- Beleggingsstrateeg Mike Edwards denkt dat beurzen onvoldoende rekening houden met de positieve effecten van de heropening van China.
- Op korte termijn kan dit leiden tot fors hogere bestedingen door Chinese consumenten.
- Vooral Europese bedrijven kunnen hiervan profiteren.
- Lees ook: Beleggen in Europese aandelen met een ETF op de Stoxx Europe 600: dit moet je weten over de kansen, kosten en risico’s
Het einde van het Chinese zero-Covidbeleid en de daaropvolgende economische heropening van het land is zonder een belangrijke factor die financiële markten dit jaar wind een zetje in de rug geeft.
Hoewel beleggers dit nieuws met open armen hebben ontvangen, denkt beleggingsstrateeg Mike Edwards van Weiss Multi-Strategy Advisers dat ze zich nog niet realiseren in welke mate de Chinese economie de aandelenmarkt kan helpen.
“Over het algemeen zijn er bedenkingen over de mate waarin de Chinese economie weer opengaat”, aldus Edwards tijdens een recente aflevering van The Contrarian Investor Podcast. Volgens de beleggingsstrateeg lijken financiële markten het nieuws uit China nog niet volledig te hebben ingeprijsd.
“Vanuit elk denkbaar beleidsperspectief – monetair, fiscaal, regulering – voeren de Chinese beleidsmakers een accommoderend beleid en proberen ze de groei te stimuleren”, aldus Edwards. “Dit in een tijd waarin de meeste centrale banken in ontwikkelde markten opzettelijk restrictief zijn en verkrappen, of in die richting worden gedwongen.”
Vooral Europa kan profiteren van heropening van China
Hoewel de Chinese lockdown een zware tol heeft geëist, gelooft Edwards dat de effecten van de ommezwaai van het overheidsbeleid zich uitstrekken tot buiten de grenzen van China.
Volgens Edwards kan met name Europa ervan profiteren. De betere prestaties van Europese aandelenmarkten in vergelijking met de VS tot nu toe dit jaar kunnen deels worden toegeschreven aan de aanzienlijk grotere afhankelijkheid van de Chinese economie.
"Ik denk dat Europa de voorkeur verdient boven de VS", aldus Edwards. Dit heeft onder meer te maken met grote, beursgenoteerde luxebedrijven zoals het Franse LVMH, dat China als belangrijke afzetmarkt kent.
Edwards benadrukt dat de strikte lockdowns in China ervoor hebben gezorgd dat Chinese consumenten geld hebben opgepot dat alsnog willen besteden — een trend die waarschijnlijk blijvende gevolgen zal hebben. "Ik denk niet dat het eenmalig is, als het aankomt op de heropleving van de Chinese reisbranche en dienstverlening," zei hij.
Investeren in China voor de lange termijn
Edwards maakt het voorbehoud dat beleggen in China zelf voor de langere termijn riskant kan blijven, gelet op het geopolitieke klimaat, de malaise in de Chinese vastgoedsector en de pogingen van de VS om productiefaciliteiten op termijn terug te brengen naar Amerika.
Daar komt bij dat de Chinese bevolking voor het eerst in zes decennia officieel is gekrompen. Die trend zou de komende decennia een aanzienlijke bedreiging kunnen vormen voor de economische groeiperspectieven.
Aan de andere kant wijst Edwards op de aanzienlijke Chinese innovatie op het gebied van geavanceerde technologie, zoals op terreinen als kunstmatige intelligentie en kwantumcomputers, die enorm gunstig zouden kunnen zijn voor wereldwijde inspanningen op het gebied van informatiebeveiliging.
En op de lange termijn gelooft Edwards ook dat de Chinese economie met succes kan overgaan in een hybride economie, die zich richt op zowel de binnenlandse vraag als de wereldwijde export. Wel denkt hij dat de jaren van zeer sterke economische groei voorbij zijn.