- Het seizoen voor de publicatie van de kwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven richt zich deze week vooral op grote Amerikaanse techbedrijven en energiereuzen.
- Donderdag presenteerde Shell een megawinst, mede door de sterke stijging van olie- en gasprijzen.
- Techconcern Meta, het moederbedrijf van Facebook, boekte voor het eerste in zijn bestaan een omzetdaling.
- Lees ook: Winstalarm Walmart past in beursscenario van Michael Burry: consument koopt minder en dat dwingt detailhandel tot dumpen van hoge voorraden
Het seizoen voor de tweedekwartaalcijfers van bedrijven is in volle gang en donderdag kwam olie- en gasconcern Shell met de resultaten naar buiten. De sterke stijging van prijzen van olie en gas zorgde voor een miljardenwinst bij Shell. Het aandeel Shell steeg donderdagochtend 1 procent op de beurs.
Woensdagavond publiceerde in de VS Meta, het moederbedrijf van onder meer Facebook, de kwartaalresultaten. Die lieten voor het eerst een daling van de omzet zien. Het aandeel Meta daalde woensdagavond in de nabeurshandel met bijna 5 procent.
Donderdag nabeurs komen de Amerikaanse techreuzen Apple en Amazon met de kwartaalcijfers naar buiten.
Shell boekt megawinst
Olie- en gasconcern Shell heeft sterk geprofiteerd van de stijging van prijzen van olie en gas in het tweede kwartaal van dit jaar, waarbij de oorlog in Oekraïne en de mondiale energiecrisis een grote rol spelen.
Shell boekte een nettowinst van 18 miljard dollar in het tweede kwartaal van dit jaar, tegen 3,4 miljard dollar winst in dezelfde periode een jaar eerder. De winst in de maanden april, mei en juni was ook fors hoger dan in het eerste kwartaal van 2022, toen Shell netto 7 miljard dollar winst boekte.
In het derde kwartaal wil Shell een groot inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 6 miljard dollar afronden, waarmee er extra geld teruggesluisd wordt naar aandeelhouders.
Shell houdt verder vast aan het voornemen om beloningen aan aandeelhouders op minimaal 30 procent van de operationele kasstroom te houden. De operationele kasstroom kwam in het tweede kwartaal uit op 18,7 miljard dollar.
Shell profiteerde in het tweede kwartaal van olieprijzen die gemiddeld op 90 dollar per vat lagen en is daarnaast een grote speler op de markt voor vloeibaar aardgas (LNG). Die staat extra in de belangstelling door de problemen met de levering van Russisch gas. Vloeibaar aardgas dat pers schip wordt vervoerd kan een alternatief bieden voor aardgas dat via pijpleidingen wordt gedistribueerd.
"Met de volatiele energiemarkten en de aanhoudende noodzaak voor actie om klimaatverandering aan te pakken, blijft 2022 zeer uitdagend voor zowel consumenten, overheden als bedrijven", zegt Shell-topman Ben van Beurden in een toelichting. "We gebruiken onze financiële kracht om te investeren in veilige energieleveringen die de wereld vandaag nodig heeft."
Meta: druk op advertentie-inkomsten zorgt voor lagere omzet
De omzet van Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, daalde in het tweede kwartaal. Dat was voor het eerst voor het Amerikaanse socialemediabedrijf. Tegelijkertijd gingen de kosten met ruim een vijfde omhoog wat ook zorgde voor een flink lagere winst.
De omzetdaling kwam volgens Meta door de afzwakkende economie. Adverteerders letten daardoor weer wat meer op hun uitgaven en reclame-inkomsten zijn met afstand de belangrijkste inkomstenbron van Meta. De onderneming verwacht dat die inkomsten in het huidige kwartaal nog lager uitvallen en denkt ook last te krijgen van de dure dollar.
Het aantal maandelijks actieve gebruikers steeg zowel voor Facebook als voor Instagram, wat betekent dat meer mensen aan de advertenties werden blootgesteld. Topman Mark Zuckerberg verklaarde dat Reels, de korte filmpjes waarmee met name Instagram de strijd met TikTok aangaat op veel clicks kunnen rekenen.
De omzet van Meta kwam in de maanden april tot en met juni uit op 28,8 miljard dollar of omgerekend 28,3 miljard euro, tegenover 29,1 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. De kosten gingen tegelijkertijd met 22 procent omhoog tot 20,5 miljard dollar, onder meer doordat het personeelsbestand met haast een derde groeide. Om kosten te besparen gaat Facebook minder mensen aannemen.
De nettowinst kwam uit op 6,7 miljard dollar. Dat was een jaar eerder nog 10,4 miljard dollar.
Meta herhaalde nog maar eens in de gaten te houden of het mogelijk blijft om gebruikersdata van Europa naar de Verenigde Staten te verplaatsen. Als die mogelijkheid door de Europese Unie wordt afgesloten, dan zou het bedrijf een vertrek van de Europese markt kunnen overwegen, gaf Meta al eerder aan.
Aandacht voor Apple en Amazon
De verwachte neergang van de economie staat volop in de belangstelling als techconcerns Apple en Amazon donderdag de boeken openen. Daarmee sluiten zij de rij nadat Google-moeder Alphabet, Microsoft en Facebook-moeder Meta Platforms hen van de grote techbedrijven al voorgingen.
Bij Apple voorzien volgers van de iPhonemaker dat de groei van de omzet stokt. De afgelopen periode brak Apple het ene na het andere record omdat er veel vraag was naar telefoons en laptops tijdens de coronapandemie waarin veel mensen vanuit huis gingen werken.
Nu is de verwachting dus dat de prognose van Apple voor de periode van juli tot en met september minder rooskleurig is. Dat zomerkwartaal, het vierde van Apples gebroken boekjaar, is de periode waarin Apple nieuwe modellen van de iPhone presenteert en doorgaans ook begint te verkopen.
Bij Amazon zijn de gevolgen van de hoge inflatie mogelijk al te merken. Consumenten letten wellicht wat meer op hun uitgaven en schaffen daardoor minder of goedkopere producten aan. Ook nemen mogelijk minder mensen een abonnement op Prime, een dienst waardoor ze gratis bezorging krijgen en toegang tot streamingdiensten voor muziek, films en series en games. Tegelijkertijd is bij Amazon ook de alsmaar groeiende cloudtak belangrijk. Als bedrijven op hun investeringen gaan letten is dat mogelijk bij deze divisie te merken.
Tegelijk met de grote techreuzen komt ook chipbedrijf Intel met cijfers. Die onderneming heeft door de chiptekorten de wind vermoedelijk nog in de rug. De draai om een grote fabrikant van chips te worden werd deze week met een deal met MediaTek bestendigd. Ook een wet die moet zorgen voor meer steun voor chipproductie in de Verenigde Staten is goed nieuws voor Intel, al zijn de gevolgen van beide zaken pas later in de resultaten te merken.