- Aandelenmarkten zijn vanwege de oplopende inflatie en de oorlog in Oekraïne in onrustig vaarwater beland.
- Analisten van de Britse bank Barclays waarschuwen dat de Amerikaanse centrale bank met zijn stapsgewijze renteverhogingen beurzen verder onder druk zet.
- Volgens analisten van Barclays zijn er 7 sectoren die wel goed zullen blijven presteren.
- Lees ook: Waarom Amerikaanse beurzen zo veerkrachtig zijn: let op dit belangrijke technische patroon!
Er kan in korte tijd veel gebeuren.
Aan het eind van 2021 boekten beurzen in de VS en Europa record op record en presteerden ze beter dan zelfs de meest optimistische analisten hadden voorspeld.
Drie maanden later zijn beurzen in onrustig vaarwater beland. Nadat beleggers in januari een verkoopgolf in gang zetten volgden wilde koersschommelingen na de Russische inval in Oekraïne.
Analisten van de Britse bank Barclays hebben hun verwachtingen voor aandelen onlangs naar beneden bijgesteld. “De schokken voor de economische groei en de inflatie als gevolg van de Oekraïne-crisis zullen de komende maanden leiden tot lage rendementen”, stellen beleggingsstrategen Ajay Rajadhyaksha en Amrut Nashikkar in een recent rapport. “Wees voorbereid op lage rendementen.”
Renteverhogingen in de VS
Naast de onzekerheid over Oekraïne maken beleggers zich ook zorgen over de verhogingen van de rentetarieven in de Verenigde Staten.
De Amerikaanse centrale bank kondigde op 16 maart aan het belangrijkste rentetarief met 0,25 procent te verhogen. Daarmee zet de Federal Reserve een eerste stap om de inflatie te beteugelen. De gemiddelde prijsstijging van goederen en diensten bedraagt in de VS momenteel bijna 8 procent, het hoogste niveau in veertig jaar tijd.
Hogere rentetarieven hebben over het algemeen een negatieve impact op de koersen van aandelen, omdat lenen duurder wordt voor bedrijven en consumenten. Dat kan bedrijven op hogere kosten jagen en de vraag vanuit consumenten kan afremmen. Dit kan een negatieve invloed hebben op de winstgevendheid van beursgenoteerde bedrijven in algemene zin.
De meeste analisten verwachten dit jaar nog minstens zes renteverhogingen in de VS en daarna nog meer in 2023. Dat is slecht nieuws voor aandelen.
"De Fed was agressiever dan verwacht", schrijven Rajadhyaksha en Nashikkar. "De risico's op een terugslag zijn groter geworden nu de Fed zich meer op het bestrijden de inflatie concentreert dan op de bedreigingen voor economische groei."
Maar de analisten van Barclays ziet wel zeven sectoren waar beleggers goede rendementen kunnen blijven behalen, zelfs als de langdurige stijging van aandelenbeurzen door de renteverhogingen echt tot een eind komt.
Sectoren met goede vooruitzichten
Ten eerste raadt de bank beleggers aan value stocks te kopen, ofwel waarde-aandelen. Dat zijn over het algemeen aandelen van bedrijven met een relatief stabiele inkomstenstroom die minder gevoelig is voor de economische conjunctuur.
"Value stocks hebben een goede uitgangspositie op het moment dat centrale banken de rente willen verhogen", stellen Rajadhyaksha en Nashikkar. "Ze zijn ook relatief goedkoop."
De analisten van Barclays zijn ook positief over aandelen van banken en bedrijven in de gezondheidszorg. Financiële instellingen profiteren van hogere rentetarieven, omdat ze zelf dan ook hogere rentes kunnen rekenen bij het verstrekken van leningen.
Groeiaandelen hebben het tot nu toe moeilijk dit jaar, maar volgens de analisten van Barclays kunnen beleggingen in zeer grote betrouwbare techbedrijven (blue chip companies) rendement blijven opleveren. De analisten wijzen daarbij op de goede kwartaalcijfers van bedrijven als Amazon en Google, die reden geven tot optimisme.
Buiten de VS verwachten Rajadhyaksha en Nashikkar voor de middellange termijn het nodige van Europese energie- en industriële aandelen. Ook tippen ze Britse aandelen.
"We blijven positief over grote Europese energiebedrijven als vluchtheuvel voor inflatie en geopolitieke ontwikkelingen en denken dat de Europese industrie zal profiteren van de stijgende investeringen in de energietransitie", stellen de analisten. "We zijn ook enthousiast over Britse aandelen, mede vanwege het relatief hoge aandeel van bedrijven die actief zijn in de grondstoffensector."