Op de Chinese beurzen reageerden beleggers maandag enthousiast op tekenen van economisch herstel. De zogeheten CSI 300 Index, met daarin de driehonderd grootste aandelen die worden verhandeld op de beurzen van Shanghai en Shenzhen, veerde tussentijds bijna 2 procent op. Het gaat om de sterkste koerswinst in meer dan een maand.

In het paasweekend toonden nieuwe cijfers van het Chinese statistiekbureau aan dat de industrie van het land na vijf maanden van krimp weer groei laat zien. Beleggers zien dit als een positief signaal. De op een na grootste economie van de wereld ondervond afgelopen jaar hinder van een vastgoedcrisis, laag consumentenvertrouwen en een afzwakkende wereldeconomie. De nieuwe cijfers suggereren dat het dieptepunt mogelijk achter de rug is.

De Japanse Nikkei-index ging wel meer dan 1 procent omlaag, nadat uit een rapport bleek dat het vertrouwen onder grote fabrikanten in het land voor het eerst in vier kwartalen licht is gezakt. Een punt van zorg is de sterk gedaalde waarde van de Japanse yen. De Japanse autoriteiten willen mogelijk maatregelen nemen, maar bedrijven zijn bang dat zij daarvan nadeel zullen ondervinden.

De beurs in Amsterdam is op tweede paasdag gesloten. Maar sommige beurzen in Azië gingen maandag wel open. Ook op Wall Street wordt later op de dag weer gehandeld.

Inflatiecijfers eurozone en arbeidsmarkt VS in het vizier

Macro-economische cijfers domineren naar verwachting de nieuwe beursweek. Nieuwe inflatiecijfers geven de financiële markten mogelijk meer richting bij hun inschattingen van het rentebeleid van centrale banken. Ook verschijnen nieuwe gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Op de Europese beurzen, die door Pasen veelal een verkorte handelsweek kennen, kunnen inflatiecijfers voor de eurozone voor beweging zorgen. Aanstaande woensdag wordt bekend hoe sterk de prijzen voor consumenten in doorsnee stegen in de eurolanden.

De inflatie in de eurozone is na een recordreeks van renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) flink afgenomen vergeleken met het hoogtepunt van bijna 11 procent in 2022. In februari bedroeg de inflatie nog maar 2,6 procent.

Binnen de ECB wordt dan ook druk gedebatteerd over wanneer de centrale bank kan gaan beginnen met het verlagen van de rente, nu de inflatie het doel van 2 procent nadert. Begin deze maand zei ECB-president Christine Lagarde nog dat de ECB meer bewijs nodig heeft dat de inflatie in de eurozone voldoende is afgekoeld, nadat de centrale bank de rentetarieven opnieuw ongewijzigd had gelaten. Maar afgelopen vrijdag betoogde de Franse centralebankvoorzitter François Villeroy de Galhau dat te lang wachten met een verlaging ook economische schade kan veroorzaken.

Beleggers kijken ook uit naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt. De banengroei in de Verenigde Staten viel in februari sterker uit dan alom verwacht. De arbeidsmarkt speelt samen met de inflatie een grote rol bij het rentebeleid van de Federale Reserve. Sterke banengroei zou de Fed kunnen bewegen om de rente langer hoog te houden, wat vaak nadelig is voor de waarde van aandelen.

Afgelopen week boekten aandelenbeurzen in Europa en de VS winsten. De AEX, de bekendste index op het Damrak, klom donderdag naar een recordniveau en won in een week tijd 0,9 procent. De S&P 500 in New York boekte een weekwinst van 0,2 procent.

LEES OOK: Waanzinnig sterk eerste kwartaal voor beleggers: kan de beurs dat volhouden?