Aandelenbeurzen kregen in september een tik te verwerken, mede door zorgen over een tweede coronagolf en onzekerheid over het economische herstel.
Tegelijk blijft de huizenprijs stijgen en dalen hypotheekrentes.
Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.
De relatieve rust van de zomer is in september ruw verstoord: het risico van een tweede coronagolf neemt toe, terwijl het economische herstel in de wereld dreigt te stagneren.
De toenemende onzekerheid is vooral op de beurs voelbaar, waar aandelenkoersen in september terrein hebben prijsgegeven.
Tegelijk zijn er ook positieve dingen te melden voor je persoonlijke financiën. De hypotheekrente is verder gedaald, stroom is iets goedkoper én huizenprijzen noteren nog altijd op recordniveaus.
Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld?
Bekijk hieronder de Blik op je Geld van september 2020.
Download hier de app voor Upday Nieuws
De huizenprijs: geen last van corona
De stijging van huizenprijzen zet ook in de nazomer door, ondanks de klap van de coronacrisis. Wel is het zo dat economen nog altijd een daling verwachten van huizenprijzen in 2021.
In augustus lag de gemiddelde verkoopprijs van woningen op ruim 336.000 euro, zo blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is ruim 20.000 euro meer dan de gemiddelde transactieprijs in dezelfde maand een jaar eerder. Vergeleken met juli is de huizenprijs in augustus vrijwel gelijk gebleven.
De scenario’s van een afkoeling van de huizenmarkt leunen zwaar op de verwachting van een stijgende werkloosheid vanaf dit najaar, als meer bedrijven gaan reorganiseren.
Als de inkomensonzekerheid bij vooral jongere huishoudens toeneemt, kan de vraag op de huizenmarkt afnemen, wat prijzen onder druk zet.
Vooralsnog zijn er echter geen aanwijzingen dat grotere economische onzekerheid invloed heeft op de huizenprijzen.
Voor individuele huizenkopers is het natuurlijk wel goed om te kijken hoe gewild woningen zijn als ze een huis op het oog hebben. Soms worden woningen die minder makkelijk verkopen tijdelijk van sites als Funda afgehaald, om daarna weer als gloednieuw te koop te worden aangeboden.
Lees in dit verband: Deze tool houdt Funda in de gaten en geeft een seintje als een woning er al eerder op stond – de vraagprijs kan soms tonnen verschillen
Hypotheekrente: daling in september
Hypotheekrentes zijn na een rustige zomer in september verder gedaald. Over de hele linie hebben geldverstrekkers rentes verlaagd, al ging het niet om heel sterke aanpassingen.
De nieuwe golf van renteverlagingen maakt het extra aantrekkelijk om hypotheken waarbij de rente voor langere tijd vaststaat over te sluiten tegen een lagere rente.
Punt is wel dat je bij oversluiten kunt aanlopen tegen een boeterente, omdat de geldverstrekker rente-inkomsten misloopt. De meeste contracten bieden de mogelijkheid om maximaal 10 procent van de hypotheek in een jaar boetevrij af te lossen.
Wie verhuist kan z'n hypotheek in principe wel oversluiten tegen een lagere rente zonder boete. Business Insider bekeek welk voordeel dat kan opleveren als je de maandlasten gelijk houdt en gebruik maakt van de hogere leencapaciteit die je hebt met een lagere rente.
Lees hier meer: Verhuizen en hypotheek oversluiten: zoveel meer huis kun je krijgen met lagere hypotheekrente
Sparen: inflatie doet minder pijn
De inflatie ligt in Nederland al geruime tijd ver boven de hoogste variabele spaarrente, waardoor het voor spaarders niet goed mogelijk is om de koopkracht van hun spaargeld stabiel te houden.
In augustus was echter sprake van een opmerkelijke daling van de inflatie: die viel met een procentpunt terug tot 0,7 procent.
De gemiddelde stijging van de prijzen van goederen en diensten ligt nog altijd een half procentpunt boven de hoogste variabele spaarrente. Maar het verschil is wel veel kleiner dan we gewend zijn.
Uit de berichtgeving van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de daling van de inflatie in augustus incidenteel kan zijn. Vliegtickets waren in de zomermaand augustus door de coronacrisis bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan gebruikelijk.
Het is dus nog afwachten hoe de inflatie zich in september ontwikkelt, voordat duidelijk wordt of echt sprake is van een trendbreuk.
Intussen had het kabinet-Rutte op Prinsjesdag wel een schrale troost voor spaarders: vanaf 2021 gaat de fiscale vrijstelling in box 3 voor spaargeld en beleggingen naar 50.000 euro per persoon.
Beurs: correctie op aandelenmarkt
September zorgde voor flink wat beweging op aandelenmarkten, waarbij beurzen per saldo een stap terug deden.
