• Aandelenmarkten hebben het tot dusver zwaar te verduren dit jaar. De brede, Amerikaanse S&P 500-index noteert sinds de start van dit jaar ruim 16 procent lager.
  • Volgens beursanalist Albert Edwards kan het verlies vanaf het piekniveau van zo’n 4.800 punten voor de S&P 500 oplopen tot 40%.
  • Edwards is het met topbelegger Jeremy Grantham eens dat we in een aandelenbubbel zitten.
  • Lees ook: Beurs probeert te herstellen: waarom het gevaar nog niet is geweken

Topbelegger Jeremy Grantham waarschuwt al een jaar dat aandelenmarkten, vooral in de VS, in een enorme zeepbel zijn beland.

Topanalist Albert Edwards van de Franse bank Société Générale laat in een nieuw rapport weten achter de observatie van Grantham te staan. Edwards staat overigens wel bekend als een notoire zwartkijker. Hij denkt te weten dat de beurs het nog zwaar kan krijgen de komende tijd.

“Als Jeremy Grantham gelijk krijgt en we de afgelopen tijd hebben kunnen ‘genieten’ van de vijfde grote bubbel van de moderne tijd, dan zal de komende crash verwoestende gevolgen hebben”, aldus Edwards in het rapport. “En ik denk dat Grantham gelijk heeft.”

De beurzen maakten in 2022 een abominabele start. De brede, Amerikaanse S&P 500-index is sinds begin dit jaar al meer dan 16 procent gedaald. De Amerikaanse Nasdaq-index, die veel technologie gerelateerde aandelen telt, heeft al een kwart van zijn waarde ingeleverd.

Volgens Edwards is dit pas het begin. Hij verwacht dat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, zijn voornemen om de beleidsrente fors te verhogen pas zal aanpassen als de S&P 500 zo'n 40 procent in de min staat.

Lees ook: Fed kondigt sterkste renteverhoging sinds 2000 aan – om de inflatie in te dammen gaat de rente met 0,5 procentpunt omhoog

"Het is algemeen bekend dat de Fed een diepe 'bear market' zal accepteren vanwege de inflatie. Toch denk ik dat beleggers zullen schrikken als ze ontdekken dat de Fed zijn houding niet verandert, als de S&P met 30 procent is gedaald (met alle desastreuze gevolgen van dien)", aldus Edwards in het rapport.

"Een daling van rond de veertig procent (tot een niveau van rond de 3.000 punten voor de S&P) staat ons te wachten. Pas dan zal de Fed beleggers tegemoet komen", voegt hij eraan toe. "Dit moment is dichterbij dan de meesten zich realiseren."

Wanneer barst de bubbel?

Edwards voorspelt geen specifieke tijdlijn voor het barsten van de zeepbel op de beurs.

De Amerikaanse centrale bank voelt de druk om fors in te grijpen om de hoge inflatie te temmen. Daartoe wil de Fed een reeks renteverhogingen doorvoeren om lenen duurder te maken voor bedrijven en consumenten. Dit kan een remmend effect hebben op de economische vraag.

Na de recente renteverhoging van 0,5 procentpunt schommelt het belangrijkste rentetarief van de Federal Reserve momenteel tussen de 0,75 en 1,0 procent.

In juni verhoogt de Amerikaanse centrale bank naar verwachting de rentes met nog eens 0,25 procentpunt tot 0,5 procentpunt. Hiermee komt de rente in de regio van 1 tot 1,5 procent.

Tech- en groeiaandelen lijden momenteel het meest op de beurs, aangezien zij het meest hebben geprofiteerd van lage rentes. Daarom vergelijkt Edwards de huidige stand van zaken met de dotcombubbel - die hij destijds ook voorspelde. De analist waarschuwt zijn collega's dat ze de mogelijke verliezen op de beurs onderschatten.

In de grafieken hieronder worden de waarderingen en winsten in de techsector van 2000 en nu met elkaar vergelijken.

Foto: Societe Generale

"Ik geloof absoluut dat de onrust rond Amerikaanse tech- en internetaandelen, waaronder die van de grootste bedrijven (FAANG), zorgt voor vergelijkbare sprongen van techaandelen 2000 en 2001", schrijft Edwards.

"Ik denk dat de meeste commentatoren op dit moment focussen op de kwetsbaarheid van de Amerikaanse techsector voor de stijgende rentes. Niemand houdt zich bezig met het feit dat de markt gaat imploderen, omdat de winsten tegen beginnen te vallen voor 'groei'-aandelen, die gevangen zitten in een neerwaartse spiraal", aldus Edwards.

Amerikaanse economie blijft vooralsnog sterk

Het is nog steeds onduidelijk hoe de Amerikaanse economie zal reageren op het verkrappende monetaire beleid van de centrale bank. De arbeidsmarkt is nog altijd erg sterk met een laag werkloosheidpercentage van 3,6 procent en een robuuste banengroei.

In april kwamen er 428.000 nieuwe banen bij, bijna 30.000 meer dan verwacht. In diezelfde maand groeide het inkomen ook 5,5 procent vergeleken met het jaar ervoor.

De sterk gestegen inflatie blijft echter de grootste boeman voor de economie. Deze geldontwaarding begint nu ook de doorsnee burger te beïnvloeden. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen bevindt zich volgens de University of Michigan op het laagste punt sinds 2011.

De Fed probeert de situatie te redden door het monetaire beleid zodanig te verkrappen dat de inflatie wordt geremd, zonder een recessie te veroorzaken. De vraag is uiteraard of dat gaat lukken.

LEES OOK: Beurs probeert te herstellen: waarom het gevaar nog niet is geweken