- Sommige beursexperts maken zich zorgen over de sterke stijging van aandelenkoersen en vrezen voor een crash.
- Anderen zijn minder pessimistisch, maar houden wel rekening met een beurscorrectie.
- Wat is het verschil tussen deze twee veel gebruikte beurstermen: beurscrash versus beurscorrectie?
Hosanna op de beurs!
De Amerikaanse S&P 500-index bereikte afgelopen week een nieuw recordniveau op meer dan 4.000 punten en in Amsterdam heeft de AEX-index het oude record van het jaar 2000 gebroken.
Maar nogal wat beursexperts zijn er niet gerust op dat dit zo kan doorgaan. Weliswaar kunnen bedrijven naar verwachting profiteren van heropening van de economie later dit jaar, maar intussen zijn aandelen op basis van tal van waarderingsmaatstaven extreem hoog gewaardeerd.
Daar komt bij dat als in de VS de heropening van de economie gepaard gaat met een relatief snelle stijging van de inflatie, langlopende rentes kunnen doorstijgen. Obligaties worden dan weer een serieus alternatief voor aandelen, wat de aandelenmarkt extra kwetsbaar kan maken.
Lees ook: Op deze niveaus kunnen stijgende rentes aandelen serieus pijn gaan doen – de markt daagt de Fed uit
Beursexperts laten regelmatig termen als 'correctie' en 'crash' vallen. Het is belangrijk om als belegger goed te begrijpen wat het verschil is tussen deze twee begrippen. Want de implicatie is heel anders.
Beurscorrectie versus crash op de beurs
Een beurscorrectie wordt meestal gedefinieerd als een kortstondige daling van aandelenmarkten van 10 tot 20 procent vanaf het piekniveau. Zo'n daling corrigeert vaak kunstmatig overgewaardeerde aandelenkoersen. Een correctie kan soms in enkele dagen optreden, maar soms duurt dit ook enkele maanden.
Een crash daarentegen is een veel zwaardere daling van de beurs, die doorgaans ook duidt op een meer fundamentele omslag van het beursklimaat.
Hieronder een korte opsomming van de belangrijkste verschillen:
- Correctie: een tijdelijke daling van de markt met maximaal zo'n 20 procent.
- Crash: een onvoorziene en zware val aan aandelenkoersen, met doorgaans meer dan 20 procent; een crash kan een teken zijn van een fundamentele omslag in het beurssentiment.
- Bear-markt: een wijdverspreide en langdurige daling van aandelenmarkten
- Bull-markt: een langdurige periode van koersstijgingen op de aandelenmarkt.
Een beurscorrectie kan verschillende oorzaken hebben. Veel beleggers volgen markttrends, dus wanneer mensen een aandeel kopen omdat ze denken dat de waarde ervan zal stijgen, zijn anderen geneigd hun voorbeeld te volgen.
En zo stijgt de waarde van dat aandeel. Wanneer dit het geval is, zullen sommige aandeelhouders het aandeel willen verkopen omdat de prijs relatief hoog is, gevolgd door weer anderen, met als logisch gevolg dat de waarde van het aandeel weer tijdelijk daalt.
Dit kan op grotere schaal gebeuren wanneer het vertrouwen in de markt afneemt. Soms komt de markt op een punt waar de vraag naar aandelen afneemt, wat beleggers die willen verkopen dwingt hun aandelen tegen lagere prijzen van de hand te doen, met een sneeuwbaleffect als gevolg.
Wat zijn de effecten van een beurscorrectie?
Een beurscorrectie kan heel goed een tijdelijke rem zijn, na een al te uitbundige stijging van aandelenkoersen. Dit kan ook helpen om een crash te voorkomen in perioden van aanhoudende groei.
Historisch laten de meeste marktcorrecties verliezen van niet meer dan 20 procent zien. Daarna veren aandelenmarkten gewoonlijk weer op en kan de markt een tijdje vlak blijven of zich tot een bull-markt ontwikkelen, waarin koersen weer voor een langere periode stijgen.
Het is echter ook mogelijk dat een correctie verergert. Als de markt met meer dan 20 procent daalt, en je van een correctie naar een crash gaat, is van belang wat er vervolgens gebeurt. Bij het uitblijven van herstel kan een bear-markt ontstaan: een periode van trendmatige daling van aandelenkoersen.
Hoewel het bovenstaande betrekking heeft op de markt als geheel is het belangrijk voor ogen te houden dat niet alle aandelen op dezelfde manier reageren als een correctie omslaat in een bear-markt.
Cyclische aandelen en groei-aandelen reageren vaak het sterkst, als een beurscorrectie of crash gepaard gaat met economische tegenwind. Zogenoemde defensieve aandelen – denk aan bedrijven die in essentiële levensbehoeften voorzien zoals voeding en energie – worden vaak minder geraakt in een dergelijk scenario.
Langetermijnbelegger versus kortetermijnhandelaar
Over het algemeen hebben beurscorrecties de minste impact op langetermijnbeleggers, zolang de correctie niet overgaat in een recessie. Een korte dip is niet problematisch wanneer je beleggingsportefeuille zich als geheel opwaarts beweegt. De tijd werkt dan in je voordeel.
Dit is helemaal het geval wanneer je je beleggingsportefeuille voldoende hebt gediversifieerd met aandelen uit uiteenlopende sectoren
Maar voor kortetermijnbeleggers zoals daytraders en anderen die "dicht op de markt zitten" bieden correcties zowel kansen als risico's.
Enerzijds is een correctie de uitgelezen mogelijkheid om waardevolle aandelen tegen lage prijzen in te kopen. Anderzijds is dit best riskant: aandelen kunnen namelijk net zo goed nóg verder in waarde dalen. Gedwongen verkopen tijdens een dip kunnen pijnlijk uitpakken.
Sommige beleggers proberen beurscorrecties te voorspellen met marktanalyses om interessante aandelen te kunnen kopen tijdens een dip. Het voorspellen van toppen en bodems blijft zeer lastig, dus deze strategie brengt serieuze risico's met zich mee.
De financiële les: beurscorrecties kunnen onrust veroorzaken, maar ze horen er gewoon bij. Zo gedragen financiële markten zich nou eenmaal. Een vuistregel voor beleggers: neem geen impulsieve besluiten wanneer de markt omlaag gaat.