In Amsterdam noteerde de AEX-index per 25 september bijna 3 procent lager vergeleken met de start van de maand.
De komende twee maanden moet blijken of de correctie op aandelenmarkten doorzet. Daarbij zijn er enkele belangrijke zaken waar beleggers op letten: het risico van een tweede coronagolf, de bedrijfscijfers die in oktober naar buiten komen en de verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten.
Vooral als de Amerikaanse verkiezingen een krappe overwinning opleveren voor hetzij Donald Trump, hetzij Joe Biden, kan dat negatief uitpakken voor financiële markten. Er dreigt dan namelijk een juridische strijd over de uitslag, waardoor een daadkrachtig optreden van de Amerikaanse overheid in de coronacrisis op de korte termijn uit beeld raakt.
Lees in dit verband ook: Beurs kan nog wel een treetje lager… maar terugkeer naar de crashbodem van maart is nog ver weg
Dieselprijs zakt verder weg
Olieprijzen zijn de afgelopen weken iets gedaald, maar een vat Brent-olie noteert nog altijd boven de 40 dollar per vat eind september.
Ruwe olie vormt de basis voor de prijzen van motorbrandstoffen als benzine, diesel en kerosine.
Opvallend is dat het prijsverschil tussen benzine en diesel steeds groter wordt.
In Nederland is de gemiddelde benzineprijs in september stabiel gebleven op 1,57 euro per liter. Diesel is verder weggezakt en noteert inmiddels op gemiddeld 1,16 euro per liter.
Wereldwijd is al maanden sprake van relatief hoge dieselvoorraden, zo berichtte persbureau Reuters eerder. Door de coronacrisis worden er minder zakelijke kilometers gereden, terwijl dieselauto's juist daar veel te vinden zijn.
Daarbij komt dat diesel het steeds meer aflegt tegen elektrische auto's bij de verkoop van nieuwe auto's. Zo signaleerde kennisinstituut Aumacon deze maand dat er in de eerste acht maanden van dit jaar een kleine 11.000 nieuwe diesels werden verkocht, goed voor een marktaandeel van iets minder dan 5 procent. In dezelfde periode werden er ruim 22.000 elektrische auto's verkocht, goed voor een marktaandeel van zo'n 10 procent.
Vaste stroomprijs zakt weer
In augustus stegen de prijzen van stroomcontracten waarbij de prijs voor 1 jaar vast ligt. Die prijzen worden maandelijks aangepast en de hittegolf van de zomer zorgde voor een prijsstijging. Maar in september is de gemiddelde stroomprijs voor 1 jaar vast weer iets gedaald.
De gemiddelde stroomprijs voor 1 jaar vast ligt op 5,17 cent per kWh en de gemiddelde variabele prijs op 5,92 cent per kWh. De variabele prijs, die elk halfjaar in juli en januari wordt aangepast, ligt dus nog duidelijk boven de prijs voor 1 jaar vast.
Het gaat hier om de gemiddelde prijzen zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Belastingen zorgen voor extra kosten van ruim 16 cent per kilowattuur, boven op de kale stroomprijs.
Per saldo blijft de situatie voor consumenten zo dat overstappen naar contracten die voor 1 jaar vast staan relatief gunstig is.
Online consumentenadviseur Pricewise merkt erop dat het stroomverbruik door de hittegolf in de zomer relatief hoog was, maar dat dit effect inmiddels is verdwenen. De vrees voor een tweede coronagolf die de economie raakt, zorgt voor minder vraag naar energie. Dit leidt tot onzekerheid op de markt en drukt stroomtarieven.
Gasprijs: vast tarief stijgt licht
Het patroon bij de gasprijzen wijkt in september enigszins af van de situatie bij de stroomprijzen. Hier zet de stijging van de tarieven die 1 jaar vast staan door, en wordt het verschil met het gemiddelde variabele gastarief kleiner. Al blijft het ook bij de gasprijzen zo dat de tarieven voor 1 jaar vast gemiddeld een stuk lager liggen, blijkt uit de data van Pricewise.
Het gemiddelde variabele tarief voor gas bedraagt 21,7 cent kuub, tegen 18,52 cent per kuub voor 1 jaar vast.
Het gaat hier om de gemiddelde prijzen zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Bij de kale gasprijs moet je nog ruim 50 cent optellen aan energiebelasting, de ODE-heffing en btw om op de prijs per kuub inclusief alle belastingen te komen.
Lees meer over geld en vermogen:
- Huis kopen? Aanpassing overdrachtsbelasting in 2021 zorgt ervoor dat starters beter even wachten – beleggers moeten juist nu hun slag slaan
- Hoger sterftecijfer door corona remt mogelijk stijging AOW-leeftijd – zo snel gaat die omhoog tot 2024
- Zoveel meer of minder belasting betaal je in 2021 in box 3 als je €50.000 of meer dan een miljoen hebt