- Twee grote beursgenoteerde bedrijven kwamen dinsdag in Nederland met de jaarcijfers naar buiten: Randstad en DSM.
- Uitzender Randstad heeft in 2021 sterk geprofiteerd van het economische herstel en keert een extra dividend uit aan aandeelhouders.
- Speciaalchemiebedrijf DSM rekent hogere grondstofkosten door in de eindprijzen en dat stuwt de omzet.
- Lees ook: Sterk uiteenlopende visies op de olieprijs: terugval naar $70 of juist stijging naar $120
Dinsdag kwamen twee grote beursgenoteerde bedrijven in Nederland met de jaarcijfers over 2021 naar buiten: uitzender Randstad en speciaalchemiebedrijf DSM.
Randstad heeft in 2021 een sterk jaar achter de rug: het economische herstel pakt goed uit voor de uitzendmarkt. DSM dat onder meer voedingsstoffen voor diervoeding levert, heeft zijn omzet mede weten te verhogen door hogere prijzen door te berekenen.
Randstad: sterk jaar, extra dividend voor aandeelhouders
Uitzender Randstad heeft het tweede coronajaar afgesloten met een recordomzet. De onderneming profiteerde vorig jaar volop van het herstel uit de crisis.
Randstad behaalde een omzet van 24,6 miljard euro. Dat was circa een vijfde meer dan een jaar eerder. Daarbij moet wel worden gezegd dat de pandemie de opbrengsten in 2020 hard raakte. Afgezet tegen 2019, het laatste jaar voor de crisis, stegen de opbrengsten met 5 procent.
Onder de streep bleef 768 miljoen euro over. Dat was een jaar eerder 304 miljoen euro. Topman Jacques van den Broek, die volgende maand vertrekt bij het bedrijf, zei verder dat aandeelhouders een extra beloning krijgen. Bovenop een regulier dividend van 2,19 euro per aandeel, zal Randstad een speciaal dividend van 2,81 euro per aandeel uitkeren.
Van den Broek zegt in een toelichting verder dat het vinden van de juiste mensen momenteel een van de grootste uitdagingen is. Daarnaast sluiten ervaringen van mensen niet altijd goed aan bij de vraag uit de arbeidsmarkt, wat het proces van personeelswerving volgens hem ook anders maakt.
In Nederland zag Randstad de omzet in het slotkwartaal van 2021 met 16 procent stijgen tot 915 miljoen euro. Dat was een kwartaal eerder nog een plus van 24 procent. Voor het hele jaar werd in Nederland een omzet van 3,4 miljard euro geboekt. Alleen in Noord-Amerika en Frankrijk was de omzet nog groter. Verder verbeterde de winstgevendheid bij de Nederlandse tak van Randstad.
In de eerste weken van het nieuwe jaar zag Randstad de omzet op eigen kracht verder stijgen. Volgens het bedrijf wordt daarmee de lijn van het slotkwartaal van 2021 voortgezet, al laat de markt zich moeilijk voorspellen. Verder zullen ook de operationele kosten in de eerste maanden van het jaar hoger uitvallen.
DSM berekent hogere grondstofkosten door in hogere verkoopprijzen
Speciaalchemiebedrijf DSM heeft in het vierde kwartaal de prijzen van veel van zijn producten verhoogd om de hogere prijzen van grondstoffen en energie door te berekenen aan zijn klanten. Gekoppeld aan een sterke vraag leidde dat tot hogere omzetten en ook de winst steeg.
In het laatste kwartaal van 2021 deed met name de diervoedingsafdeling het goed. In die branche worden door zorgen over de internationale leveringsketen voorraden aangelegd, wat goed nieuws was voor DSM. Bij de afdelingen die verzorgingsproducten en ingrediënten voor voeding voor mensen maakt was de vraag ook sterk, maar daalde de winstmarge omdat prijsverhogingen pas de komende maanden doorwerken in de contracten.
De tak die materialen ontwikkelt voor bijvoorbeeld de autosector, maar ook zeer sterke vezels met allerlei andere toepassingen waaronder beschermende kleding, kende ook een sterk kwartaal. De vraag, die de afgelopen periode verhoogd was, normaliseerde hier, maar de prijzen stegen sterk. DSM kijkt voor deze divisie of die op eigen benen kan worden gezet of zal worden verkocht,
In totaal boekte DSM een omzet van 2,4 miljard euro in het slotkwartaal van 2021 en 9,2 miljard euro in dat hele jaar. De winst bedroeg een kleine 1,7 miljard euro, wat ruim een verdriedubbeling was van een jaar eerder.