- Beleggingsstrateeg Keith Lerner voorzag dat de beurs in juni een bodemniveau zou bereiken, waarna een opleving is gevolgd van ruim 10 procent voor aandelenmarkten.
- Maar Lerner ziet 5 risico’s die een nieuwe beursdaling kunnen inluiden.
- De beursstrateeg geeft aan hoe je op de huidige onzekere markt kunt inspelen.
- Lees ook: De beren lijken verdwenen op de beurs, maar de weg is nog niet vrij
Beursexperts zijn momenteel vaak of heel optimistisch of diep pessimistisch. Beursstrateeg Keith Lerner probeert juist een middenweg te vinden.
De hoofdstrateeg van de Amerikaanse financiële dienstverlener Truist waarschuwde in april voor een daling van de aandelen van cyclische, kleinere bedrijven toen de risico’s toenamen, en voorspelde ook de recente bodem op de aandelenmarkt van afgelopen juni correct.
Hij bleek in beide gevallen een vooruitziende blik te hebben. De Amerikaanse Russell 2000-index waarin vooral kleinere bedrijven zijn opgenomen, was in juni met 20 procent teruggevallen vanaf de piek in april. Toen stelde Lerner dat er genoeg verlies was geleden en sindsdien hebben de Russell 2000 en brede S&P 500-index weer respectievelijk 19 procent en 15 procent teruggewonnen.
Maar nu ziet Lerner het weer somber in. Hij denkt dat de huidige beursrally, die gedragen wordt door relatief sterke bedrijfscijfers en positieve data over de inflatie en de arbeidsmarkt in de VS, op z’n eind loopt.
"Na de sterke opleving van de S&P 500 richting de bovenkant van onze ramingen, lijken de afweging tussen risico en rendement minder gunstig te worden", schreef Lerner op 9 augustus in een rapport.
5 risico's voor de beurs
Er zijn vijf redenen waarom Lerner maant tot voorzichtigheid in dit stadium van de marktcyclus, zegt hij in een interview met Insider: het technische koersbeeld voor aandelen verslechtert, aandelen zijn fundamenteel gezien weer relatief duur, de winstgroei van bedrijven stagneert, de economische groei vlakt af en de Federal Reserve zal zijn monetaire beleid blijven aanscherpen.
Allereerst ziet Lerner steeds meer aanwijzingen dat de S&P 500 zijn voorlopige plafond heeft bereikt en rond het niveau van 4.200 of 4.300 punten zal gaan schommelen.
Uit technische indicatoren blijkt dat de index zowel dicht in de buurt is van de piek in mei als het 200-daagse gemiddelde. Beide zaken duiden op technische weerstand, merkt Lerner op. En dat betekent volgens hem dat het moeilijk zal zijn voor de S&P 500-index om nog verder te stijgen.

Foto: Truist
"Het is lastig om met een scenario te komen waar de beurs op korte termijn nog veel verder stijgt, na het herstel van de afgelopen maanden", zegt Lerner tegen Insider.
Naast technische redenen, zijn er volgens de beursexpert van Truist ook fundamentele overwegingen om voorzichtig te zijn over de aandelenmarkt.
De koers-winstverhouding van de S&P 500 op basis van de verwachte winst in de komende 12 maanden (de forward P/E) is voorafgaand aan de coronapandemie zelden boven het niveau van 18 keer de winst uitgekomen en staat momenteel op zo'n 17,5 keer de winst, constateert Lerner. Dat komt overeen met de verwachting voor het koersniveau van de S&P 500 op korte termijn van 4.200 tot 4.300 punten.

Foto: Truist
Een extra complicerende factor is het feit dat de rally van de S&P 500 van de afgelopen twee maanden is veroorzaakt door een hogere waardering van aandelen en niet door winstgroei, zegt Lerner. De P/E-ratio, de koers-winstverhouding op basis van de verwachte winst in de komende 12 maanden, is vanaf het niveau van 15,3 keer de winst half juni met 14 procent gestegen. Dat komt volgens Lerner omdat beleggers incalculeren dat de Fed minder agressief de rente zal gaan verhogen.
De bedrijfsresultaten over het tweede kwartaal waren goed, erkent Lerner, maar hij ziet ook tekenen van zwakte aan de horizon. De winstgroei is sinds het vierde kwartaal van 2020 niet meer zo laag geweest, blijkt uit gegevens van Factset. Ook bevindt zowel de omvang van de winst als het aantal bedrijven dat winst maakt zich nog altijd onder het 5-jaars gemiddelde.
Beleggers gaven bedrijven weliswaar het voordeel van de twijfel, maar nu ze optimistisch zijn en goed nieuws verwachten, zijn ze wellicht minder vergevingsgezind als de bedrijfswinsten gaan dalen.

Foto: Truist
Net als de bedrijfswinsten lijkt de economie het ogenschijnlijk goed te doen, maar zijn er volgens Lerner wel wolkjes aan de horizon. Het nationaal inkomen van de VS is twee opeenvolgende kwartalen gedaald. Hoewel dat niet per se betekent dat er sprake is van een officiële recessie, is wel duidelijk dat de economie niet zo enthousiast aan het groeien is als vorig jaar.
"Het is niet zo heel moeilijk om vast te stellen dat de economische groei aan het vertragen is", zegt Lerner.
De groei is vooral aan het vertragen vanwege "de meest dramatische verkrapping van het monetaire beleid van de afgelopen 30 tot 40 jaar." Dat restrictieve beleid is het antwoord op de hoogste inflatie in veertig jaar tijd. Aangescherpt monetair beleid zorgt voor hogere rentes en maakt lenen duurder. Hierdoor moet de economie afkoelen en in het verlengde daarvan de inflatie.
Hoe te beleggen nu aandelen weer flink zijn gestegen
Lerner beveelt een defensieve beleggingsstrategie aan, omdat de S&P 500-index al fors is opgelopen, maar erkent dat het moeilijk is voorzichtig te blijven, terwijl de index blijft stijgen.
De beursstrateeg denkt dat aandelen nog wat meer kunnen stijgen dan hij eerder had verwacht, omdat beleggers begin deze zomer erg negatief waren en dat deels zijn gebleven, zodat er nog heel wat cash beschikbaar is om te beleggen.
"Als er ook maar een beetje goed nieuws is, dan gaan we gewoon verder omhoog", zegt Lerner. "De markt zegt 'oké, de economie lijkt in orde en de inflatie gaat omlaag'. Dat is het Goudlokje-principe."
Hoewel het klopt dat de VS niet echt in een recessie verkeren en de inflatie mogelijk zijn hoogtepunt al heeft bereikt, denk Lerner dat het te optimistisch is om te geloven dat de beursrally voort zal duren. Volgens Lerner is er een reële kans dat de Verenigde Staten in 2023 in een recessie terecht zullen komen.
Onder deze omstandigheden richt Lerner zich vooral op aandelen in de volgende drie sectoren: energie, basale consumentenproducten en healthcare.