- Sterk schommelende beurskoersen, hoge inflatie en economische afkoeling: het is behoorlijk onrustig op de beurs.
- Volgens beursexperts speelt vooral de Amerikaanse centrale bank een belangrijk rol bij de oplaaiende onzekerheid.
- Dit zeggen 6 financiële strategen over de huidige beurscrisis en de gevaren voor de financiële wereld.
- Lees ook: Een ‘harde landing’ van de economie is onvermijdelijk, volgens Nouriel Roubini: ‘Dr Doom’ ziet tekenen van een schuldencrisis
De angst voor een flinke dreun op financiële markten wordt momenteel gevoed door sterk schommelende beurskoersen, economische onrust en aanhoudend hoge inflatie
Volgens veel financiële experts komt dat vooral door het agressieve verkrappende monetaire beleid van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank verhoogde de rentes sinds maart van bijna nul procent naar ruim 3 procent om de historisch hoge inflatie tegen te gaan.
Doordat rentes stijgen worden vastrentende beleggingen zoals obligaties relatief aantrekkelijker vergeleken met meer risicovolle beleggingen zoals aandelen. Op financiële markten staan aandelen dan ook onder druk, terwijl marktrentes voor obligaties stijgen. Daarnaast trekt de stijging van de rente in de VS buitenlands vermogen aan, waardoor de dollar sterker wordt tegenover andere valuta.
Volgens beursexperts is de kans op een mondiale economische recessie inmiddels toegenomen. Dit is wat zes financiële strategen te zeggen hebben over de huidige risico’s op financiële markten:
Macro-strateeg Charlie McElligott van zakenbank Nomura
"De snelheid van koersreacties op financiële marketen is overduidelijk een 'neon-gekleurde zwaan' die duidelijk maakt dat we ons op een punt bevinden waar grote ongelukken staan te gebeuren", vertelt McElligott aan zakenkrant The Financial Times.
In tegenstelling tot een een zogenoemde 'zwarte zwaan', een term die bedacht is door financieel expert Nassim Taleb en duidt op een zeldzame gebeurtenis met grote gevolgen, kun je de huidige ontwikkelingen wel van verre aan zien komen volgens McElligott. Vandaar dat hij spreekt van een "neon swan".
De sterke dollar zorgt voor "enorme economische spanningen", benadrukt McElligott. "En die spanningen verspreiden zich over de markten."
Beursstateeg Michael Edwards van Weiss Multi-Strategy Advisers
"Als de financiële omstandigheden beklemmend worden, dan zoekt iedereen naar iets dat ervoor gaat zorgen dat centrale banken ingrijpen [om financiële markten te kalmeren, red]", vertelt Edwards aan The Financial Times.
Maar volgens Edwards lijkt het erop dat de Federal Reserve op de korte termijn gericht blijft op het beteugelen van de inflatie om de verhitte Amerikaanse economie te laten afkoelen. Ofwel: verdere renteverhogingen liggen in het verschiet. En dan "gaat iemand de pijn voelen", aldus Edwards.
Macro-strateeg George Goncalves van Japanse zakenbank MUFG
"Dit is het verhaal van kreeften in een pot met kokend water", legt ook Goncalves uit aan The Financial Times. "Je stopt ze eerst in koud water, waarna je langzaam de temperatuur verhoogt". Dat zien we nu gebeuren op de beurs, vervolgt hij. "De Fed draait het gaspit helemaal open. Maar omdat markten overlopen van liquiditeit, is het nog niet duidelijk wat het zwakste punt zal zijn."
Vermogensbeheerder Cathie Wood van Ark Invest
"Het financiële systeem staat zo onder druk", zegt Cathie Wood van Ark Invest tegenover CNBC, "dat ik bang ben dat de breuklijnen zichtbaar worden. We maken een grote financiële schok mee op dit moment."
Wood wijst naar de klap die de Britse pensioensector de afgelopen weken kreeg door de plannen van premier Liz Truss die zorgden voor een plotselinge stijging van obligatierentes.
Voormalig voorzitter Sheila Bair van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC)
"Het is zorgwekkend als een bank in deze marktomstandigheden besluit om te herstructureren", reageert Blair op het nieuws over problemen bij de Zwitserse zakenbank Credit Suisse bij Fox Business. "Ze gaan bezittingen verkopen en zoeken versterking van de financiële buffers. Ik denk dat we deze bank nauwlettend in de gaten moeten houden."
Blair benadrukt de onderlinge verbondenheid van het bancaire systeem en het feit dat er altijd een grote verliezer is als de economie instort. Ze wijst ook op de risico's van derivaten, ofwel complexe afgeleide financiële producten. "De complexiteit van deze producten, het modieuze financiële geknutsel. Allemaal goed en aardig, maar wie zit er straks met de gebakken peren? De vorige keer was dat verzekeraar AIG, laten we hopen dat het dit keer niet Credit Suisse is."
Blair vindt dat de Amerikaanse centrale bank meer oog moet hebben voor de financiële stabiliteit en niet alleen moet focussen op het verhogen van de rente.
Beleggingsstrateeg Bruce Kasman van zakenbank JPMorgan Chase
Kasman signaleert tegenover The Financial Times dat de financiële stressindex van het Amerikaanse ministerie van Financiën zijn hoogste punt van de afgelopen twee jaar heeft bereikt.
Dit suggereert volgens hem dat hogere rentes en de sterke dollar voor stress zorgen op de financiële markten. "De risico's voor de wereldwijde financiële stabiliteit draaien momenteel steeds meer om 'known unkowns' [bekende factoren waarvan je alleen de uitkomst nog niet weet, red.]".