interessant zijn.

Voor een verder herstel, richting de 13.000 punten, gelden twee voorwaarden. Ten eerste willen we koersen zien die het groene deel van de grafiek betreden. Dat duit op overtuiging en momentum. Ten tweede, en deze is vrij logisch, moeten koersen boven het laagste punt van deze week (11.500 punten) blijven noteren.

Wanneer aan deze twee condities wordt voldaan, wacht de aandelenmarkt na de zomer mogelijke betere tijden. Mocht dat niet lukken, dan moeten we ons opmaken voor verdere dalingen.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.