- In de komende maanden kunnen aandelenmarkten nog verder wegzakken, denkt hoofdstrateeg Mike Wilson van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley.
- Wilson waarschuwt dat beleggers zich te veel richten op het beleid van de Amerikaanse centrale bank en te weinig rekening houden met tegenvallende bedrijfswinsten.
- De beursstrateeg schat in dat de S&P 500-index in het slechtste scenario kan dalen tot zo’n 3.000 punten.
- Lees ook: Dit is de laatste reddingsboei om een verder afzakken van de beurs te voorkomen
De laatste maanden van 2022 worden zwaar voor de economie. In navolging van topbelegger Michael Burry, waarschuwt nu ook de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley voor onrust op de beurs.
Volgens de hoofdstrateeg van de bank, Mike Wilson, bereikt de beurs dit jaar nog een nieuw dieptepunt. Hij waarschuwt dat beleggers zich te veel richten op het rentebeleid de Federal Reserve en te optimistisch zijn over de ontwikkeling van de bedrijfswinsten.
Wilson denkt dat het verkrappende monetaire beleid van de Fed allang op de beurs is ingeprijsd en dat aandelenkoersen vooral gevoelig zijn voor de risico’s voor tegenvallende winsten bij beursgenoteerde bedrijven.
De strateeg benadrukt dat de risicopremie op aandelen, ofwel het rendement dat bovenop het risicovrije rendement van staatsleningen komt, lager is dan aan het begin van dit jaar. Dat is een teken dat de marktverwachtingen te optimistisch zijn en dat beleggers de risico’s voor de winst in de laatste maanden van het jaar niet goed inschatten, aldus Wilson.
"We denken dat het risico op tegenvallende winsten groter wordt", aldus Wilson. De analisten van Morgan Stanley hebben daarom hun prognoses voor de verwachte bedrijfswinsten verlaagd. Wilson wijst erop dat lagere bedrijfswinsten gepaard kunnen gaan met nieuwe koersdruk op de beurs. De beursstrateeg verwacht dat het dieptepunt voor aandelenmarkten dit jaar tussen september en december bereikt zal worden.
Zware herfst voor de beurs
Wilson ziet, naast de risico's voor de bedrijfswinsten, ook een andere zorgwekkende ontwikkeling. Doorgaans bereiken aandelen in juni het laagste punt van het jaar, maar dat kan dit keer anders lopen.
In het scenario dat de Federal Reserve het met zijn inflatiebeleid een 'zachte landing' weet te bewerkstelligen voor de Amerikaanse economie ziet Wilson de S&P 500-index dalen tot zo'n 3.400 punten. Belandt de economie in een recessie, dan denkt hij dat S&P nog verder kan zakken, tot wel 3.000 punten.
Dat komt in het meest optimistische scenario neer op een daling van 15 procent ten opzichte van afgelopen vrijdag. In het nachtmerriescenario is die daling 23 procent.