Beurshandelaren die zich bezighouden met de zogenoemde technische analyse van koersgrafieken, letten momenteel extra scherp op een specifiek signaal voor de brede S&P 500-index in de Verenigde Staten. Voor het eerst in twee jaar tijd kan een zogenoemd ‘death cross’ ontstaan, wat betekent dat aandelenbeurzen potentieel aan de vooravond staan van een langere periode van dalende koersen.

In de technische analyse is sprake van een ‘death cross’ als het 50-daags voortschrijdend koersgemiddelde van een aandeel, index of andere belegging onder het niveau van het 200-daags koersgemiddelde duikt. Dit geldt als een negatief signaal dat duidt op een bredere neerwaartse trend.

In de Verenigde Staten heeft de technologiegerelateerde Nasdaq 100-index deze maand al te maken gehad met een ‘death cross’ en de bredere S&P 500-index, met grote beursgenoteerde bedrijven, zit daar nu dicht tegenaan.

De onderstaande grafiek laat zien dat het 50-daags koersgemiddelde van de S&P 500 afgelopen dinsdag op 4.508 punten lag, terwijl het 200-daags gemiddelde op 4.466 punten zat. Het 50-daags gemiddelde ligt dus nog maar een fractie boven het 200-daags gemiddelde.

Tegelijk zien we dat de S&P 500-index zich op dagbasis rond het niveau van de 4.200 punten is gaan bewegen in de afgelopen dagen. Hierdoor kan het 50-daags gemiddelde onder het 200-daags gemiddelde geduwd worden.

S&P 500
Bron: stockcharts.com

Het omgekeerde signaal is een overigens een 'golden cross', dat optreedt als het 50-daags koersgemiddelde uitbreekt boven het 200-daags gemiddelde.

Lees ook: Goed moment om goud te kopen voor beleggers? Beursexperts over de vooruitzichten voor goud in onzekere tijden

Death cross: geen onfeilbaar signaal voor beursdaling

Een 'death cross' is overigens geen onfeilbaar technisch signaal, omdat het een achterlopende indicator is. Dit is vooral problematisch als er in korte tijd een scherpe koersdaling optreedt, gevolgd door een scherp herstel.

Tijdens de coronacrash van februari en maart 2020 bijvoorbeeld trad het 'death cross' voor de S&P 500 op rond 30 maart van dat jaar. Toen was de dalingsgolf echter al lang en breed ingezet en zaten aandelen op het niveau dat later de bodem bleek. Vervolgens trad significant herstel op, ruim voordat het 'golden cross' zichtbaar werd.

Bij felle koersdalingen en -stijgingen in korte tijd kunnen handelaren die het death cross en het golden cross blindelings volgen, dus behoorlijk de mist in gaan.

Maar als het gaat om een belangrijke omslag in een meerjarige trend, kan het signaal juist wel goed werken. Zo trad het death cross voor de S&P 500 eind 2007 op, nog voordat de kredietcrisis in 2008 een zware beurscrash veroorzaakte. Wie destijds dit signaal had opgepikt, had een beurscrash van 50 procent kunnen vermijden.

Tijdens de kredietcrisis trad in 2009 een golden cross op, wat achteraf gezien een uitstekend instapmoment bleek.

Ook in de periode van de dotcomzeepbel op de beurs werkte het death cross goed: voor de Nasdaq 100 trad dit op in september 2000, vlak vóór een periode van zware koersdalingen. In de twee volgende jaren zakte de technologie-index met 70 procent.

Technisch analist Katie Stockton van Fairlead Strategies raadt niettemin aan om voorzichtig om te springen met omslagpunten van het voortschrijdend koersgemiddelde. "Ik gebruik dergelijke signalen niet voor het timen van de markt, omdat het vaak om informatie gaat die al bekend is, zoals een verschuiving in het momentum", zegt ze tegen Insider.

Samenvattend is dus sprake van een tweevoudige les: verkoopgolven op de beurs met een omslag die op de langere termijn doorwerkt, starten vrijwel altijd met een death cross. Aan de andere kant bekent een death cross niet altijd dat de beurs gaat dalen.

LEES OOK: Stevige klappen op Europese beurzen, VS biedt hoop: hier moet je op letten