- Beursstrateeg Jim Paulsen van vermogensbeheerder Leuthold Group denkt dat aandelen op de korte termijn te maken kunnen krijgen met een terugval.
- Tegelijk meent Paulsen dat zo’n correctie de opmaat vormt voor een hernieuwde langere stijging van aandelenbeurzen.
- In het verleden is dit patroon volgens Paulsen vaker voorgekomen.
Beursstrateeg Jim Paulsen van Leuthold Group zegt in een interview dat de beurs binnenkort gaat corrigeren, maar dat dit de opmaat is naar een forse verdere opmars van aandelenmarkten.
Lees ook: Beurscrash of een correctie: dit is het verschil tussen deze 2 veel gebruikte beursbegrippen
“Ik denk dat de beurs nog een tijdje vlak blijft en dat er dan een correctie komt. Daarna komen de rendementen een stuk hoger te liggen. Dat is de volgende fase van de bullmarkt”, zegt Paulsen tegen de tv-zender CNBC.
De beursstrateeg denkt dat er een terugval van 10 tot 15 procent komt van aandelenbeurzen op de korte termijn. Hij baseert zich op gelijksoortige correcties in het verleden.
De strateeg merkt op dat de brede S&P 500-index in de Verenigde Staten wordt verhandeld tegen ruwweg 30 keer de winst van de onderliggende bedrijven in de afgelopen 12 maanden. Die koers-winstverhouding is historisch hoog, wat betekent dat aandelen relatief duur zijn.
Echter, als de correctie mild is en gepaard gaat met sterke winstgroei bij bedrijven, dan zou de waardering van aandelen terugvallen naar 18 keer de winst over de afgelopen 12 maanden. Een dergelijke waardering zou de basis leggen voor een nieuwe beursrally.
Op een waardering van 18 keer de winst "zal het opeens een ondergewaardeerde markt worden", zegt Paulsen. De strateeg van Leuthold Group zegt dat een fase van "herwaardering", waarbij koersen tijdelijk dalen en aandelen minder duur worden in verhouding tot de bedrijfswinsten, op zich een goede ontwikkeling is.
"We beleefden periodes van herwaardering van medio 1983 tot medio 1984, van medio 1993 tot 1994, van 2004 tot 2005 en van 2009 tot 2010. Telkens was dat het startsein voor een nieuwe bullmarkt", aldus Paulsen.
Hij legt uit dat de Amerikaanse S&P 500-index na elke herwaarderingsperiode steeg naar een niveau dat hoger lag dan het piekniveau van vóór de correctie.
Paulsen maakt zich niet al te veel zorgen over hogere inflatie in de VS en het risico van sterke rentestijgingen. Op de korte termijn kan de inflatie wat toenemen, maar de beursstrateeg denkt dat deflatoire krachten "waarschijnlijk de overhand krijgen".