- Beleggers in de VS reageerden donderdag verheugd op de meevallende resultaten van Meta, het moederbedrijf van onder meer Facebook.
- Nabeurs kwamen techreuzen Amazon en Intel met de kwartaalcijfers naar buiten.
- Amazon waarschuwde voor lagere uitgaven van klanten aan clouddiensten.
- Lees ook: Dit zijn 3 indicatoren die signalen geven over de bodem van de beurs tijdens een economische recessie, volgens analisten van Bank of America
Het seizoen voor de kwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven is in volle gang, met deze week veel grote Amerikaanse techfondsen die de boeken openden.
Meta Platforms maakte donderdag een flinke koerssprong, na de publicatie van goed ontvangen resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar. Het moederbedrijf van Facebook en Instagram steeg bijna 14 procent op de aandelenbeurs van New York.
Meta zag de kwartaalopbrengsten stijgen met 3 procent op jaarbasis tot 28,6 miljard dollar. Voor het tweede kwartaal voorziet Meta zelfs een verdere verbetering naar mogelijk 32 miljard dollar. De cijfers zijn veel sterker dan analisten hadden verwacht. Meta lijkt voor te sorteren op herstel van zijn positie op de markt voor digitale advertenties.
De Dow-Jonesindex eindigde donderdag met een plus van 1,6 procent op 33.826,16 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 2 procent omhoog tot 4.135,35 punten. Techbeurs Nasdaq steeg 2,4 procent tot 12.142,24 punten.
Donderdag nabeurs kwamen techreus Amazon en chipmaker Intel met de resultaten naar buiten. In de nabeurshandel zakte het aandeel Amazon met 2 procent, terwijl het aandeel Intel met bijna 5 procent steeg.
Amazon groeit sterk in eerste kwartaal, maar ziet dat klanten bezuinigen op clouddiensten
Techconcern Amazon heeft in het eerste kwartaal de omzet opgevoerd. Dat kwam onder meer door advertentiesystemen die op basis van kunstmatige intelligentie (AI) werken, stelde topman Andy Jassy. Daardoor kan Amazon gerichtere reclames aanbieden en betalen adverteerders meer.
Maar ook de cloudtak groeide stevig, ondanks terughoudendheid bij bedrijven om diensten af te nemen. Ook hier speelt de toegenomen aandacht voor AI-systemen een rol. Amazon waarschuwde in de toelichting op de cijfers echter voor mogelijke terughoudendheid bij klanten bij uitgaven aan clouddiensten, gelet op de economische uitdagingen.
De omzet van Amazon ging in het eerste kwartaal met 9 procent omhoog ten opzichte van een jaar eerder tot 127,4 miljard dollar, omgerekend een kleine 116 miljard euro. Cloudtak AWS noteerde een groei van 16 procent.
De nettowinst van Amazon kwam uit op 3,2 miljard dollar. Een jaar eerder leed het webwinkelconcern nog een verlies van 3,8 miljard dollar. Amazon moest opnieuw afschrijven op zijn belang in de maker van elektrische voertuigen Rivian. Deze keer kostte dat het bedrijf 500 miljoen dollar.
Verder deed Amazon goede zaken via filmstudio MGM. De film Creed III haalde al ruim 250 miljoen dollar op in de bioscoop. Bij videostreamingdienst Prime Video scoorden de mede door artiest Donald Glover bedachte serie Swarm, net als The Consultant. Ook de serie Daisy Jones & The Six werd goed bekeken.
Voor het huidige kwartaal rekent Amazon opnieuw op een omzetgroei, van tussen de 5 en 10 procent op jaarbasis.
Intel ziet verlies oplopen, maar omzet iets beter dan verwacht
Chipmaker Intel rekent erop meer verlies te maken in het lopende kwartaal dan waar beleggers op gerekend hadden. Het bedrijf rekent wel op een hogere omzet, maar de kosten om zijn chipfabrieken te moderniseren lopen harder op. Ook heeft de grootste chipproducent van de Verenigde Staten last van te veel voorraden, wat het bedrijf ook geld kost.
In de eerste drie maanden behaalde Intel een omzet van 11,7 miljard dollar, omgerekend 10,6 miljard euro. De brutowinstmarge daalde daarbij wel aanzienlijk en dat leidde ertoe dat er uiteindelijk een nettoverlies van 2,8 miljard dollar overbleef.
De omzet was wel iets hoger dan analisten hadden verwacht, terwijl het verlies iets lager was dan ingeschat.
Vorig jaar zette Intel in het eerste kwartaal nog een winst van 8,1 miljard dollar in de boeken. Sindsdien is de vraag naar computers, een van de belangrijkste markten voor Intel, echter sterk afgenomen.
Ook in het tweede kwartaal rekent Intel er niet op de brutowinstmarge omhoog te krijgen. Het bedrijf geeft aan flink te blijven investeren om er weer bovenop te komen, maar dat gaat voorlopig nog wel ten koste van de winstgevendheid.