Analisten van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase vinden de vrees voor een correctie op de beurs overdreven, ondanks de enorme koerswinsten van de afgelopen 13 maanden.

Volgens analisten van de bank blijven aandelen nog zeker 6 tot 9 maanden stijgen en zouden beleggers bij een beurscorrectie moeten (bij)kopen.

Als redenen voor de verdere stijging wijzen de analisten op de uitrol van vaccinatieprogramma’s, steun van centrale banken en overtollig spaargeld van consumenten.

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase zegt positief te zijn over wereldwijde aandelen en raadt beleggers aan om bij een beurscorrectie bij te kopen, ondanks vrees over hoge waarderingen van aandelen.

Lees ook: Beurs is binnen 13 maanden 80% gestegen: hoelang houden we dit vol?

Hoewel er enkele tekenen zijn dat aandelen een daling te wachten staat, zouden de uitrol van vaccinatieprogramma’s en het herstel van de dienstensectoren de markt moeten blijven stimuleren, aldus analisten van de zakenbank.

Aandelenmarkten zijn in de eerste maanden van van 2021 wereldwijd sterk gestegen. Deze koerswinsten zijn mede gebaseerd op de verwachte heropening van economieën en de aanhoudende stimuleringspakketten van centrale banken.

De Amerikaanse S&P 500-index sloot afgelopen week op een recordhoogte van 4.185 punten. De Amsterdamse AEX-index sloot toen op 716 punten, een stijging van 13,5 procent sinds begin dit jaar.

Sommige beursexperts vrezen dat aandelen toe zijn aan een correctie, een terugval van koersen van 10 procent tot maximaal 20 procent vanaf de recente hoogtepunten.

Lees ook: Beurscrash of een correctie: dit is het verschil tussen deze 2 veel gebruikte beursbegrippen

Toch zeggen de analisten van JPMorgan dat ze nog steeds vertrouwen hebben in een verdere stijging van aandelenkoersen. Dit vanwege het toenemende tempo waarin vaccins worden gedistribueerd, de grote hoeveelheden spaargeld van consumenten en de steun van centrale banken.

“We verminderen de weging van aandelen in de beleggingsmix niet op een termijn van zes tot negen maanden en blijven dalingen als koopkansen beschouwen”, schrijven ze. “We verwachten geen aanhoudende terugval vóór het vierde kwartaal van dit jaar.”

Rooskleurige vooruitzichten ondanks verontrustende signalen

Ondanks het optimisme geven de analisten wel aan dat er signalen zijn dat sommige markten oververhit raken. In het bijzonder wijzen ze erop dat de verhouding tussen de koersen van goud en koper in tien jaar nog nooit zo laag heeft gestaan als nu.

De analisten gebruiken de verhouding tussen de prijzen van goud en koper als sentimentsindicator, omdat beleggers vaak goud kopen als ze zich zorgen maken over koersdalingen op aandelenmarkten en koper wanneer ze vertrouwen in de markt hebben.

De relatief hoge koperprijs in verhouding tot de goudprijs zorgt dat de goud/koperratio laag is. Dit kun je volgens de analisten zien als een teken dat beleggers "zelfgenoegzaam" zijn en dus nauwelijks risico's zien. Dat geldt onder beurskenners dan weer als een mogelijk 'contrair' signaal.

Toch zien de economische vooruitzichten er volgens de analisten van JPMorgan rooskleurig uit. Zo denken ze dat de kans op nieuwe coronagerelateerde maatregelen klein is en verwachten ze dat dienstensectoren, die in de meeste ontwikkelde economieën dominant zijn, nog maar net zijn begonnen aan een herstelperiode.

Belangrijker nog is volgens de analisten dat het ondersteunende monetaire beleid van de centrale banken, dat aandelen het afgelopen jaar heeft opgestuwd, voorlopig niet zal wegvallen.  

Lees meer over beurzen: