• Dinsdag kwam een aantal bedrijven met een notering op de Amsterdamse beurs met de cijfers naar buiten.
  • Flitshandelaar Flow Traders haalde iets hogere inkomsten vergeleken met het slotkwartaal van 2020.
  • Softwarebedrijf CM.com profiteerde van de groei van online winkelen en de behoefte aan online chatdiensten.

Het seizoen voor de kwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven is weer van start gegaan. Beleggers kijken hierbij niet alleen naar de resultaten over de eerste drie maanden van 2021. Ook de vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn belangrijk, met de heropening van de economie in het vooruitzicht.

Dinsdag kwam een aantal bedrijven met een notering op de Amsterdamse beurs met de cijfers naar buiten. Flitshandelaar Flow Traders haalde iets hogere inkomsten vergeleken met het slotkwartaal van 2020; softwarebedrijf CM.com profiteerde van de groei van online winkelen en de behoefte aan online chatdiensten.

Het aandeel Flow Traders won dinsdagochtend licht op de Amsterdamse beurs met een plus van 1,6 procent. Beleggers stuurden het aandeel CM.com met bijna 6 procent omhoog.

Dinsdag na het sluiten van de beurs komt toeleverancier van de chipindustrie ASMI met de cijfers naar buiten.

Flow Traders: aandelengekte goed voor handelsinkomsten

Beursintermediair Flow Traders heeft in de eerste drie maanden van het jaar geprofiteerd van de woelige beurshandel.

De opbrengsten voor de 'flitshandelaar' stegen ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. Een monsterwinst zoals in het eerste kwartaal van 2020 zat er echter niet in.

Flow Traders zorgt bij de handel op aandelenbeurzen voor de vraag- en aanbodprijzen en strijkt het tussenliggende verschil als inkomsten op. Daardoor maakt het voor de verdiensten van het bedrijf niet uit of de beurskoersen hard omhoog of omlaag gaan.

In het eerste kwartaal van dit jaar zorgden onder andere de gekte rond aandelen die favoriet waren onder leden van forumsite Reddit voor een stormachtig koersverloop op de beurzen. Daarnaast braken beursgraadmeters record na record omdat beleggers optimistisch zijn over het herstel van de economische crisis.

De handelsinkomsten van Flow Traders bedroegen daardoor 142,2 miljoen euro, tegenover 130,3 miljoen euro in de laatste drie maanden van 2020.

De nettowinst daalde van kwartaal op kwartaal juist licht, van 66,2 miljoen euro in de laatste drie maanden van 2020 tot 61,6 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar. Dit had vooral te maken had met een aandelenbonus voor personeel van de beursintermedair.

De resultaten zijn fiks lager dan in het eerste kwartaal van 2020, toen Flow Traders profiteerde van de ergste koersverliezen op Wall Street en het Damrak in drie decennia. Daardoor zag het bedrijf zijn winst destijds meer dan vertienvoudigen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Flow Traders boekte in de eerste drie maanden van 2020 een nettowinst van liefst 262 miljoen euro.

Flow Traders boort ook een nieuwe markt aan. Het bedrijf hoopt te profiteren van de toegenomen handel in cryptovaluta's als de bitcoin. Onlangs registreerde Flow Traders zich bij toezichthouder De Nederlandsche Bank voor het verkopen van cryptomunten voor traditioneel geld.

CM.com: sterke vraag naar software voor chatdiensten

Techbedrijf CM.com blijft profiteren van de toename van webwinkelen tijdens de coronapandemie. In het eerste kwartaal gingen omzet en brutowinst opnieuw omhoog bij de onderneming die chatdiensten levert waardoor bedrijven klantcontact kunnen onderhouden.

CM.com kijkt bovendien vol vertrouwen naar heel 2021 en denkt na de lockdowns sneller te kunnen groeien.

CM.com nam in de eerste drie maanden van het jaar betalingsdienstverlener PayPlaza over. Het bedrijf verleende ook al betalingsdiensten en wil daarin verder groeien. Ook de ticketingtak, die de kaartverkoop regelt voor onder meer festivals en musea, groeit. Eerder deze week gaf CM.com aan Yourticketprovider te kopen.

Maar ook zonder overnames groeit CM.com stevig door. De omzet steeg met 73 procent naar 47,7 miljoen euro. Op eigen kracht, dus zonder overnames, was dat groeipercentage 64 procent. Die groei kwam van alle takken, de chatdiensten, de betaaldiensten en de kaartverkoopdiensten.

De chatdiensten droegen echter het meeste bij tijdens de coronacrisis omdat veel winkels vooral onlineverkoop en dus laagdrempelige manieren nodig hebben om contact te houden met hun klanten.

De brutowinst verdubbelde zowat naar 12 miljoen euro. Op eigen kracht groeide die met twee derde.

Voor heel dit jaar rekent CM.com op een omzet van tussen de 205 miljoen en 225 miljoen euro. Als de cultuur-, reis- en evenementensectoren weer open gaan na de coronacrisis kan de ticketingtak goede zaken gaan doen, verwacht het Brabantse bedrijf. Dat zal een lichte daling bij de chatdiensten meer dan goedmaken, al verwacht CM.com dat webwinkelen en contact via de chat voor veel winkels ook na de heropening van de fysieke vestigingen belangrijk zal blijven.

ASMI: tekort aan computerchips

Bij de cijfers van de Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) over het eerste kwartaal zal de aandacht vooral uitgaan naar het wereldwijde chiptekort. ASMI komt dinsdag nabeurs met de resultaten naar buiten.

Om tekorten aan computerchips tegen te gaan hebben grote chipproducenten aangekondigd de productiecapaciteit fors te vergroten, wat gunstig kan uitpakken voor leveranciers als ASMI. De onderneming levert bijvoorbeeld systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

Op de beurs in Amsterdam is de koers van ASMI de laatste tijd flink gestegen, net als die van de Nederlandse branchegenoten ASML en Besi. Grote chipconcerns zoals het Taiwanese TSMC en het Amerikaanse Intel gaan vele miljarden dollars investeren in uitbreiding van de capaciteit om zo het tekort tegen te gaan.

Dat tekort treft vooral de auto-industrie waardoor autofabrikanten als Volkswagen, Daimler en General Motors (GM) fabrieken tijdelijk hebben moeten stilleggen.

ASMI sprak in februari voor het eerste kwartaal een verwachting uit voor een omzet tussen de 380 miljoen tot 400 miljoen euro. Voor de orderontvangst werd toen een vergelijkbare bandbreedte gegeven.

LEES OOK: Zit er nog meer rek in de stijging van halfgeleideraandelen als ASML, ASMI en Besi? Dit zeggen de grafieken