- Op de beurs komen deze week veel zwaargewichten naar buiten met de jaarcijfers over 2022.
- Donderdag rapporteerden ING en Shell hun cijfers. Shell gebruikt de recordwinst om aandeelhouders extra te belonen.
- Bij Meta, het moederbedrijf van onder meer Facebook, gaat topman Mark Zuckerberg scherper op de kosten letten.
- Lees ook: Fed stelt verdere verhogingen rente in het vooruitzicht, maar beurs blijft stug stijgen
Het seizoen voor de jaarcijfers van beursgenoteerde bedrijven is in volle gang, met deze week onder meer zwaargewichten als ING en Shell op de agenda.
Daarnaast presenteren de grote Amerikaanse techbedrijven hun cijfers. Meta kwam woensdag nabeurs met de jaarresultaten naar buiten. Donderdag nabeurs is het de beurt aan Apple, Alphabet en Amazon.
In de Amerikaanse nabeurshandel reageerden beleggers positief op de cijfers van Meta, dat scherper op de kosten wil gaan letten. Het aandeel Meta klom liefst 20 procent.
Het aandeel ING daalde donderdag met bijna 4 procent, terwijl Shell bijna 1 procent won.
ING profiteert van hogere rente, maar is veel kwijt aan voorzieningen vanwege oorlog in Oekraïne
ING heeft vorig jaar bijna een kwart lagere jaarwinst in de boeken gezet, ondanks een sterker slotkwartaal door de hogere rente. Het financiële concern liep onder meer averij op als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De hogere rente van de laatste tijd is wel gunstig voor de bank, want dat maakt het makkelijker om hogere winstmarges te behalen op het verstrekken van kredieten.
Onder de streep bleef in 2022 een kleine 3,7 miljard euro winst over, tegen bijna 4,8 miljard euro een jaar eerder. In 2021 slaagde ING er nog in om zijn jaarwinst bijna te verdubbelen. De bank profiteerde destijds flink van de weer aantrekkende economie na de dip van de coronacrisis.
Maar na de oorlogsuitbraak in Oekraïne zag ING zijn kwartaalresultaten al weer ruimschoots halveren. Vanwege het conflict moest de bank honderden miljoenen euro's opzijzetten voor leningen aan bedrijven die mogelijk nooit meer zouden worden terugbetaald.
De bank besloot geen nieuwe zaken meer te doen met Russische bedrijven en de aanwezigheid in dat land af te bouwen. Later in het jaar werd ING ook nog geraakt door de hyperinflatie in Turkije, die aanpassingen in de boekhouding van zijn Turkse dochterbedrijf vereiste.
In het slotkwartaal ging de winst wel weer omhoog. Dat komt ook omdat ING ondanks de flink gestegen energieprijzen en hoge inflatie in het algemeen, relatief nog niet heel veel voorzieningen hoefde te nemen voor klanten die in de problemen dreigen te komen. Er ging wel 269 miljoen euro naar de zogeheten stroppenpot, maar dat was minder dan in de laatste drie maanden van 2021.
Recordwinst voor Shell door hoge olieprijs
Olie- en gasconcern Shell heeft in 2022 een recordwinst van 42,3 miljard dollar (38,4 miljard euro) geboekt. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met de nettowinst van een jaar eerder. Het Britse bedrijf profiteerde vorig jaar van de hoge prijzen van olie en gas door de oorlog in Oekraïne.
De cijferpublicatie van Shell is de eerste onder leiding van de nieuwe topman Wael Sawan. Hij volgde begin dit jaar de Nederlander Ben van Beurden op als bestuursvoorzitter van het concern.
In het laatste kwartaal van 2022 werd een nettowinst behaald van 10,4 miljard dollar. In het tweede kwartaal van vorig jaar piekte de winst nog op 18 miljard dollar. De totale omzet van Shell bedroeg over heel 2022 meer dan 386 miljard dollar, tegen 272,6 miljard dollar een jaar eerder. Over het vierde kwartaal kwamen de inkomsten uit op meer dan 101 miljard dollar.
Shell kondigde verder aan nog eens voor 4 miljard dollar aan eigen aandelen in te gaan kopen. Ook wordt het dividend verhoogd.
De Amerikaanse branchegenoot ExxonMobil maakte eerder deze week bekend dat over heel 2022 een recordwinst van 56 miljard dollar werd geboekt. Dat leidde tot kritiek van de Amerikaanse regering die stelt dat oliebedrijven woekerwinsten behalen over de rug van de consument en dat ze te weinig doen om de prijzen aan de pomp te verlagen, terwijl de zakken van topbestuurders en aandeelhouders worden gevuld.
Ook in Europa is er kritiek op oliebedrijven omdat ze zouden profiteren van de oorlog in Oekraïne.
Mark Zuckerberg wil eindelijk miljardenuitgaven aan de metaverse beperken
Topman Mark Zuckerberg wil scherper op de kosten gaan letten bij Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en Whatsapp.,
Meta kondigde in november al aan 11.000 banen te gaan schrappen, zo'n één op de acht, om die kosten terug te dringen. Ook de investeringen in de virtuele wereld metaverse gaan omlaag nu Meta last heeft van economische tegenwind.
Voor heel dit jaar denkt Meta tussen de 89 miljard en 95 miljard dollar te investeren. Dat is zo'n 5 miljard dollar minder dan tijdens een eerdere verwachting.
Een toename van het aantal gebruikers van Facebook heeft tot een flinke omzetstijging voor moederbedrijf Meta Platforms geleid in het slotkwartaal van 2022. In de laatste drie maanden van het afgelopen jaar wisten adverteerders het bedrijf weer goed te vinden en daardoor presteerde Meta boven verwachting.
Het aantal dagelijks actieve gebruikers op Facebook steeg met 4 procent op jaarbasis tot 2 miljard. Dat betekent dat een kwart van de wereldbevolking elke dag op de site inlogt. Voor alle Meta-diensten, naast Facebook ook Instagram en WhatsApp, gaat het om net geen 3 miljard dagelijks actieve gebruikers.
Om al die mensen te bereiken wenden adverteerders zich weer meer tot Meta. Eerder vorig jaar had de onderneming nog last van economische onzekerheid door hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne. Ook merkte Meta dat minder iPhonegebruikers het bedrijf toestemming gaven om hun gedrag te volgen na een wijziging in besturingssysteem iOS.
Maar in het slotkwartaal van 2022 kwam de omzet hoger uit dan kenners hadden verwacht, op 32,2 miljard dollar. Omgerekend is dat zo'n 29,3 miljard euro. Ten opzichte van het einde van 2021 was de omzet wel lager.
Over heel vorig jaar kwam de omzet van Meta uit op 116,6 miljard dollar, een daling van 1 procent ten opzichte van 2021. De kosten kwamen wel veel hoger uit en dat leidde tot een winst van 23,2 miljard dollar, 41 procent lager dan in 2021.