• De Chinese aandelenmarkten gingen woensdag omlaag, na een waarschuwing van de Chinese premier dat de economie kampt met neerwaartse druk.
  • Op de korte termijn staat China voor een aantal uitdagingen, waaronder de schuldencrisis op de vastgoedmarkt en de oplaaiende coronapandemie.
  • Voor de langere termijn ziet econoom Arjen van Dijkhuizen ABN AMRO drie scenario’s voor China.

De Chinese aandelenmarkten gingen woensdag omlaag. Beleggers waren niet bereid om risico’s te nemen nadat de Chinese premier Li Keqiang waarschuwde dat de op een na grootste economie ter wereld opnieuw kampt met “neerwaartse druk”.

Ook het strikte coronabeleid dat de Chinezen hanteren doet de economie geen goed. In Beijing werd dinsdag op de twee luchthavens van de Chinese hoofdstad al ongeveer de helft van alle vluchten geannuleerd vanwege strengere lokale coronamaatregelen.

De hoofdindex in Shanghai noteerde tussentijds 0,6 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong zakte 1 procent.

De Chinese economie kwam de afgelopen maanden onder druk te staan door de pogingen van de overheid om de groei in de vastgoedsector af te remmen.

Daarbij kampte het land in oktober ook met stroomtekorten die onder andere de industriële productie raakte. In het derde kwartaal van dit jaar groeide de economie op jaarbasis met 4,9 procent, wat aanzienlijk trager was dan in de eerste twee kwartalen van dit jaar.


Bron: tradingeconomics.com

Premier Li pleitte wel voor een mogelijke verlaging van de belastingen en heffingen voor bedrijven, om met name kleine en middelgrote bedrijven in het land te ontzien.

Wat "neerwaartse druk" precies inhoudt en wat de oorzaak daarvan is, liet Li in het midden. Doorgaans gebruiken Chinese overheidsfunctionarissen die uitdrukking om te verwijzen naar een vertraging van de economie. Ook Li gebruikte deze uitdrukking vaker.

Volgens de premier heeft de economie "kruislingse" aanpassingen nodig om vaart te houden, zo zei hij tijdens een bezoek aan de hoogste markttoezichthouder van het land. Dat zou kunnen betekenen dat China met fiscale en monetaire regelingen wat meer op de lange termijn gaat sturen, in plaats van kortetermijnmaatregelen te nemen om de economie te ondersteunen.

Li riep verder op tot het creëren van een beter ondernemingsklimaat door alle soorten bedrijven gelijk te behandelen. Ook pleitte hij voor beter markttoezicht, waarbij hij in het bijzonder sprak over inspanningen om monopolies te bestrijden, oneerlijke concurrentie tegen te gaan en hamsteren te voorkomen.

Scenario's voor groei China op langere termijn

In een woensdag gepubliceerd rapport over China schetst econoom Arjen van Dijkhuizen van ABN AMRO drie scenario's voor de Chinese groei op de langere termijn.

Die scenario's hangen samen met een viertal uitdagingen waar China voor staat: de toenemende politieke en economische rivaliteit met de VS en Europa, het vermogen van China om zelf geavanceerde technologie te ontwikkelen en productiviteitsgroei te boeken, de ontwikkeling van de schuldencrisis rond vastgoedbedrijven en de klimaatcrisis.

In het eerste scenario, dat Van Dijkhuizen 'Doormodderen' noemt, kan China belangrijke uitdagingen redelijk goed aan. Dit resulteert in een gemiddelde economische groei in de periode tussen 2021 en 2035 die iets lager ligt dan 4,7 procent. China haalt dan in 2023 al de status van 'hooginkomensland.'

Het tweede scenario, genaamd 'Confrontatie', gaat uit van een verharding van de strategische confrontatie met de VS en Europa. Dit gaat gepaard met een sterkere groeivertraging, waarbij de jaarlijkse groei terugzakt tot gemiddeld 3,3 procent in de periode tot 2035. Dit heeft ook gevolgen voor de groei van de wereldeconomie, waar China de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage aan leverde.

In het derde scenario, getiteld 'Samenwerking', lukt het China om vooral op klimaatgebied met het Westen samen te werken. Dit resulteert per saldo in een wat grotere groei van gemiddeld 5,2 procent per jaar in de periode tot 2035.

De drie scenario's hebben ook gevolgen voor de welvaartsgroei in China, zoals gemeten aan het inkomen per hoofd van de bevolking.

In het Confrontatie-scenario stijgt het inkomen per hoofd van de bevolking in China naar rond de 25.000 dollar per jaar in 2035, terwijl het Samenwerking-scenario een inkomen per hoofd van de bevolking van meer dan 30.000 dollar oplevert.

Het inkomen per hoofd van de bevolking lag in China op 10.500 dollar in 2020. Ter vergelijking: in de VS was dit ruim 63.500 dollar afgelopen jaar en Nederland zat op ruim 52.000 dollar, volgens gegevens van de Wereldbank.

LEES OOK: Dit gaat China doen als vastgoedreus Evergrande omvalt: bescherming huizenkopers heeft hoogste prioriteit