- Beurzen hebben het zwaar dit jaar en het lijkt erop dat de ‘bear market’ voor aandelen nog niet voorbij is.
- Beleggingsstrateeg Jason Draho van de Zwitserse zakenbank UBS waarschuwt dat het niet slim is om nu al op koopjesjacht te gaan.
- Draho geeft aan wat je als belegger kunt doen om je vermogen te beschermen op de onrustige beurs.
- Lees ook: Stijgende rentes, dalende koersen: is het handig om nu te beleggen in obligaties?
Beleggingsstrateeg Jason Draho van de Zwitserse zakenbank UBS maakt geen grapje als hij zegt dat het huidige beursklimaat problemen schept voor vrijwel alle soorten beleggingen.
De Amerikaanse centrale bank geeft prioriteit aan het bestrijden van de inflatie met een verkrappend monetair beleid. Dat zorgt voor stijgende rentes op een moment dat de economische groei onder druk staat.
Voor veel beleggingscategorieën is dit slecht nieuws, aangezien bijvoorbeeld zowel aandelen als obligaties last hebben van het klimaat van stijgende rentes. Draho geeft dan ook aan dat het risico van meer malaise op financiële markten op de korte termijn relatief hoog is.
De Amerikaanse centrale bank stuurt er volgens Draho op aan dat aandelen nog verder omlaag gaan, dat rentes stijgen (wat negatief is voor de waarde van obligaties) en dat de dollar sterker wordt. “Over het geheel genomen is dat een negatief financieel klimaat”, zegt hij tegen Insider.
Voor beleggers is het ook bijzonder lastig om veilig te beleggen in de huidige omgeving. Draho waarschuwt dat aandelen en obligatiekoersen voorlopig waarschijnlijk in dezelfde richting blijven bewegen (dat wil zeggen: neerwaarts), vanwege de zorgen over de hoge inflatie en stijgende rentes.
Bij een klassieke beleggingsportefeuille die is samengesteld uit aandelen en obligaties, bieden deze twee beleggingscategorieën normaal gesproken een tegenwicht aan elkaar. Op het moment dat bijvoorbeeld aandelen dalen, omdat het perspectief van een economische recessie de winstgevendheid van bedrijven onder druk zet, doen obligaties het vaak beter. Dat komt mede omdat centrale banken dan geneigd zijn om rentes te verlagen om de economie te steunen. En lagere rentes gaan gepaard met hogere koersen van obligaties.
Maar in het huidige klimaat van 'stagflatie' wil met name de Amerikaanse centrale bank de rente verhogen op een moment dat het minder gaat met de economische groei. Het risico is hierbij dat de renteverhogingen van de Fed de economie verder verzwakken.
Gevolg van de hogere rentes is sowieso dat obligaties niet als veilige haven dienen voor beleggers, want stijgende rentes zetten druk op de waarde van obligaties.
Beleggen op een onzekere beurs
De brede S&P 500-index voor Amerikaanse aandelen is dit jaar al 16 procent gedaald. En de Barclays Aggregate Bond Index, een een graadmeter voor de obligatiemarkt, staat op een verlies van bijna 10 procent.
Is het dan al tijd om op zoek te gaan naar koopjes van aandelen en obligaties die hard in waarde zijn gedaald? Draho denkt van niet, aangezien de beurs trendmatig nog een dalende lijn laat zien. "De handelsvolumes zijn relatief laag. Je ziet nog niet dat er brede bereidheid is om te kopen."
Een uitzondering is de grondstoffenmarkt. Stijgende prijzen van grondstoffen vormen de motor achter de huidige inflatiegolf. Op de grondstoffenmarkt is op veel gebieden sprake van krapte in het aanbod. Een stukje van je vermogen beleggen in grondstoffen heeft volgens Draho dan ook zeker meerwaarde, aangezien hij verwacht dat de door grondstoffen gedreven inflatie voorlopig nog aan de hoge kant blijft.
"Verder is het in bredere zin goed om het accent in je beleggingsportefeuille te leggen op vermogensklassen die gedijen in in klimaat van hoge inflatie", aldus Draho.
Wat aandelen betreft moet de nadruk wat Draho betreft liggen op kwaliteit (bedrijven met stevige financiële buffers) en waarde (bedrijven met eens sterke concurrentiepositie en een solide kasstroom).
Wat obligaties betreft denkt Draho dat de stijging van rentes ingeprijsd begint te raken en dat het vooral interessant wordt om te gaan kijken naar obligaties met langere looptijden.
Breed gespreid blijven als belegger is volgens Draho van groot belang, gelet op de grote onzekerheden op financiële markten. Die maken het moeilijk om te voorspellen wat de beurs en economie op de korte termijn gaan doen. Inzetten op een specifiek economisch scenario is riskant, aangezien het nog een aantal kanten op kan, afhankelijk van de ontwikkeling van de beurs, de inflatie, rentes en de economie in bredere zin.