Eén van de belangrijkste vragen die beleggers dit jaar bezighoudt, betreft de signalen dat er een recessie aankomt in de Verenigde Staten die de beurs zou kunnen raken. Onzekerheid over een recessie maakt het lastig om de juiste beleggingsstrategie te kiezen.

Juist vanwege de mogelijkheid van verschillende uitkomsten, heeft beursstrateeg David Lefkowitz van UBS Global Wealth Management, gekozen voor een strategie om bij verschillende scenario’s goed te kunnen presteren.

Lefkowitz neemt de nodige voorzorg in acht, gelet op de nog altijd hoge inflatie in verschillende delen van de wereld, de relatief hoge waarderingen van aandelen in met name de VS en het feit dat sprake is van een ‘omgekeerde rentecurve’. Dat laatste wil zeggen dat kortlopende rentes hoger zijn dan langlopende rentes. Dat is historisch gezien vaak een voorbode van een economische recessie.

Verder hebben banken in de VS hun leenvoorwaarden aangescherpt, wat druk kan zetten op de toekomstige winstgevendheid van bedrijven.

Lefkowitz hanteert een basisscenario zonder recessie in de VS, waarbij de brede S&P 500-index zich rond 4.000 punten blijft bewegen en eind dit jaar op 3.800 punten staat. Dat impliceert een daling van 10 procent ten opzichte van het huidige niveau bijna 4.200 punten.

Mocht de VS wel in een recessie belanden, dan voorziet Lefkowitz een daling van aandelenmarkten met 20 procent. "Als de arbeidsmarkt afkoelt en de werkloosheid stijgt naar 4,5 procent tot 5,5 procent, dan gaat de aandelenmarkt dat voelen. Op dat moment komen bedrijfswinsten namelijk serieus onder druk te staan", zegt Lefkowitz tegen Insider.

David Lefkowitz, hoofd Amerikaanse aandelen van UBS Global Wealth Management. Foto UBS

De andere mogelijkheid is dat de Amerikaanse centrale bank erin slaagt om de economie een 'zachte landing' te laten maken. In dat geval kunnen aandelenmarkten 5 procent tot 10 procent stijgen.

Hiermee is het opwaartse potentieel in de ogen van de beursstrateeg van UBS kleiner dan het neerwaartse risico voor de beurs.

"Hoewel een recessie niet als basisscenario geldt, willen we dit risico niet uitsluiten. We bouwen dit in bij onze beleggingsstrategie als we naar de verhouding tussen risico en rendement kijken", legt Lefkowitz uit.

Beleggen met verschillende scenario's

Lefkowitz is momenteel in algemene zin enthousiaster over obligaties dan aandelen. Hij heeft dan ook een relatieve onderweging van aandelen en een overweging van obligaties aangebracht in zijn beleggingsportefeuille.

"Voor de aandelenmarkt ziet de verhouding tussen risico en rendement er niet aantrekkelijk uit, zeker nu er diverse waarschuwingssignalen zijn die tot voorzichtigheid manen. Op de vastrentende markt kun je redelijke rendementen behalen, tegen aanzienlijk lagere beweeglijkheid", aldus de beursstrateeg.

Dit wil echter niet zeggen dat Lefkowitz aandelen helemaal links laat liggen. Om voorbereid te zijn op verschillende economische uitkomsten, kiest hij voor een mix van defensieve en cyclische sectoren.

Als het gaat over klassieke, defensieve sectoren die redelijk blijven presteren in tijden van recessie, heeft Lefkowitz een voorkeur voor producenten van dagelijkse consumptiegoederen en nutsbedrijven. Maar voor het evenwicht legt hij ook extra nadruk op bepaalde cyclische sectoren zoals financiële dienstverleners en energie, alsook industriebedrijven. Daarbij kijkt hij naar relatief laag gewaardeerde segmenten van de markt.

"Als er een zachte landing van de economie komt, kunnen goedkopere, cyclische sectoren het relatief goed gaan doen", legt de beursstrateeg uit. Wat de industrie betreft kijkt Lefkowitz onder meer naar infrabedrijven en defensieconcerns die bijvoorbeeld profiteren van het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

In de energiesector zoekt hij bedrijven die kunnen profiteren van verhoogde investeringen in hernieuwbare energie en fossiele brandstoffen, gelet op mogelijke problemen met schaarste.

De zorg- en farmasector springt er voor Lefkowitz overigens niet uit. Hoewel dit als een defensieve sector wordt gezien, hanteert de beursstrateeg een neutrale weging.

De sterkst presterende sector is dit jaar in de VS zonder twijfel de techbranche, waar vooral Big Tech het uitstekend doet. Toch is Lefkowitz momenteel onderwogen in de techsector. Hij vindt de waardering erg hoog en denkt dat de kans op blijvende outperformance beperkt is. "Als er een hardere landing van de economie komt, komen de winsten in de techsector onder druk te staan, net als in andere sectoren. Dit terwijl de waarderingen van techaandelen momenteel tot de hoogste in de markt behoren", legt hij uit.

Kijkend naar verschillende regio's in de wereld geeft Lefkowitz momenteel de voorkeur aan opkomende markten boven Amerikaanse aandelen. Hij denkt dat een verzwakking van de dollar en de heropening van de Chinese economie opkomende economieën in de kaart kan spelen. Bovendien zijn de waarderingen in emerging markets lager dan in de VS en is er opwaarts potentieel voor de winstgevendheid van bedrijven uit opkomende landen, na eerdere winstdalingen.

LEES OOK: Aandelen surfen omhoog op technisch momentum, terwijl de rente ook stijgt