- Beursstrateeg Mike Wilson van zakenbank Morgan Stanley verwacht dat er binnenkort een golf van neerwaartse aanpassingen aankomt bij de winstprognoses van bedrijven.
- Aandelenbeurzen hebben het perspectief van dalende winsten echter onvoldoend ingeprijsd.
- Wilson benoemt 3 sectoren die in het huidige beursklimaat een interessant rendement kunnen bieden.
- Lees ook: Beleggers zijn te optimistisch: beurs kan op korte termijn nog verder wegzakken, waarschuwt zakenbank Morgan Stanley
Na een adempauze deze zomer, is de bear market voor aandelen weer terug van weggeweest. En volgens analisten van zakenbank Morgan Stanley komt het ergste er nog aan.
Beleggingsstrateeg Mike Wilson van de zakenbank schreef onlangs dat de brede S&P 500-index voor het einde van 2023 nog minstens 13 procent zal dalen tot 3.400 punten. En als de Amerikaanse economie in een recessie terechtkomt, kan de index zelfs tot 3.000 punten dalen.
De S&P 500-index sloot woensdag iets onder de 4.000 punten en is sinds medio augustus met 8 procent gedaald, na een opleving van twee maanden tussen medio juni en medio augustus.
Wilson denkt dat de S&P 500-index kan herstellen tot 3.900 punten tegen medio 2023 (of 3.350 punten als er een economische recessie komt). Maar met de overtuiging dat er een bodem van 3.400 punten in het vierde kwartaal van dit jaar komt, is Wilson de meest pessimistische beleggingsstrateeg op Wall Street dit jaar.
Savita Subramanian van Bank of America is ook vrij pessimistisch met een koersdoel van 3.600 punten voor de S&P 500-index aan het einde van dit jaar.
De sombere voorspelling van Wilson wordt ondersteund door het argument dat de verwachte winsten nog steeds veel te hoog zijn in een klimaat van verkrappend monetair beleid en vertragende economische groei. De hogere rente zorgt voor duurdere financiering, en dat drukt de winstmarges van bedrijven. Deze ontwikkeling komt bovenop de vertragende economische groei die winsten onder druk zet.
De Amerikaanse centrale bank verhoogt al enige tijd op agressieve wijze de beleidsrente en is begonnen met de afbouw van schulden die staan geparkeerd op de balans van de centrale bank. Hiermee wil de Federal Reserve hoogste inflatie sinds het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw afremmen.
De centrale bank voert dit beleid om de economische vraag af te remmen en de Amerikaanse economie begint al tekenen van vertraging te vertonen, hoewel de economie relatief sterk blijft presteren.
Het Amerikaanse werkloosheidscijfer is in augustus opgelopen tot 3,7 procent, ondanks het feit dat er in de VS meer dan 300.000 banen zijn bijgekomen, en bedrijven beginnen aan te geven dat er ontslagen kunnen vallen.
"Kortom, wij denken dat de komende kwartalen enkele van de meest significante neerwaartse herzieningen van de prognoses voor de verwachte winst per aandeel zullen plaatsvinden die we in de afgelopen economische cycli hebben gezien", zei Wilson. "Wat de waardering van aandelen betreft, denken wij deze herzieningen grotendeels nog niet zijn ingeprijsd in de koersen."
Wilson verlaagde heeft zijn prognose voor de gemiddelde winst per aandeel van de bedrijven uit de S&P 500 voor dit jaar verlaagd naar 220 dollar, tegen een eerdere prognose van 225 dollar. Voor 2023 heeft hij zijn prognose verlaagd naar een gemiddelde winst per aandeel van 212 dollar, tegen een eerdere schatting van 236 dollar.
De grafiek hieronder toont de prognose van zakenbank Morgan Stanley voor de ontwikkeling van de winstgroei van de S&P 500-index. Te zien is dat de analisten van Morgan Stanley verwachten dat er een winstdaling aankomt.

Foto: Morgan Stanley
Andere zakenbanken en vermogensbeheerders, waaronder JPMorgan, BlackRock en Bank of America, hebben deze zomer ook gezegd dat er waarschijnlijk neerwaartse aanpassingen van de verwachte winst in het verschiet liggen.
Tegelijk blijkt uit het overzicht van de gemiddelde verwachting voor de winstontwikkeling van de bedrijven uit de S&P 500-index, dat de consensus onder analisten nog steeds uitgaat van aanhoudende winstgroei in 2022 en 2023. Dat is in de grafiek hieronder te zien.

Foto: Morgan Stanley
3 sectoren met de beste perspectieven
Hoewel Wilson voor de rest van het jaar pessimistisch is over de S&P 500, zijn er drie specifieke sectoren waar analisten van Morgan Stanley positief over blijven.
De eerste sector is de gezondheidszorg, waar met name de farmaceutische en biotechbedrijven interessant zijn. De analisten van Morgan Stanley zijn positief over deze sector, omdat de waarderingen redelijk zijn en de sector de neiging heeft beter te presteren wanneer de bedrijfswinsten in bredere zin onder druk staan.

Foto: Morgan Stanley

Foto: Morgan Stanley
De analisten van Morgan Stanley wijzen ook vastgoed als een interessante sector aan. Vastgoed wordt regelmatig gebruikt als bescherming tegen inflatie en vastgoedfondsen bieden een relatief hoog dividend.
"Vastgoedfondsen bieden inflatiebescherming via huurovereenkomsten, huurverhogingen en waardestijgingen van vastgoed, die het inflatoire klimaat relatief beter zouden moeten doorstaan dan andere sectoren", aldus Wilson.
Ten slotte zijn de analisten van Morgan Stanley positief over nutsbedrijven, omdat de huidige wereldwijde energiecrisis tot hernieuwde investeringen in deze sector zou kunnen leiden.
"Een wereldwijde focus op energie kan een katalysator zijn voor investeringen in nutsbedrijven. Hogere energieprijzen kunnen de investeringen in zowel traditionele als hernieuwbare energie aanwakkeren", aldus Wilson.
De winstramingen in deze sector zien er ook nog steeds goed uit in vergelijking met de rest van de S&P 500, voegde hij eraan toe. Dat geldt ook voor de verwachtingen omtrent de dividenduitkeringen.
Lees meer over beleggen:
- Beleggers zijn te optimistisch: beurs kan op korte termijn nog verder wegzakken, waarschuwt zakenbank Morgan Stanley
- Dit is de laatste reddingsboei om een verder afzakken van de beurs te voorkomen
- Topbelegger Michael Burry is verbaasd dat er nog beleggers zijn die hem vragen of de beurscrash al is begonnen