Aandelenstrateeg Mike Wilson van zakenbank Morgan Stanley zegt dat de beursrally op de aandelenmarkten waarschijnlijk snel ten einde zal komen. 

In een nieuw rapport noemt Wilson zowel technische als fundamentele redenen waarom de stijging van 17 procent van de Amerikaanse beursindex S&P 500 dit jaar, niet houdbaar is.

Wat betreft het technische beeld op de beurs speelt volgens de beursstrateeg het volgende. Hoewel de beursrally deels wordt gedragen door meevallende economische cijfers, is de rally ook het resultaat van een psychologisch fenomeen waarbij beleggers enthousiaster worden over de economie, omdat aandelenkoersen stijgen, schrijft Wilson.  

Maar dat momentum heeft beleggers vermoedelijk té enthousiast gemaakt, waarschuwt Wilson. Hij zegt dat het tijd is om rekening te houden met een terugval van de beurs.

"Aan het eind van de cyclus als de data tegenstrijdig worden, kan het sentiment sterker beïnvloed worden door aandelenkoersen", legt hij uit. "Wij denken dat de slinger deze zomer te ver is doorgeschoten en dat er in september een beurscorrectie zal volgen."

Een andere technische reden is dat de beursrally nog altijd door een vrij klein groepje van uitblinkende techaandelen wordt gedragen.

Dit is bijvoorbeeld meetbaar door de zogenoemde "equal-weight S&P 500 index" af te zetten tegen de regeuliere S&P 500-index. Bij laatstgenoemde hebben zwaargewichten op de beurs met een hoge marktkapitalisatie een groter gewicht in de index, terwijl in de eerste variant alle aandelen een gelijke weging hebben.

De koerswinst van de reguliere S&P 500-index (gele lijn in onderstaande grafiek) wordt momenteel sterk gedragen door een aantal van de grootste beursgenoteerde bedrijven in de index. De "equal-weighted index" (blauwe lijn) presteert momenteel echter beduidend minder.

Foto: Morgan Stanley

Ook de door techfondsen gedomineerde Nasdaq 100-index leunt sterk op een klein aantal uitblinkers.

Foto: Morgan Stanley

Naast de technische waarschuwingssignalen ziet Wilson ook fundamentele bedreigingen voor de markt. Hij is vooral bezorgd over de daadwerkelijke groei van Amerikaanse consumentenbestedingen, als je die corrigeert voor de inflatie. Volgens economen van Morgan Stanley zal in het vierde kwartaal sprake zijn van een krimp van reële consumentenbestedingen.

De prestaties van aandelenmarkten in de VS zijn gevoelig voor de consumentenbestedingen, aangezien die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de omzetten van bedrijven. Consumentenbestedingen vormen ongeveer twee derde van de Amerikaanse economie.

"Veel mensen beweren dat de economie dit jaar sterk is en helemaal niet in een zwakke staat verkeert, maar als we de uiterst sterk presterende overheidssector wegnemen is die conclusie wellicht anders", zegt Wilson.

"De groei van de 'Personal Consumption Expenditure (PCE)' is in het tweede kwartaal aanzienlijk vertraagd en lijkt zwakker te worden, gelet op recente uitlatingen van retailers en de toenemende betalingsachterstanden."

Wilson zegt daardoor "niet anders te kunnen dan sceptisch te blijven over versnelling van de economische groei. Daarom voorspellen onze economen dat de reële consumentenuitgaven in het vierde kwartaal negatief zullen zijn en de nominale uitgaven met slechts 1,3 procent stijgen."

Volgens de aandelenstrateeg is er in de verwachtingen voor de finaciële prestaties van beursgenoteerde bedrijven onvoldoende rekening gehouden met mogelijk slechtere economische data in september en oktober.

3 aantrekkelijke sectoren op de beurs

Tegen de achtergrond van zijn wat sombere kijk op aandelenmarkten voor de korte termijn, stelt Wilson dat beleggers zich moeten richten op "defensieve groeiaandelen" en aandelen in de industriële- en energiesector. Hij zegt dat deze aandelen vaak relatief goed presteren aan het einde van een economische cyclus.

LEES OOK: Als de huidige zeepbel op de beurs knapt, kan de aandelenmarkt minstens 30% zakken, volgens twee ervaren fondsmanagers