- De verwachtingen voor de mondiale economische groei zien er minder rooskleurig uit door geopolitieke spanningen en een verkrappend monetair beleid in de VS.
- De Amerikaanse centrale bank wil de inflatie, die het hoogste niveau in 40 jaar heeft bereikt, afremmen.
- Dit betekent volgens veel beursexperts op Wall Street dat het ondersteunen van de economische groei op het tweede plan komt. Dat is slecht nieuws voor aandelen.
- Lees ook: Hoe gaan centrale banken het risico van ‘stagflatie’ bestrijden? Dit is het grote dilemma
Afgelopen november zei voormalig bestuurder Randy Kroszner van de Amerikaanse centrale bank dat de Federal Reserve “een van de meest uitdagende perioden” in decennia doormaakte. De Amerikaanse inflatie bereikte toen een niveau dat lang niet is voorgekomen, terwijl de Amerikaanse economie herstelde van de coronacrisis.
In de vier maanden die sindsdien zijn verstreken, is situatie er niet beter op geworden. De Amerikaanse inflatie zoals gemeten door de consumentenprijsindex bedroeg in februari bijna 8 procent, het hoogste cijfer sinds 1982. En er brak een oorlog uit in Oekraïne, die rimpelingen veroorzaakte in de wereldeconomie. Inmiddels zorgen sancties tegen Rusland voor extra druk op de energie- en voedselprijzen.
Het goede nieuws is dat veel fundamentele indicatoren er goed uitzien voor de Amerikaanse economie: de consumentenvraag blijft hoog en het werkloosheidscijfer ligt met 3,8 procent weer in de buurt van het laagste niveau van voor de coronacrisis.