De beurs houdt z’n adem in een voor een aantal belangrijke ontknopingen: de Amerikaanse verkiezingen, Brexit en de tweede coronagolf.
Intussen maken ook de grote Amerikaanse techreuzen pas op de plaats.
Zolang de markt geen positie kiest, heeft het weinig zin om in te zetten op een stevige beurscorrectie of een nieuwe aandelenrally, aldus beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem.
ANALYSE – Beleggers zijn in de ban van een aantal cliffhangers. In de aanloop naar de ontknoping houdt de markt z’n adem in.
Hoe sterk worden de kwartaalcijfers van techreuzen als Apple, Facebook, Amazon en Microsoft? Komt er een handelsakkoord voor de Brexit en een groot economisch steunpakket in de VS? Loopt de tweede coronagolf uit de hand? En als klap op de vuurpijl het titelgevecht: “Slow Joe versus The Don.”
De strijd om het Amerikaanse presidentschap is natuurlijk één van de interessantste onzekerheden voor beleggers. Peilingen geven aan dat president Donald Trump iets van zijn achterstand inloopt, maar zeker in nationale peilingen is het gat met Biden nog groot. Het zal waarschijnlijk weer een indrukwekkende apotheose worden, waarbij de uitkomst uiteindelijk zelfs in de rechtszaal beslist zou kunnen worden. Volgende week meer daarover.
Deal or no deal?
Zowel de komst van een nieuw stimuleringspakket in de VS als de onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de EU en het VK, kunnen serieuze economische invloed hebben. Daarom worden beide hoofdpijndossiers scherp gevolgd op financiële markten.
Als we beginnen in de VS dan is het van groot belang dat een nieuwe steunpakket er snel doorkomt. Diverse economische data wijzen erop dat de motor begint te haperen zonder extra geld. Nu het zogenaamde “shopping season” voor de deur staat in de Verenigde Staten, is het belangrijk dat de consument de portemonnee gaat trekken. Als de Amerikaanse consument op de rem trapt, is dat een aanzienlijk economisch risico.
Iedereen is het er wel over eens dat er een fors fiscaal steunpakket moet komen, maar de precieze invulling daarvan is een politiek steekspel geworden. Hoe langer dit duurt, des te groter de gevolgen. De wisselende hoopvolle en negatieve berichten op dit front dragen sterk bij aan de huidige jojo-bewegingen van aandelenindices.
Tja, en dan de Brexit. Ook zo’n oneindig verhaal met een hoop tromgeroffel en bombarie, met in onze ogen alleen maar verliezers. De naderende deadline voert de druk op, hoewel dan soms alles ineens vloeibaar lijkt te worden.
Het moge duidelijk zijn dat een harde Brexit voor niemand goed is en dat bedrijven in zowel het VK als de EU hieronder lijden. Laten we hopen dat het gezond verstand overheerst.
Hoe presteren de Amerikaanse techreuzen?
Komende week publiceren onder andere Facebook, Alphabet, Amazon, Microsoft en Apple de kwartaalcijfers. Deze techbedrijven hebben door hun sterke prestaties en de zware weging in Amerikaanse aandelenindices dit jaar voor een groot gedeelte de kar getrokken.
Een bedrijf dat ook in dit rijtje hoort, streamingdienst Netflix, presenteerde deze week enigszins tegenvallende cijfers. Hoewel het qua inkomsten goed gaat, houdt Netflix last van een afnemende groei van de abonnementen. Dit is vooral het gevolg van de toenemende concurrentie van Walt Disney, HULU, HBO, Apple en andere partijen die allemaal eigen streamingkanalen hebben opgezet.
De concurrentie tussen streamingdiensten is moordend en de vraag is of er één of twee partijen met de buit vandoor gaan, of dat het een gefragmenteerde markt wordt met druk op de winstmarges.
Bij de cijfers die Facebook, Alphabet, Amazon, Microsoft en Apple komende week presenteren, kijken beleggers natuurlijk naar de resultaten, maar minstens zo belangrijk zijn de vooruitzichten voor de komende periode.
Hoewel de grote techaandelen naar verwachting volatiel zullen blijven, heeft elk van deze bedrijven een sterk verdienmodel, een robuuste balans en meerdere groeistimulatoren in combinatie met groeiende markten.
Voor ons blijven deze bedrijven winnaars, totdat het tegendeel wordt bewezen. Zoals we eerder aangaven, kan het risico van een opsplitsing van dominante techbedrijven ook voor hogere koersen zorgen. De som van de onderdelen kan in sommige gevallen namelijk meer waard zijn dan het geheel.
Voor de techreuzen geldt daarom: ‘Buy the dips’, zolang de opwaartse trends intact zijn.
Nasdaq: markt houdt z’n adem in
Gelet op het bovenstaande is het uiteraard interessant om te kijken of er zicht is op een dip van techaandelen. Om daar een idee van te krijgen, nemen we het technische beeld van de Amerikaanse Nasdaq-index erbij. Daar zie je het gezamenlijke effect van de bedrijven uit de technologiesector het duidelijkst terug.
Als je naar het beursjaar 2020 kijkt, stelde het dipje van de Nasdaq in februari achteraf niet veel voor. Raar maar waar.
Sinds maart is er een periode geweest waarbij elk dipje een koopmoment inhield voor deze index, maar inmiddels is dat niet meer zo. De oranje bolletjes in de grafiek geven aan dat de opwaartse beweging duurde van maart tot september, maar in de herfst werd het beeld anders.
De piek van de Nasdaq-index valt samen met de piek van de grote technologienamen. De koersen zijn begin oktober wat hersteld, maar de laatste weken wordt er weer gas teruggenomen.
Wanneer je de afgelopen twee maanden beziet, valt op dat er een meer zijwaarts patroon dreigt te ontstaan, in tegenstelling tot de periode tussen maart en september. Bij koersen boven 12.000 punten komt er een nieuwe versnelling aan. Onder 10.500 dreigt een aanval op 10.000.
In theorie kun je inzetten op een bepaalde uitkomst voor de genoemde cliffhangers, zoals de Amerikaanse verkiezingen, Brexit en de coronapandemie. Met als idee dat de bovenzijde van de zijwaartse bandbreedte eraan gaat, omdat het alleen maar beter kan. Of omgekeerd dat de top is gezet en dat een grotere correctie aanstaande is.
Dat kan, maar dit is niet de mening van markt momenteel. Die blijft in het midden hangen en houdt z'n adem in. Ook dat moet niet te lang duren natuurlijk.
Lees meer beursanalyses op TradeIdee.nl. Deze analyse is niet bedoeld als een advies tot het doen van individuele beleggingen.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), is onafhankelijk beleggingsspecialist. Sinds 1989 is hij nauw betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties met een actieve beleggingsstijl. Lees hier zijn meer gedetailleerde biografie.
Gökhan Erem, ook CMT, is sinds 1995 werkzaam in de financiële sector. Tot 2008 bij instituten en daarna voor eigen rekening bij LeoMont, waar hij zakelijke en particuliere klanten begeleidt. Lees hier zijn meer gedetailleerde bio.